Έπειτα από μαραθώνια ψηφοφορία, η Κνέσετ, η Βουλή του Ισραήλ, ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τετάρτη τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2022, με τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό υπό τον πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ να περνά έτσι νικηφόρα μια δοκιμασία που χαρακτηριζόταν κλειδί.
Οι ισραηλινοί βουλευτές άρχισαν να ψηφίζουν από το βράδυ της Τετάρτης για τον προϋπολογισμό του 2021, που υιοθετήθηκε χθες το πρωί (24889651)· ακολούθησε νέα σειρά ψηφοφοριών, που κατέληξε με την υιοθέτηση του προϋπολογισμού για το 2022 λίγο μετά τις 03:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).
«Έπειτα από χρόνια χάους, σχηματίσαμε κυβέρνηση, νικήσαμε την (σ.σ. παραλλαγή του νέου κορονοϊού) Δέλτα και τώρα, θεού θέλοντος, θα έχουμε κρατικό προϋπολογισμό», είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Μπένετ. «Απόψε, βάλαμε ξανά το Ισραήλ στις ράγες. Έχουμε επιτέλους προϋπολογισμό», πρόσθεσε μέσω Twitter αφού ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.
Μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2018 και του Ιουνίου του 2021, το Ισραήλ βυθίστηκε σε πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου, που οδήγησε στη διεξαγωγή τεσσάρων πρόωρων εκλογικών αναμετρήσεων. Οι κοινοβουλευτικοί δεν μπόρεσαν όλο αυτό το διάστημα να συνεννοηθούν και να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του εβραϊκού κράτους.
Ο ετερόκλιτος κυβερνητικός συνασπισμός (δεξιά, κέντρο, αριστερά, Άραβες) υπό τον Ναφτάλι Μπένετ και τον νυν επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Γιαΐρ Λαπίντ, που διαδέχθηκε τον Ιούνιο αυτόν του Μπενιαμίν Νετανιάχου –του πολιτικού που έμεινε περισσότερο από οποιονδήποτε προκάτοχό του στο αξίωμα του πρωθυπουργού– έβαλε τέλος στα τρία χρόνια πολιτικής κρίσης.
Η νέα κυβέρνηση αποφάσισε να παρουσιάσει ταυτόχρονα τους κρατικούς προϋπολογισμούς για το 2021 και το 2022, καθώς η ψηφοφορία για τον πρώτο ήταν υποχρεωτικό να διεξαχθεί πριν από την προθεσμία της 14ης Νοεμβρίου. Στην περίπτωση που δεν υιοθετείτο ο προϋπολογισμός του 2021, η Κνέσετ θα διαλυόταν και θα προκηρύσσονταν νέες πρόωρες εκλογές.
Ο προϋπολογισμός για το 2022 προβλέπει δημόσιες δαπάνες ύψους περίπου 126 δισεκ. ευρώ. Εγκρίθηκε με 59 ψήφους υπέρ έναντι 56 κατά.
Η έλλειψη προϋπολογισμού εγκεκριμένου από το κοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια χαρακτηριζόταν τροχοπέδη σε οποιονδήποτε μακροπρόθεσμο οικονομικό σχεδιασμό.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters