Η Αυστρία προετοιμάζεται για τη χειμερινή σεζόν. Όσο σημαντική είναι για την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα η περίοδος του καλοκαιριού, άλλο τόσο είναι για την Αυστρία οι ημέρες των εορτών, αλλά και οι μήνες που ακολουθούν, ιδιαίτερα ο Φεβρουάριος. Εκατομμύρια επισκέπτες από όλον τον κόσμο απολαμβάνουν τις σύγχρονες πίστες του σκι, αλλά και τη νυχτερινή διασκέδαση μετά το σκι, για την οποία επίσης φημίζεται η χώρα των Άλπεων.
Ωστόσο φέτος οι ξενοδόχοι αντιμετωπίζουν πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού για τον χειμώνα. «Τις επόμενες εβδομάδες θα χρειαστούμε τουλάχιστον 8.000 εποχικά εργαζόμενους, ίσως και 10.000, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της σεζόν», δηλώνει σε αυστριακά μέσα ενημέρωσης η Σουζάνε Κράους-Βίνκλερ, εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού κλάδου στο Αυστριακό Οικονομικό Επιμελητήριο (WKÖ).
Οι λόγοι για την έλλειψη εργαζομένων είναι πολλοί. Κατ΄αρχήν, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, πολλοί εγκατέλειψαν το επάγγελμα στη διάρκεια του lockdown αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις μετά από πολλούς μήνες απραξίας. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα Der Standard, τον Ιούλιο, «μόνο οι έξι στους δέκα εργαζόμενους στον τουρισμό επιστρέφουν στις δραστηριότητές τους μετά την πανδημία». ‘Αλλωστε, τονίζει η Κράους-Βίνκλερ, «η αγορά για τα επαγγέλματα αυτά είναι παγκόσμια, άρα θεωρητικά ο ενδιαφερόμενος έχει μεγάλη ευχέρεια επιλογής ως προς τη χώρα που θέλει να δουλέψει». Για παράδειγμα πολλές φορές ένας εποχικά εργαζόμενος στην Αυστρία προτιμά να συνεχίσει την ίδια δουλειά στη γειτονική Ελβετία, όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι.
Πρόβλημα με τους εμβολιασμούς
Την Αυστρία επιλέγουν για εποχική εργασία και πολλοί Ρώσοι ή άλλοι Ανατολικοευρωπαίοι. Αλλά εδώ υπάρχει ένα επιπλέον πρόβλημα: Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, το οποίο συνήθως δεν αναγνωρίζεται στη Δυτική Ευρώπη. Για την αυστριακή νομοθεσία οι άνθρωποι αυτοί είναι ανεμβολίαστοι, άρα δεν μπορούν να εργαστούν. Το πρόβλημα αφορά τουλάχιστον 3.000 υποψήφιους εργαζόμενους. «Εδώ και πολλές εβδομάδες καλούμε την κυβέρνηση να βρει κάποια λύση, για παράδειγμα θα μπορούσε να επιτρέψει μία πρόσθετη δόση εμβολιασμού με άλλο φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο αναγνωρίζεται στην Αυστρία», λέει η Σουζάνε Κράους-Βίνκλερ.
Ασφαλώς, πρόβλημα με το εμβόλιο Sputnik V θα έχουν και πολλοί από τους επίδοξους Ανατολικοευρωπαίους πελάτες στην περίοδο των εορτών. Από τη Δευτέρα η Αυστρία έχει αυστηροποιήσει τη νομοθεσία της και πολλά ξενοδοχεία δεν επιτρέπουν την είσοδο παρά μόνο σε πελάτες που έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει από τον κορωνοϊό. Όλα αυτά ίσως αποτρέψουν κάποιους επισκέπτες, αλλά «μία ασφαλής σεζόν είναι σίγουρα καλύτερη από τη ματαίωση της σεζόν», λέει η εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού κλάδου. Το σίγουρο είναι, συμπληρώνει, ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν θα μπορούσαν να αντέξουν άλλη μία σεζόν όπως ο χειμώνας του 2020/2021, όταν τα περισσότερα καταλύματα είχαν παραμείνει κλειστά και οι ιδιοκτήτες τους επιβίωναν με κρατικές επιχορηγήσεις.
Επιχειρήσεις ανοιχτές για …μισή εβδομάδα
Κάποιοι αναζητούν πρακτικές λύσεις, για να βγάλουν τον χειμώνα και με λιγότερους εργαζόμενους, αν χρειαστεί. «Μπορεί κάποιοι εστιάτορες να μην ανοίξουν για επτά, αλλά μόνο για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα ή ακόμη μπορεί να αφαιρεθούν κάποιες επιλογές από το μενού», λέει η Σουζάνε Κράους-Βίνκλερ. Ωστόσο, προειδοποιεί η εκπρόσωπος του κλάδου, οι όποιες περικοπές πρέπει να γίνουν με φειδώ, καθώς η αυστριακή οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και «δεν επιτρέπεται να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου σε ένα προϊόν υψηλής ποιότητας, όπως η χειμερινή σεζόν».
To 2019, πριν από την πανδημία, ο ετήσιος τζίρος των ξενοδοχείων, πανσιόν και κάθε είδους καταλυμμάτων στην Αυστρία ξεπερνούσε τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Μόλις 18 ξενοδοχεία απασχολούσαν περισσότερους από 250 εργαζόμενους. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για μικρές ή οικογενειακές επιχειρήσεις, που απασχολούν έως επτά εργαζόμενους σε μόνιμη βάση.