Skip to main content

Μέτρα της Βρετανίας στο εμπόριο με τη Β. Ιρλανδία «βλέπει» ο Σ. Κόβενι

Η Ιρλανδία δήλωσε την Κυριακή ότι η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να επικαλεστεί επείγουσες μονομερείς διατάξεις στη συμφωνία της για το Brexit που διέπουν τις εμπορικές ρυθμίσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, μια κίνηση που θα πλήξει τους δεσμούς με το Δουβλίνο, την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Βρετανία έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα ενεργοποιήσει έκτακτα μέτρα βάσει του Άρθρου 16, το οποίο επιτρέπει σε κάθε πλευρά να λάβει μονομερή δράση εάν θεωρήσει ότι η συμφωνία που διέπει το εμπόριο μετά το Brexit έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στα συμφέροντά τους.

«Όλα τα στοιχεία δείχνουν τώρα ότι η βρετανική κυβέρνηση βάζει τα θεμέλια για να ενεργοποιήσει το Άρθρο 16 και αυτό φυσικά είναι ανησυχητικό», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στο ραδιόφωνο RTE την Κυριακή.

Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ πέρυσι, αλλά έκτοτε ανέβαλε την εφαρμογή ορισμένων από τους συνοριακούς ελέγχους μεταξύ της επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας-μέλους της ΕΕ που το μπλοκ των 27 εθνών λέει ότι το Λονδίνο υποχρεούται να κάνει βάσει της συμφωνίας διαζυγίου τους.

Το Λονδίνο λέει ότι οι έλεγχοι είναι δυσανάλογοι και πυροδοτούν εντάσεις στη Βόρεια Ιρλανδία, θέτοντας σε κίνδυνο μια ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

Η συμφωνία του 1998 (Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής) έδωσε σε μεγάλο βαθμό ένα τέλος στις Ταραχές (Troubles) – τριών δεκαετιών σύγκρουσης μεταξύ Ιρλανδών Καθολικών εθνικιστών αγωνιστών και φιλοβρετανών προτεσταντών «πιστών» παραστρατιωτικών, στις οποίες σκοτώθηκαν 3.600 άνθρωποι.

Ο Κόβενι είπε ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται καλή τη πίστη και υπάρχει ολοένα και μεγαλύτερη άποψη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει να καταρρεύσουν οι συνομιλίες «ζητώντας σκόπιμα αυτό που ξέρουν ότι δεν μπορούν να πάρουν».

Τον Οκτώβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα πακέτο μέτρων για τη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο σταμάτησε πριν από την αναθεώρηση που το Λονδίνο απαιτεί κανόνες εμπορίου μετά το Brexit για την επαρχία.

«Νομίζω ότι η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει λίγο παραπέρα σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα και έχει επισημάνει ότι το πακέτο τους δεν είναι η τελευταία λέξη από την ΕΕ, αλλά θέλουν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί μαζί τους», δήλωσε ο Κόβενι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters