Από την έντυπη έκδοση
Των Δανάης Αλεξάκη και Φάνη Ζώη
Με κινητοποιήσεις και κλείσιμο των καταστημάτων του απειλεί ο κλάδος της εστίασης, ζητώντας αντισταθμιστικά μέτρα, μετά την εφαρμογή των νέων περιορισμών ενάντια στη μετάδοση του κορονοϊού. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, του περιέγραψε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος.
Αδυναμία στήριξης
«Ζητήσαμε να ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λόγω των περιορισμών και της αισθητής μείωσης που παρατηρήσαμε ήδη από το πρώτο Σαββατοκύριακο. Η απάντηση που πήραμε είναι ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ο δημοσιονομικός χώρος για κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος του μήνα, προκειμένου να δούμε εκ νέου την εικόνα του κλάδου», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.
Η ΠΟΕΣΕ πάντως προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για τα μέσα Νοεμβρίου, με κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης πανελλαδικά και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα. Ήδη πάντως οι κινητοποιήσεις σε κατά τόπους συλλόγους εστίασης έχουν ξεκινήσει από χθες, όπως για παράδειγμα στην Αχαΐα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΠΟΕΣΕ από επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, το πρώτο Σαββατοκύριακο εφαρμογής των νέων μέτρων η πτώση του τζίρου κυμάνθηκε από 30% έως 50%.
«Η μείωση ήταν αισθητή στα καταστήματα σε σύγκριση με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο», τονίζει ο κ. Καββαθάς.
Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο πραγματοποιούνται έλεγχοι των πελατών είτε για πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε για rapid test. Στους εσωτερικούς χώρους συνεχίζουν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι πολίτες.
Οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούν μεταξύ άλλων συνέχιση της επιδότησης ενοικίου, επαναφορά του μέτρου αναστολής των συμβάσεων εργασίας και μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Τι ζητούν
Τα αντισταθμιστικά μέτρα που ζητεί η εστίαση είναι τα ακόλουθα:
– Μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών.
– Συνέχιση της επιδότησης ενοικίου.
– Επαναφορά του μέτρου για την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
– Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
– Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
– Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής, Βασίλη Κορκίδη, η αγοραστική κίνηση την πρώτη Κυριακή των ενδιάμεσων εκπτώσεων ήταν υποτονική.
«Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν κάνει τον κύκλο τους και πρέπει να καταργηθούν. Δεν συγκινούν πλέον κανέναν, ούτε εμπόρους ούτε καταναλωτές. Όσοι άνοιξαν αυτήν την Κυριακή αμφιβάλλω εάν η είσπραξη κάλυψε τα έξοδά τους. Όμως οι έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα είναι πολύ αυστηροί, οι παραβατικές επιπτώσεις τιμωρητικές και πρέπει να αποφευχθούν πρόστιμα, αναστολές λειτουργίας, συλλήψεις και κυρίως αυστηρότερα μέτρα», τόνισε ο κ. Κορκίδης.
Όπως αναφέρουν στη «Ν» εκπρόσωποι του κλάδου ένδυσης – υπόδησης, «στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, όπως π.χ. της Ερμού, λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών υπήρξε προσέλευση του κόσμου. Ωστόσο, οι περισσότεροι αρκέστηκαν να δουν τις βιτρίνες. Η τήρηση των μέτρων σε γενικές γραμμές δεν δημιούργησε μεγάλες εντάσεις, ωστόσο αποθάρρυνε σημαντικά την είσοδο στα καταστήματα τουλάχιστον τους ανεμβολίαστους. Τα περιοριστικά μέτρα και η διασταύρωση στοιχείων από τους καταστηματάρχες σε συνδυασμό με το πλήγμα που έχει δεχθεί λόγω και των ανατιμήσεων το εισόδημα των καταναλωτών δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλες προσδοκίες. Οι συνθήκες παραμένουν δύσκολες για την αγορά και τα πρώτα μηνύματα για την εορταστική περίοδο που βασίζονται στην ψυχολογία της κατανάλωσης δεν είναι θετικά».
Στο πεδίο της εστίασης, ο καλός καιρός ευνόησε την επισκεψιμότητα, ωστόσο τα πρώτα δείγματα από την κινητικότητα το Σαββατοκύριακο δείχνουν ότι η πλειονότητα των συνδαιτυμόνων ήταν εμβολιασμένοι.
Μετά τα πολύμηνα αναγκαστικά λουκέτα πέρυσι και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, η βιωσιμότητα πολλών σημείων και δη μικρομεσαίων επιχειρήσεων απειλείται. Πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός που να στηρίξει τον κλάδο. Δεν μπορεί να λειτουργούμε τα καταστήματα στη βάση της κανονικότητας, αφού δεν υπάρχει κανονικότητα στην αγορά», σημειώνουν στη «Ν» εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης.
Πρόστιμα
Εν τω μεταξύ, πρόστιμα συνολικού ύψους 14.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες επέβαλε η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και εμπορικές επιχειρήσεις για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανόνων. Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των 197 ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από τις 5 έως τις 7 Νοεμβρίου σε Αττική, Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία για την τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού. Επίσης, από τη ΔΙΜΕΑ, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η έως και τις 7/11, πραγματοποιήθηκαν 213 έλεγχοι σε Αττική, Δυτ. Ελλάδα και Θεσσαλία, όπου βεβαιώθηκαν 84 παραβάσεις. Eπιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 60.500 ευρώ.