Skip to main content

FED: Γιατί φοβάται «μετάδοση» των προβλημάτων από τo κινεζικό real estate

Ηχηρό καμπανάκι από τη Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα φοβάται διάχυση των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κινεζική αγορά real estate. Η Evergrande, με χρέη άνω των 300 δισ. δολαρίων, φαίνεται να αποφεύγει τελικά τη χρεοκοπία, αφού προχωρεί σε πωλήσεις ενεργητικού, που φέρνουν ρευστό στα ταμεία της. Ωστόσο αρκετές ακόμη μικρότερες εταιρείες δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις «φουσκωμένες» υποχρεώσεις τους. 

Αν και μερίδα αναλυτών είναι καθησυχαστικοί, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα πρόβλημα, που δημιουργεί αναταράξεις εντός των κινεζικών συνόρων μόνο, η Fed διαφωνεί και εξηγεί γιατί θεωρεί επικίνδυνη την κατάσταση για την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία. Ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα θεωρεί ότι το κινεζικό real estate είναι ένας γίγαντας με πήλινα πόδια. «Οι πιέσεις στον κινεζικό τομέα ακινήτων θα μπορούσαν να λυγίσουν το κινεζικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πιθανή διάχυση και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ» αναφέρει στην έκθεση χρηματοπιστωτική σταθερότητας, που δημοσιεύει δύο φορές τον χρόνο. 

Ιδιαίτερη έμφαση στο μέγεθος της κινεζικής οικονομίας (είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον πλανήτη), του χρηματοοικονομικού της συστήματος που έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις ισχυρότατες διασυνδέσεις των διεθνών εμπορικών ροών. 

«Η βασική ανησυχία της Fed είναι ότι οι κινεζικές κατασκευαστικές έχουν τεράστια χρέη και ορισμένες εξ αυτών έχουν δραστηριότητες και σε άλλους τομείς, στους οποίους διαχέονται έτσι τα προβλήματα» σχολίασε στο CNBC ο Πολ Κρίστοφερ, αναλυτής της Wells Fargo. «Οι αναταράξεις στο real estate θα μπορούσαν να σημάνουν αύξηση της ανεργίας, σοβαρή πτώση των μετοχών και αποπληθωρισμό στην Κίνα. Και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο, αφού η Κίνα θα περιόριζε τις εισαγωγές αγαθών από άλλες χώρες» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σκεπτικό της Fed. 

Σημείωσε πάντως ότι μία τέτοια εξέλιξη δεν συγκεντρώνει κατά την άποψή του υψηλές πιθανότητες. «Η κινεζική κυβέρνηση παλεύει με τα αυξημένα επίπεδα του ιδιωτικού χρέους εδώ και χρόνια και είναι πάντα σε επαγρύπνηση» εξήγησε. 

naftemporiki.gr