Skip to main content

Jes Staley: Ποιος είναι ο «τιτάνας του investment banking», που έχασε τη δουλειά του λόγω Έπστιν

Ο Jes Staley ήταν κάποτε ένα από τα ισχυρότερα ονόματα στη Wall Street, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει το προσωνύμιο «τιτάνας» της επενδυτικής τραπεζικής». Έως και πριν από έναν χρόνο ένιωθε απολύτως ασφαλής στη θέση του, στο «τιμόνι» της βρετανικής Barclays. Χθες όμως ήρθε η καθυστερημένη για πολλούς παραίτησή του στη σκιά της έρευνας που πραγματοποιούν οι αρμόδιες αρχές για τους δεσμούς του με τον παιδόφιλο Τζέφρι Έπστιν. 

Ποιος είναι όμως ο Αμερικανός που ανέλαβε μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας πριν από έξι χρόνια; Γεννημένης στη Βοστόνη ο James Staley εντάχθηκε στο δυναμικό της πανίσχυρης JPMorgan Chase λίγο μετά την αποφοίτησή του. Εκεί ξεκίνησε μία καριέρα που επρόκειτο να κρατήσει 30 χρόνια, επιτρέποντάς του να αναρριχηθεί έως και τη θέση του διευθυντή του τομέα Investment Banking και Νούμερο 2 στην ιεραρχία της επενδυτικής τράπεζας, μετά τον διευθύνοντα σύμβουλο Jamie Dimon. 

Έχοντας αναλάβει τον πλήρη έλεγχο της ιδιωτικής τραπεζικής για πλούσιους πελάτες ανέπτυξε και την «επαγγελματική σχέση» του, όπως ο ίδιος την περιγράφει με τον Έπστιν. 

Σε άρθρο του το 2010 το Fortune τον περιέγραφε ως «παλαιάς κοπής τραπεζίτη», «ήπιων τόνων» και «με ενδιαφέρον για τον πελάτη». Τόνιζε δε πως ελάχιστοι τον γνωρίζουν εκτός του χώρου της τραπεζικής, ενώ έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην ευθύτητά του. «Το ναι σημαίνει ναι και το όχι σημαίνει όχι» έγραφε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, που τον είχε συναντήσει. 

Τότε κάποιοι θεωρούσαν ότι θα είναι ο διάδοχος του Dimon- εφόσον ο τελευταίος επιθυμούσε να αποσυρθεί. «Εάν ο Jamie δεν φύγει σε λίγα χρόνια, μάλλον θα πρέπει να φύγω εγώ» είχε δηλώσει στο Fortune. 

Όντως το 2012 αποχώρησε από τη JPMorgan επιλέγοντας το hedge fund BlueMountain Capital. Την ίδια χρονιά ακούστηκε το όνομά του για τη θέση του επικεφαλής της Barclays, που όμως τότε κέρδισε ο Antony Jenkins. Όταν ο τελευταίος απολύθηκε το 2015, ο Staley πήρε τη θέση. 

Το 2018 πρωταγωνίστησε στον Τύπο εξαιτίας ενός προστίμου ύψους 642.430 από τις βρετανικές αρχές, γιατί προσπάθησε να σπάσει την ανωνυμία ενός πληροφοριοδότη, που είχε προβεί σε καταγγελίες για στέλεχος της Barclays. 

Στο στόχαστρο όμως μπήκε για τα καλά όταν έγινε γνωστό ότι όχι μόνο είχε ισχυρούς επαγγελματικούς δεσμούς με τον Έπστιν επί δεκαετίες, αλλά τον είχε επισκεφθεί πολλές φορές στο σπίτι του, όπως και στη φυλακή, κατά την πρώτη του καταδίκη για σεξουαλικά εγκλήματα. Οι αποκαλύψεις αυτές ήταν και η αρχή του τέλους για τον άλλοτε παντοδύναμο τραπεζίτη. 

Πηγή: BBC