Skip to main content

Η κατοικία στο προσκήνιο του real estate με την ιδιοκατοίκηση να περιορίζεται

Της Τέτης Ηγουμενίδη,

[email protected]

Η κατοικία και ιδιαίτερα η τουριστική πρωταγωνιστεί στο real estate στην τρέχουσα συγκυρία, με την εκτίμηση να είναι πάντως ότι στην Ελλάδα το όνειρο της ιδιοκατοίκησης όλο και απομακρύνεται, εξαιτίας της δυσανάλογης αύξησης των αξιών (οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιβαρυνθούν και από τη συνεχή αύξηση του κόστους κατασκευής) σε σχέση με τους μισθούς.

Όπως είπε μιλώντας στο 22ο συνέδριο της Prodexpo ο διευθύνων σύμβουλος της Geoaxis (συμβουλευτική εκτιμητική εταιρεία) Γιάννης Ξυλάς, στην Ελλάδα την 20ετια 1998 – 2019 ο βασικός μισθός αποπληθωρισμένος (στοιχεία από Τράπεζα της Ελλάδος) έμεινε σταθερός ενώ η αξία των διαμερισμάτων αυξήθηκε 57%. Η σημερινή γενιά των 20 με 30 ετών με μισθό 16 χιλ. ετησίως θα χρειασθεί 24 χρόνια για να αποκτήσει ένα σπίτι περίπου 60 τ.μ. με 2.000 ευρώ το τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι αποταμιεύει το ένα τρίτο των απολαβών της. Στη Βέρνη της Ελβετίας με τις αξίες στις κατοικίες τριπλάσιες χρειάζεται 17 χρόνια».

Στο ίδιο συνέδριο πραγματοποιήθηκε επίσης συζήτηση για την κοινωνική στέγαση και τις ανάγκες που γεννήθηκαν μετά την πανδημία. Ο Onno Andriaansens, RSM, Head of Real Estate and Co-chair European Real Estate Sector Team ανέφερε στοιχεία από μελέτη στην ΕΕ βάσει των οποίων το 2019 το 77% ζούσε σε σπίτια υπερβολικά γεμάτα κόσμο, το 10% χρειάζονταν να καταβάλει υπερβολικό ποσό για τη στέγασή του, ενώ για τα πιο χαμηλά εισοδήματα το ποσοστό αυτό άγγιζε ακόμα και το 33%.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η μίσθωση των ακινήτων, κατά τη Moody’s, στο εγγύς μέλλον θα καταστεί δύσκολη για πολλά νοικοκυριά, οπότε δημιουργείται άμεσα η ανάγκη για κοινωνική στέγαση και ήδη, από πλευράς ΕΕ υπάρχει ευαισθητοποίηση για μακροπρόθεσμες λύσεις παροχής κατοικίας και επενδύσεις για ανακατασκευές κατοικιών, σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Ιρλανδία και η Δανία.

Σε σχέση με την Ελλάδα και την κοινωνική στέγαση, ο κ.  Andriaansens υπογράμμισε ότι είναι στο μηδέν αυτή τη στιγμή, ωστόσο, πρόσθεσε, η Ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να απορροφήσει κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσει στην κατασκευή κοινωνικών κατοικιών.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρεβύθη διευθύνοντα σύμβουλο της Revithis &Partners στην κτηματαγορά το επόμενο διάστημα θα πρωταγωνιστήσουν οι αποθήκες (logistics) και η τουριστική κατοικία. Πρόσθεσε ότι η επένδυση στην τουριστική κατοικία είναι πιο εύκολη σε σχέση με την αστική και αποφέρει μεγαλύτερες αποδόσεις της τάξεως του 5% έως 9% (για μια εταιρεία).

Ο κ. Ρεβύθης αναφέρθηκε επίσης στο Ελληνικό σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι ελπίζει οι τιμές που έχουν γίνει γνωστές (8 χιλ. με 24 χιλ. το τ.μ.) για τα διαμερίσματα στον Πύργο κατοικιών στην παραλία, να μην επηρεάσουν αναίτια τους ιδιοκτήτες σε άλλες περιοχές. «Οι τιμές ξεφεύγουν» είπε χαρακτηριστικά «ειδικά σε κάποια δημοφιλή νησιά, ωστόσο, καλό είναι η όποια αύξηση στις αξίες των κατοικιών στη χώρα μας να είναι ήπια και λογική γιατί θα μιλάμε και πάλι για φούσκα».

Σε μια άλλη συζήτηση στο πλαίσιο της Prodexpo η Flora Ηarley, Partner της εταιρίας Knight Frank London, μίλησε για αύξηση του ενδιαφέροντος για Golden Visa σε Ελλάδα, Μάλτα, Πορτογαλία.

Όπως είπε παρά την μικρή πτώση που υπήρξε στις αρχές της πανδημίας, το 2021 παρατηρείται αυξημένο κατά 21% ενδιαφέρον για την απόκτηση δεύτερου διαβατηρίου, κάτι που ενισχύει περαιτέρω την προοπτική της αγοράς κατοικίας στη χώρα μας.