Ο Βλαντιμίρ Τσιζώφ, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση μιλάει Ελληνικά με απίστευτη ευχέρεια. Η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα ήταν η πρώτη του μετάθεση το 1976. Εννιά χρόνια αργότερα βρέθηκε στη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο. Δηλώνει ι φίλος της χώρας μας «με όλη τη σημασία της λέξεως». Ο Τσιζώφ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στη Βερόνα για να μιλήσει στο 14ο Ευρασιατικό Φόρουμ για την ενέργεια και δέχτηκε με χαρά –και φυσικά στα Ελληνικά-να μιλήσει στη «Ναυτεμπορική» για τις δραματικές ελλείψεις στον ενεργειακό τομέα, που απειλούν ολόκληρη την Ευρώπη. «Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι καθοριστικός παράγων για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης», λέει στη «Ναυτεμπορική» ο Βλαντιμίρ Τσιζώφ . «Δεν είναι βέβαια ο μοναδικός προμηθευτής αλλά αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς θα δει ότι καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε φυσικό αέριο, το 27% σε πετρέλαιο και λόγο πάνω από το 30% σε άνθρακα»
-Που αφείλεται όμως η ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου; ,ρωτάμε τον πρέσβη Τσιζώφ. Πρόσφατα, μια μόνο δήλωση του προέδρου Πούτιν ότι η Gazprom θα αυξήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο ήταν αρκετή για να υποχωρήσουν κατά 9% οι τιμές στην αγορά;
«Η σημερινή ραγδαία αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι τεχνητή», υποστηρίζει ο Τσιζώφ. «Δεν δικαιολογείται από την πραγματική εικόνα που υπάρχει. Εντάξει, οι ποσότητες φυσικού αερίου στις υπόγειες δεξαμενές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Συνήθως, τα προηγούμενα χρόνια ήταν στα επίπεδα του 90%. Φέτος στα τέλη του Αυγούστου έπεσαν στο 75%. Αυτές τις μέρες ,οι αποθηκευτικοί χώροι φυσικού αερίου έχουν μια πληρότητα 65-70%. Αυτό δε σημαίνει ότι το φυσικό αέριο θα τελειώσει… αύριο! Οι υπάρχουσες ποσότητες καλύπτουν τις ανάγκες και δίνουν τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση να βγάλει το χειμώνα. Αλλά έχει δημιουργηθεί ένας πανικός που δίνει το πρόσχημα σε κάποιους να τα φορτώσουν όλα αυτά στη Ρωσία! Αυτό δεν είναι σωστό, δεν είναι η Ρωσία υπεύθυνη», υποστηρίζει ο Βλαντιμίρ Τσιζώφ.
Το ερώτημα είναι γιατί να επιδιώκουν κάποιοι να τα φορτώσουν όλα στη Ρωσία; Και ποιοι είναι αυτοί; «Δεν προέρχονται από τον χώρο των επιχειρήσεων. Είναι πολιτικοί και πολλοί συνάδελφοι σας, δημοσιογράφοι» , λέει γελώντας ο Ρώσος πρέσβης. Δυστυχώς, τι να πω», προσθέτει, δίχως όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες
Το πρόβλημα του Nordstream2
Ο Βλαντιμίρ Τσιζώφ υποστηρίζει ότι ο εφοδιασμός της ευρωπαϊκής αγοράς με φυσικό αέριο θα καλυφθεί από τον υποθαλάσσιο ρωσικό αγωγό Nordstream 2 ,μήκους 1230 χιλιομέτρων που μπορεί να μεταφέρει κάθε χρόνο 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στη Γερμανία. Ο αγωγός είναι επιχειρησιακά έτοιμος, αλλά θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να πάρει άδεια πιστοποίησης από τη Γερμανία και την ΕΕ. Υπάρχουν επίσης και πολλοί επικριτές, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που υποστηρίζουν ότι ο νέος αγωγός θα αυξήσει την ενεργειακή εξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.
Ο Τσιζώφ αντιδρά. «Τι να πώ!», λέει στην «Ναυτεμπορική»: «Όταν πριν 10 χρόνια κατασκευάζονταν ο North Stream-1, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέργειας τον συμπεριέλαβε στη λίστα ως έργο πανευρωπαϊκής σημασίας στην ενέργεια. Όμως τώρα που κατασκευάστηκε ο North Stream-2, με πρωτοβουλία ευρωπαϊκών εταιριών, αυτός δεν μπήκε καν στην αντίστοιχη λίστα… Αντιθέτως, άρχισαν να φωνασκούν ότι αυτός ο αγωγός σημαίνει μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία και δήθεν δημιουργεί κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Αν δει κανείς το χάρτη, η Ρωσία με τους δυο αγωγούς από τη Βαλτική και τον ένα από τη Μαύρη θάλασσα μέσω Τουρκίας και Βαλκανίων, δείχνει ότι σε κάθε περίπτωση θα είναι πάντα σε θέση να προμηθεύει την Ευρώπη με επαρκείς ποσότητες», υποστηρίζει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ο Τσιζώφ επισημαίνει ότι ο αγωγός Nord Stream 2 έχει γεμίσει με φυσικό αέριο και πρέπει να ολοκληρωθεί η πιστοποίηση για να ξεκινήσει να λειτουργεί. «Όλα εξαρτώνται από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή. Για την πιστοποίηση χρειάζονται τέσσερις μήνες, η προθεσμία είναι η 8η Ιανουαρίου» , προσθέτει και υποστηρίζει ότι οι θετικές εξελίξεις στον τομέα αυτό θα ωφελήσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές.
Ο Τσιζώφ είναι μόνιμος κάτοικος Βρυξελλών και φυσικά μπορεί να ακούει και να διαβάζει καθημερινά τις έντονες επικρίσεις που διατυπώνονται για τον κίνδυνο ενεργειακής εξάρτησης από τη Μόσχα. «Γνωρίζετε φυσικά τις καταγγελίες ότι η Ρωσία περικυκλώνει την Ευρώπη», τον ρωτάμε…Απαντά με ένα πλατύ χαμόγελο: «Είναι μια «περικύκλωση» με την καλή έννοια» ,λέει…
Αναφορικά με τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο ,ο Τσιζώφ λέει πως η Ελλάδα προμηθεύεται μέσω των αγωγών περίπου το 50% των αναγκών της. Το ποσοστό αυτό έφτανε παλιότερα μέχρι και 75-80%. Τελευταία μειώθηκαν οι προμήθειες από τους αγωγούς και ανέβηκαν εκείνες σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, το LNG.
«Που είναι το LNG σήμερα; Ερχεται στην Ελλάδα; ρωτάει ρητορικά. «Να σας πω,το βλέπουν όλοι, το LNG πάει στην Ασία και Λατινική Αμερική. Αλλά, πρωτίστως, στην Ασία, όπου οι τιμές είναι ακόμα πιο ψηλές. Είναι η φύση του εμπορίου. Στρέφεται προς τα εκεί που μπορεί να πουλήσει πιο ακριβά…
Κλείνοντας τη συνέντευξη , ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ θυμάται ότι πριν λίγες ημέρες η Ελλάδα γιόρτασε την 28η Οκτωβρίου, «την ημέρα του ΟΧΙ»…»Το θυμάμαι πολύ καλά» λέει. «Μας ενώνει η ιστορία, ο πολιτισμός, η κοινή θρησκεία, οι παραδόσεις. Αλλά και τα κοινά μας συμφέροντα. Ξέρουμε, όμως πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Ελπίζω ότι αυτό δεν πρέπει να εμποδίζει στη διεύρυνση των καλών, φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».
Δημήτρης Λιάτσος