Skip to main content

«Έξαρση» των νέων αιτήσεων απονομής συντάξεων επίκειται στα τέλη του 2021

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου 
[email protected]

Σημαντική αύξηση καταγράφει η δαπάνη για εξαγορά πλασματικών ετών το τελευταίο δίμηνο στον ΕΦΚΑ. Το στοιχείο αυτό δείχνει στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι επίκειται εξίσου μεγάλη αύξηση στις νέες αιτήσεις για απονομή σύνταξης έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για τη γνωστή «έξαρση» υποβολής αιτήσεων που αναμένεται να γίνει όσο πλησιάζει η ολοκλήρωση της φετινής χρονιάς. Με δεδομένο ότι από την 1η Ιανουαρίου 2022 «κλειδώνουν» τα όρια συνταξιοδότησης (62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης), μια μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων επιλέγει να καλύψει τις τωρινές πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις που απαιτούνται και να βγει στη σύνταξη πριν αλλάξει ο χρόνος.

Το τελευταίο δίμηνο εντοπίστηκε ότι ανήλθαν στα επίπεδα των 25 εκατ. ευρώ οι πληρωμές για την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης. Ποσό ιδιαίτερα μεγάλο, αν συγκριθεί με τα περίπου μόλις 4-5 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό για τον ίδιο λόγο που καταβλήθηκε το ανάλογο χρονικό διάστημα πέρυσι. Το στοιχείο αυτό του τετραπλασιασμού του εσόδου από την ίδια αιτία οδηγεί τον ΕΦΚΑ στο να αναμένει μεγάλη αύξηση στις νέες αιτήσεις για απονομή των συντάξεων, τόσο για τον μήνα που διανύουμε, τον Νοέμβριο, όσο ακόμα περισσότερο για τον Δεκέμβριο της τρέχουσας χρονιάς.

Από τον Σεπτέμβριο

Άλλωστε τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από τον Σεπτέμβριο, με περισσότερες από 18.000 νέες αιτήσεις για απονομή κύριων συντάξεων.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος συγκριτικά με τους θερινούς μήνες, όταν οι αιτήσεις κυμαίνονταν στα επίπεδα των 13.000 – 14.000 το πολύ. Όμως είναι αυξημένος και εάν η σύγκριση γίνει με την περσινή πορεία απονομών συντάξεων κατά τον ίδιο μήνα.

Βέβαια, το 2020 είναι ένα έτος που έχει επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία και τα μέτρα που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της (π.χ. lockdown). Συνεπώς, τα όποια στοιχεία δεν είναι το ίδιο συγκρίσιμα, σε σχέση με την τάση που δημιουργείται φέτος, για να διαπιστωθεί η πορεία των νέων αιτήσεων απονομής συντάξεων.

Όμως, ήδη ο φετινός Σεπτέμβριος χτύπησε το «πρώτο καμπανάκι». Οι εκτιμήσεις των ειδικών στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι ότι ο Οκτώβριος κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, ίσως και λίγο ψηλότερα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν αυτός ο αυξητικός ρυθμός συνεχιστεί και κατά το τελευταίο δίμηνο του 2021, τότε θα υπερβούν τις 200.000 οι νέες αιτήσεις απονομής κύριας σύνταξης που θα έχουν υποβληθεί εντός της χρονιάς.

Ο αριθμός αυτός θα είναι σημαντικά αυξημένος σε σχέση με τις 161.719 που υποβλήθηκαν το 2020 και τις 165.944 που υποβλήθηκαν το 2019. Θα είναι όμως και ένας αριθμός που πολύ δύσκολα θα επιτρέπει στο υπουργείο Εργασίας να παρουσιάζει μειωμένες τις συνολικές εκκρεμότητες, όπως γίνεται έως τώρα.

Αγώνας ταχύτητας

Στη Σταδίου 29 διαπιστώνουν ότι με τις υπηρεσίες απονομής συντάξεων του ΕΦΚΑ να εργάζονται πολλές φορές και υπερωριακά, μόλις και μετά βίας επιτυγχάνεται η απονομή 20.000 κύριων συντάξεων ανά μήνα. Γι’ αυτό και ήθελαν, με τη συνδρομή των δικηγόρων και των λογιστών, να αυξηθεί ο αριθμός αυτός στις 30.000, ίσως και περισσότερο.

Όμως, οι μόλις 179 επιτυχόντες ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές, από τις εξετάσεις πιστοποίησης της περασμένης εβδομάδας, δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Ασφαλώς και η ένταξή τους θα βοηθήσει ώστε να αυξηθεί ο συνολικός αριθμός απονομής συντάξεων, όχι όμως τόσο όσο θα επιθυμούσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Άλλωστε, στο στάδιο της επιμόρφωσης ήταν 1.200 οι επαγγελματίες που θέλησαν να βελτιώσουν τη δεξιότητά τους σε αυτό το δύσκολο πεδίο της απονομής συντάξεων.

Έτσι, αποφασίστηκε άμεσα να εκκινήσει και ο β’ κύκλος επιμόρφωσης δικηγόρων και λογιστών. Η έναρξη της διαδικασίας προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου, με προοπτική έναν μήνα μετά, στις 15 Δεκεμβρίου, να πραγματοποιηθούν οι νέες εξετάσεις. Τότε, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών και έτσι θα δοθεί η απαραίτητη ώθηση στις απονομές συντάξεων, για να ξεμπλοκάρει κάπως το σύστημα.