Skip to main content

Αιχμές από τον διοικητή της ΤτΕ κατά servicers κόκκινων δανείων

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Αιχμές για τις πρακτικές των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων άφησε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας στην ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΕΔΑΔΠ). Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε πως το χρέος ιδιωτών και επιχειρήσεων παραμένει, δεν εξαφανίζεται μέσω της μεταφοράς τους από τους ισολογισμούς των τραπεζών στις εταιρείες διαχείρισης. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μπορέσουν οι εταιρείες διαχείρισης να διαχειριστούν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται το απόθεμα των ΜΕΔ που έχουν αναλάβει. Αυτό προϋποθέτει πλήρη αξιοποίηση του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών και των λοιπών διατάξεων του πρόσφατου νόμου περί ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας, τη λειτουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης του νόμου 4738/2020, αλλά και προσπάθεια επιτάχυνσης της απονομής δικαιοσύνης όπου εκκρεμούν σχετικές διαδικασίες ή αποφάσεις. Είναι σημαντικό, υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΤτΕ, οι εταιρείες διαχείρισης να προσφέρουν βιώσιμες λύσεις ρύθμισης σε πιστούχους ή σε πιο αποτελεσματική διαχείριση του ενεχύρου -όπου αυτό είναι απαραίτητο-, ώστε να διευκολυνθούν οι πιστούχοι αυτοί να επανέλθουν στην παραγωγική διαδικασία. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, έως τώρα καμία από τις εταιρείες διαχείρισης δεν έχει κάνει αίτημα για λήψη άδειας -κατά τα προβλεπόμενα στο Ν. 4354/2015- που θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, σε αρκετές περιπτώσεις βιώσιμων επιχειρήσεων η παροχή ρευστότητας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης οφειλών είναι απαραίτητη, ωστόσο, υπογράμμισε, «μας προβληματίζει το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό καταγγελιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις αναφορικά με τις πρακτικές που εφαρμόζουν οι εταιρείες διαχείρισης. Τα θέματα διαφάνειας των διαδικασιών και των όρων των συναλλαγών (conduct of business) είναι μία περιοχή την οποία λαμβάνουμε σοβαρά και αξιολογούμε στο πλαίσιο των εποπτικών μας δραστηριοτήτων. Η ουσιαστική τήρηση του πρόσφατα αναθεωρημένου Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσμοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος αποτελεί υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και για τους servicers. Η διαχείριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων πρέπει να γίνεται με πλήρη σεβασμό προς τον δανειολήπτη και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές όπως προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας», υπογράμμισε.

Xρηματοδότηση και NPES

Τα μέλη της ΕΕΔΑΔΠ διαχειρίζονται σήμερα συνολικά δάνεια και απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 100 δισ. ευρώ, ανέφερε στη δική του ομιλία ο πρόεδρος της Ένωσης Αναστάσιος Πανούσης. Μόνο τον τελευταίο χρόνο μεταφέρθηκαν εκτός τραπεζικών ισολογισμών χαρτοφυλάκια 22 δισ. ευρώ, τα οποία οι servicers έχουν αναλάβει να διαχειριστούν. Ήδη βρίσκονται σε διαδικασία μεταφοράς άλλα 13 δισ. ευρώ δανείων.  Χωρίς την ταχεία αντιμετώπιση του θέματος δεν θα ήταν δυνατή η επιστροφή στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν περιέλθει στους servicers προς διαχείριση με τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων, προτεραιότητα αποτελεί -όπου αυτό είναι εφικτό- η αναβίωσή τους. Να αναδιαρθρωθεί δηλαδή ο δανεισμός και να καταστεί και πάλι βιώσιμος και εξυπηρετήσιμος. Μέχρι σήμερα έχουμε αναδιαρθρώσει δάνεια ύψους άνω των 4,7 δισ. ευρώ μόνο για το 2020-2021, προσφέροντας λύσεις που περιλαμβάνουν στην πλειονότητά τους και άφεση χρέους, σημείωσε ο κ. Πανούσης. Για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό οι αιτήσεις μέχρι σήμερα υστερούν έναντι των προσδοκιών. Έχουμε πάνω από 39.000 αιτήσεις κατ’ αρχήν, αλλά ο αριθμός εκείνων που ολοκληρώθηκαν είναι ακόμη πολύ μικρός, λόγω του ότι πρόκειται για σύνθετη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες μέχρι να συμπληρωθούν τα στοιχεία στην πλατφόρμα και να προταθεί η λύση που προκύπτει αλγοριθμικά στον δανειολήπτη, είπε ο κ. Πανούσης.

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί παράδοξο, καθώς είναι νέος θεσμός. Τέλος, είπε, υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, που αρχικά είχε προβλεφθεί για το 1ο τρίμηνο του 2022. Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο επιτάχυνσης της εκδίκασης των πάνω από 40.000 υποθέσεων οι οποίες ακόμη εκκρεμούν.