Skip to main content

Σε «τροχιά σύγκρουσης» ο ΟΠΕΚ+ με τις ΗΠΑ

Ο ΟΠΕΚ+ κατευθύνεται σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ καθώς περισσότερα μέλη απέρριψαν την έκκληση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει ταχύτερα την παραγωγή πετρελαίου και να βοηθήσει στη μείωση των τιμών της βενζίνης.

Τη Δευτέρα, το Κουβέιτ είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ πρέπει να τηρήσει το σχέδιό του για σταδιακή αύξηση της παραγωγής, επειδή οι αγορές πετρελαίου είναι σε ισορροπία. Αυτό ακολούθησε παρόμοιες δηλώσεις από άλλα βασικά μέλη τις τελευταίες ημέρες, όπως το Ιράκ, η Αλγερία, η Αγκόλα και η Νιγηρία.

Ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί του — με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία — συναντώνται την Πέμπτη με την πίεση από τους καταναλωτές πετρελαίου να αυξάνεται καθώς οι τιμές ανεβαίνουν στα 85 δολάρια το βαρέλι. Η βενζίνη βρίσκεται στο υψηλό επταετίας των 3,70 δολαρίων το γαλόνι.

Οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ιαπωνία και άλλοι εισαγωγείς διεξάγουν μια εκστρατεία για να αναγκάσουν τον όμιλο να χαλαρώσει πιο γρήγορα τους περιορισμούς της προσφοράς που προκλήθηκαν από την πανδημία.

«Η ιδέα ότι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί δεν πρόκειται να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να έχουν βενζίνη για να πάνε από και προς τη δουλειά τους, για παράδειγμα, δεν είναι σωστή», δήλωσε ο Μπάιντεν την Κυριακή.

Ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να πει πώς θα αντιδρούσε εάν ο ΟΠΕΚ+ δεν αλλάξει στάση, οι αναλυτές εικάζουν ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πουλήσουν ορισμένα από τα στρατηγικά τους αποθέματα πετρελαίου.

Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια κάθε μήνα «λειτουργεί καλά και δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνουμε από αυτό», δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Πετρελαίου της Αγκόλα, Ντιαμαντίνο Πέντρο Αζεβέδο.

Η πανδημία ακόμη ανασταλτικός παράγοντας

Πολλά μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν υποστηρίξει ότι δεν πρέπει να αντλούν αργό πετρέλαιο γρηγορότερα επειδή η πανδημία εξακολουθεί να μειώνει τη ζήτηση. Ορισμένοι ήδη αγωνίζονται να επιτύχουν τις υψηλότερες ποσοστώσεις παραγωγής τους μετά τις περικοπές του περασμένου έτους, και ισχυρίζονται ότι η ταχύτερη επαναφορά της παραγωγής θα έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο τους.

«Δεν έχουμε βγει ακόμα από το δάσος», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, στο Bloomberg Television στις 23 Οκτωβρίου. «Εξακολουθούμε να έχουμε Covid».

Ο ΟΠΕΚ+ έχει πει ότι η αύξηση των εξαγωγών αργού δεν θα μείωνε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε μέρη της Ευρώπης και της Ασίας λόγω των ελλείψεων σε φυσικό αέριο και άνθρακα.

Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ+ έχει συχνά εκπλήξει την αγορά με ξαφνικές αλλαγές πολιτικής. Ενώ το Ριάντ και η Μόσχα επαίνεσαν και οι δύο τη στρατηγική της ομάδας, κανένας από τους δύο δεν έχει απευθυνθεί άμεσα στα σχόλια του Μπάιντεν δημόσια, αποκτώντας έτσι χώρο για ελιγμούς.

Η διαμάχη έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκαλούνται για τις συνομιλίες για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα πιέσουν για περισσότερη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προσπαθώντας επίσης να διασφαλίσουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δεν θα εκτροχιαστεί από τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg