Skip to main content

Γέλεν: Δεν θα επαναληφθεί ο πληθωρισμός του 1970

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε την άποψή της ότι ο αυξημένος πληθωρισμός στις ΗΠΑ  δεν θα συνεχιστεί πέρα ​​από το επόμενο έτος και είπε ότι η Federal Reserve θα δράσει εάν χρειαστεί για να αποτρέψει μια επανάληψη των αυξήσεων των τιμών του 1970.

«Περιμένουμε να ισοπεδωθούν οι αυξήσεις των τιμών και να επιστρέψουμε στον πληθωρισμό που είναι πιο κοντά στο 2% που θεωρούμε φυσιολογικό» καθώς η πανδημία εξασθενεί, είπε η Γέλεν σε μια συνέντευξη την Τρίτη.

Η επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι το τέλος της πανδημίας θα επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους και με την επιστροφή της καταναλωτικής ζήτησης στα κανονικά πρότυπα, αυτό θα ανακουφίσει την πίεση από τους μισθούς και τις τιμές των αγαθών.

Η Γέλεν, που ήταν πρόεδρος της Fed από το 2014 έως το 2018, είπε ότι ο υψηλός πληθωρισμός που παρέμεινε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970 και του 1980 σημειώθηκε «επειδή οι άνθρωποι πίστευαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα τον τερματίσουν και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενσωματώθηκαν στην αμερικανική ψυχή.»

«Αυτό δεν συμβαίνει τώρα και η Federal Reserve δεν θα το επέτρεπε να συμβεί», είπε.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτινάχθηκε στο 6,2%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 1990. Ήταν ο πέμπτος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο κινείται από το 5%. 

Η εξέλιξη είναι χειρότερη των προβλέψεων, αφού οι αναλυτές σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Dow Jones Co. έβαζαν τον πήχυ στο 5,9%. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, που δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός (από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητοι τομείς των τροφίμων και της ενέργειας) αυξηθηκε στο 4,6% από 4% τον Σεπτέμβριο. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg