Skip to main content

EΣΠΑ: Πόσοι μοιράζονται επιχορηγήσεις (ενισχύσεις)  770 εκατ. ευρώ

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Περισσότερες από 70 χιλιάδες επιχειρήσεις «διεκδίκησαν» το ποσό των 776 εκατ. ευρώ που διατίθεται μέσω  πέντε δράσεων – χρηματοδοτικών προγραμμάτων που προκηρύχθηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα Ανταγωνιστικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ. 

 Στόχος των δράσεων που προκηρύχθηκαν από το Μαϊο έως και τα τέλη Ιουνίου 2021, είναι η επιχορήγηση επιχειρήσεων σε συγκεκριμένους τομείς, για να ανταπεξέλθουν στις επιπτώσεις της πανδημίας covid -19.

 Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών, είναι και οι δράσεις για τη στήριξη με κεφάλαιο κίνησης των επιχερήσεων της εστίασης και του τουρισμού, στις οποίες κατευθύνεται και το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού προϋπολογισμού των 776 εκατ. ευρώ. 

Ειδικότερα στο πλαίσιο των δράσεων στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης, του τουρισμού, των γυμναστηρίων και των παιδοτόπων, των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος και των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, υποβλήθηκαν συνολικά 70.601 αιτήσεις, εκ των οποίων  με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (12/11/2021) έχουν εγκριθεί για χρηματοδότηση οι 47.995.

Σε αυτές τις αιτήσεις, το συνολικό ποσό που αναλογεί με βάση το ύψος του αιτούμενου προϋπολογισμού ανά επιχείρηση, ανέρχεται στα 430.581.645 ευρώ. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας αριθμός αιτήσεων έχει απορριφθεί για τυπικούς ή άλλους λόγους, ενώ σταδιακά ολοκληρώνεται και η αξιολόγηση των υπολοίπων. 

Αιτήσεις και εγκρίσεις ανά πρόγραμμα 

Εστίαση 

Το πρόγραμμα «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – Επανεκκίνηση Εστίασης» συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ, στόχευε στην επιχορήγηση  μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων  του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου covid -19,  με την προμήθεια πρώτων υλών απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Σημειώνεται ότι από 330 εκατ. ευρώ, τα 280 εκατ. ευρώ αφορούν αιτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα 50 εκατ. ευρώ, αιτήσεις μεγάλων επιχειρήσεων. 

Στο πλαίσιο της δράσης, υποβλήθηκαν συνολικά 33.384 αιτήσεις και έως αυτή τη στιγμή, έχουν εγκριθεί 22.580 με τη  συνολική δημόσια δαπάνη να διαμορφώνεται σε 213.242.030 ευρώ.

Τουρισμός

Το πρόγραμμα «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης Πληττόμενων από την πανδημία Τουριστικών Επιχειρήσεων Φιλοξενίας – Επανεκκίνηση Τουρισμού» συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ στόχευε στη στήριξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου μετά την επανεκκίνηση της λειτουργίας τους και ενόψει της επίσημης έναρξης της τουριστικής δραστηριότητας για το 2021.  Η στήριξη των επιχειρήσεων πραγματοποποιείται με ενίσχυση της ρευστότητάς τους, μέσω μη επιστρεπτέας ενίσχυσης μέρους του κεφαλαίου κίνησης.

Από το συνολικό προϋπολογισμό των 350 εκατ. ευρώ, τα 300 αφορούν μικρομεσαίες και τα 50 εκατ. ευρώ μεγάλες επιχειρήσεις. 

Για τη συγκεκριμένη δράση, υποβλήθηκαν συνολικά 6.888 αιτήσεις χρηματοδότησης και έως αυτή τη στιγμή, έχουν εγκριθεί 3.354 αιτήσεις με την αιτούμενη δημόσια δαπάνη, να ανέρχεται στα 139.006.400  ευρώ. 

Γυμναστήρια  – Παιδότοποι

Το πρόγραμμα «Επιχορήγηση Υφιστάμενων Επιχειρήσεων Γυμναστηρίων, Παιδότοπων» συνολικού προϋπολογισμού 16 εκατ. ευρώ,  αφορά στην ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης, επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών γυμναστηρίων και παιδότοπων, οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία της νόσου COVID-19, καθώς η λειτουργία τους έχει ανασταλεί καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των γενικών περιοριστικών μέτρων στη χώρα.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, υποβλήθηκαν συνολικά 1.893 αιτήσεις και έως αυτή τη στιγμή, έχουν εγκριθεί οι 1.269 προϋπολογισμού 12.081.529 ευρώ.

Δικηγόροι

Το πρόγραμμα «Επιχορήγηση Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων» προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ,  αφορά στην ενίσχυση με τη μορφή της επιχορήγησης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που επλήγησαν από την πανδημία λόγω της μη φυσικής λειτουργίας των δικαστηρίων και χρηματοδοτούνται για την προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού. 

Για χρηματοδότηση από τη δράση, υποβλήθηκαν συνολικά 15.638 αιτήσεις και έως αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί οι 10.929 προϋπολογισμού 19.998.679 ευρώ. 

e-λιανικό

Το πρόγραμμα «e-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου, για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος» συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ,  στοχεύει  στην επιχορήγηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου του λιανεμπορίου για την ανάπτυξη/αναβάθμιση και διαχείριση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop) προκειμένου να στηριχθεί η λειτουργία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού,  να ενισχυθεί ο βαθμός ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους και να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους εσωτερικούς χώρους. 

Το πρόγραμμα, προκηρήχθηκε σε δύο κύκλους, καθώς από το συνολικό αρχικό προϋπολογισμό, υπήρξαν αδιάθετοι πόροι ύψους 8 εκατ. ευρώ, τα οποία διατίθενται στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος. 

Στο πρώτο κύκλο του προγράμματος, υποβλήθηκαν 11.504 αιτήσεις και έως αυτή τη στιγμή, έχουν εγκριθεί οι 9.863 προϋπολογισμού 46.253.007 ευρώ. 

Στο δεύτερο κύκλο, έχουν υποβληθεί 1.294 αιτήσεις, ωστόσο έως αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει κάποια απόφαση έγκρισης (αιτήσεων). Οι πρώτες εγκρίσεις για τον συγκεκριμένο κύκλο, αναμένονται στο επόμενο διάστημα.