Skip to main content

Τρίτο συμπόσιο Transfer Pricing από την ΕΥ Ελλάδος

Το τρίτο συμπόσιο Transfer Pricing διοργάνωσε η Ernst & Young (EY) Ελλάδος, εστιάζοντας τόσο στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής, όσο και σε ειδικά θέματα ενδοομιλικών τιμολογήσεων (transfer pricing) που άπτονται της ελληνικής πραγματικότητας.

Ο Στέφανος Μήτσιος, επικεφαλής του Φορολογικού Τμήματος της ΕΥ Ελλάδος, ανοίγοντας την εκδήλωση, επεσήμανε ότι εκτός από τα εξειδικευμένα θέματα διεθνούς φορολογίας και ενδοομιλικών τιμολογήσεων, υπάρχουν αρκετά ακόμη θέματα φορολογικής επικαιρότητας που απασχολούν όλους μας.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους φορολογικούς ελέγχους με έμφαση στο τι ορίζεται ως έγκλημα φοροδιαφυγής, τις ποινικές ευθύνες φυσικών προσώπων και τα μέτρα διασφάλισης του Δημοσίου, ενώ επεσήμανε το υπάρχον πλαίσιο εθελοντικής συμμόρφωσης ως ευκαιρία μείωσης της αβεβαιότητας αναφορικά με διφορούμενες φορολογικές θέσεις.

Ο κ. Μήτσιος αναφέρθηκε επίσης, στις πρόσφατες πρωτοβουλίες για τη διασταύρωση των συναλλαγών τόσο σε διεθνές (πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών CRS), όσο και σε τοπικό επίπεδο με τη θεσμοθέτηση της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Τέλος, αναφέρθηκε σε λοιπά επίκαιρα φορολογικά θέματα, αλλά και στις αλλαγές στο ασφαλιστικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Σακελλαρίου, Senior Manager στο Φορολογικό Τμήμα της ΕΥ Ελλάδος, ανέλυσε το περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας κατά της φοροαποφυγής (Anti Tax Avoidance Directive – ATAD), με παράλληλη ανάλυση/σύγκριση με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, εστίασε στους κανόνες Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών που προτείνονται από την ATAD και επισήμανε τη σημαντική διαφοροποίησή τους σε σχέση με τις αντίστοιχες ισχύουσες ελληνικές διατάξεις.

Ακολούθησε ο Χρήστος Κουρουνιώτης, Executive Director στο Φορολογικό Τμήμα της ΕΥ Ελλάδος, ο οποίος μίλησε για τις ελληνικές φορολογικές επιπτώσεις της αναδιοργάνωσης επιχειρήσεων υπό το πρίσμα του άρθρου 51 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και στους πρακτικούς προβληματισμούς που προκύπτουν από την εφαρμογή του. Κλείνοντας, επεσήμανε την ανάγκη οι επιχειρήσεις να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τόσο το γνήσιο επιχειρηματικό σκοπό της αναδιοργάνωσης, όσο και την εν τοις πράγμασι αλλαγή που επήλθε μετά την ολοκλήρωση της αναδιοργάνωσης.

Τα σημεία εστίασης των φορολογικών ελέγχων τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ελληνικό επίπεδο υπογράμμισαν οι Παναγιώτης Τζανετάκης και Ελίνα Χρονοπούλου, Μanagers στο Φορολογικό Τμήμα της ΕΥ Ελλάδος. Ο κ. Τζανετάκης τόνισε πως οι ελληνικές φορολογικές αρχές έχουν βελτιώσει την τεχνογνωσία τους και εντατικοποιούν τους ελέγχους ενδοομιλικών τιμολογήσεων αναδεικνύοντάς τες ως μείζον φορολογικό θέμα.

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Χρονοπούλου σημείωσε ότι, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα που διεξήγαγε η ΕΥ παγκοσμίως, οι περισσότερες επιχειρήσεις ανέφεραν τις ίδιες συναλλαγές ως σημείο εστίασης των φορολογικών ελέγχων, τονίζοντας, όμως, ότι η τάση δείχνει να αυξάνεται το φορολογικό ενδιαφέρον των ελεγκτών: 1) στο λειτουργικό προφίλ των επιχειρήσεων σε σχέση με τα δηλούμενα κέρδη, 2) στις περιπτώσεις μόνιμης εγκατάστασης, και 3) στις συναλλαγές άυλων περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, ο Χρήστος Μπούρκουλας, Senior Manager στο Φορολογικό Τμήμα της ΕΥ Ελλάδος, επισήμανε τα πλεονεκτήματα των δύο «εργαλείων» για τους φορολογούμενους (ασφάλεια δικαίου και μείωση κόστους συμμόρφωσης κατά τους φορολογικούς ελέγχους) και εξέφρασε την άποψη ότι μπορούν να αποτελέσουν έναυσμα για τη μείωση των προστριβών με τις φορολογικές αρχές και την έναρξη μια γόνιμης συνεργασίας, βασισμένης στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.

naftemporiki.gr