Skip to main content

Στα 5,5 δισ. η φαρμακευτική δαπάνη το 2018

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Στα 5,541 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε η συνολική αγορά φαρμάκου, σε τιμές λιανικής το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΣΦΕΕ με κύρια πηγή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ). Από το συνολικό αυτό ποσό, που είναι περίπου 2% αυξημένο έναντι του 2017, η δημόσια δαπάνη αποτελεί λιγότερο από τον μισό τζίρο και συγκεκριμένα τα 2,475 δισ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά της βιομηχανίας φτάνει σε περίπου 1,426 δισ. ευρώ. Από κει και πέρα, το υπόλοιπο 1,64 δισ. ευρώ αφορά αγορές σκευασμάτων από τους πολίτες, όμως αυτό δεν είναι η επίσημη συμμετοχή στην κάλυψη των θεραπειών, όπως πολλές φορές διατείνονται οι ιθύνοντες. 

Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των φαρμάκων, στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ εισήλθαν το 2018 σκευάσματα αξίας 4,526 δισ. ευρώ εκ των οποίων -όπως είπαμε- τα 2,475 δισ. ευρώ καλύπτει το ελληνικό Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία). Από κει και πέρα μέσω των μέτρων clawback και rebate οι φαρμακευτικές εταιρείες επιστρέφουν 1,426 δισ. ευρώ και έτσι η επίσημη συμμετοχή των πολιτών είναι μόνο τα 625 εκατ. ευρώ, δηλαδή ένα πολύ χαμηλό ποσοστό.  Επειδή, όπως γνωρίζουμε, στα νοσοκομεία ο ασθενής νοσηλεύεται δωρεάν και δεν πληρώνει για φάρμακα, αν αφαιρέσουμε το ποσό των 966 εκατ. ευρώ που εκτιμάται η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, ακόμη και τότε η επίσημη συμμετοχή των ασθενών είναι της τάξης του 17,5%.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία για το 2018, η συνολική 7φαρμακευτική δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ ήταν της τάξης των 3,56 δισ. ευρώ. Από αυτά 1,945 δισ. ευρώ κάλυψε ο ΕΟΠΥΥ, 990 εκατ. ευρώ οι φαρμακευτικές και τα 625 εκατ. ευρώ οι ασθενείς, ήτοι συμμετοχή στα αποζημιούμενα φάρμακα 17,5%, όπως είπαμε.

Πέρα από τα παραπάνω υπάρχουν και τα φάρμακα για τα οποία ο ασφαλισμένος δεν δικαιούται αποζημίωση, όπως τα Μη Συνταγογραφούμενα (ΜΗΣΥΦΑ), και η αρνητική λίστα, ενώ πολλά σκευάσματα, κυρίως φτηνότερα, ο ασφαλισμένος προτιμά να τα αγοράσει ο ίδιος παρά να απευθυνθεί σε κάποιο γιατρό για να του τα συνταγογραφήσει. 

Ειδικότερα, η αξία των ΜΗΣΥΦΑ σε τιμές λιανικής διαμορφώθηκε πέρυσι στα 265 εκατ. ευρώ, της αρνητικής λίστας στα 115 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των αποζημιούμενων φαρμάκων τα οποία κατ’ επιλογή ο ασφαλισμένος αγοράζει πληρώνοντας το 100% της αξίας τους εκτιμώνται στα 635 εκατ. ευρώ. Στην τελευταία αυτή κατηγορία σκευασμάτων θα πρέπει να σημειώσουμε δύο πράγματα. Αφενός οι ασθενείς διαπιστώνουν ότι συμφέρει να αγοράσουν μόνοι τους τα σκευάσματα από το να πληρώσουν το 10ευρω της επίσκεψης στον γιατρό, αλλά και το 1 ευρώ που επιβαρύνεται η κάθε συνταγή «υπέρ ΕΟΠΥΥ», αφετέρου, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, υπάρχουν και οι «επαγγελματίες εξαγωγείς» αγοραστές. Δηλαδή αγοράζουν σκευάσματα -όχι και τόσο φτηνά- από τα φαρμακεία, προκειμένου να τα εξάγουν σε υψηλότερες τιμές σε άλλες χώρες. Οι παράνομες αυτές εξαγωγές, μάλιστα, εκτιμώνται στα επίπεδα των 380 εκατ. ευρώ και αν όντως ισχύει αυτό το ύψος, τότε ουσιαστικά οι αγορές από τους πολίτες του 100% των σκευασμάτων είναι της τάξης των 255 εκατ. ευρώ.