Skip to main content

NPLs: Συνδυαστική λύση με «Γέφυρα» και «Ηρακλή ΙΙ»

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Λύσεις που δεν θα διαταράξουν την κουλτούρα των πληρωμών, αλλά θα επιτρέψουν τη διευκόλυνση αδύναμων δανειοληπτών και των πιστωτικών ιδρυμάτων να μην αυξήσουν τα κόκκινα δάνειά τους αναζητήθηκαν χθες στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αρμόδιος για τις τράπεζες υφυπουργός Γιώργος Ζαββός με τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Την επέκταση ευνοϊκών μέτρων, που όμως δεν θα αφορούν τους πάντες, αλλά θα εφαρμόζονται σε μια συγκεκριμένη «περίμετρο», η οποία έχει τη δυνατότητα να ανακάμψει όταν η οικονομία επανέλθει σε φυσιολογική κατάσταση, αναζητούν οι αρμόδιοι φορείς προκειμένου να διαμορφώσουν προτάσεις προς τους θεσμούς που να γίνουν αποδεκτές.

Μια συνδυαστική λύση επιμήκυνσης του προγράμματος «Γέφυρα» αλλά και των μορατόριουμ για συγκεκριμένη «περίμετρο» δανειοληπτών είναι θέμα προς επεξεργασία από τις δύο πλευρές.

Επιμήκυνση

Μέσα στις ενδεχόμενες αλλαγές συζητάται, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η επιμήκυνση όχι μόνον των ημερομηνιών του προγράμματος «Γέφυρα», δηλαδή να ξεκινάει αργότερα και να λήγει αργότερα (υπενθυμίζεται πως αυτήν τη στιγμή η πρόβλεψη είναι για λήξη τον Σεπτέμβριο του 2021 για όλους), αλλά και ενδεχομένως του συνολικού χρόνου που θα διατηρηθεί το πρόγραμμα αυτό, κάτι το οποίο θα βοηθούσε ιδιαίτερα το πιστωτικό σύστημα της χώρας. Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα αυτό αφορά επιδότηση δανειοληπτών για 9 μόνον μήνες.

Μια τέτοια εξέλιξη επιμήκυνσης της επιδότησης σε συνδυασμό με πιο έξυπνους συνδυασμούς των μορατόριουμ δεν μπορεί να αφορά όλους τους δανειολήπτες, αλλά χρειάζεται να λειτουργήσει με συγκεκριμένες προεπιλογές και κριτήρια, παρατηρούσαν τραπεζικοί παράγοντες.

Προϋπόθεση ωστόσο για να κάνουν κάτι τέτοιο δεκτό οι θεσμοί, είναι το νέο πτωχευτικό να τεθεί σε ισχύ πριν από την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, τον Απρίλιο του 2021. Σε αυτό το επίπεδο οι τράπεζες εκφράζουν αντιρρήσεις και τοποθετούν την ισχύ του νόμου τον Σεπτέμβριο του 2021. Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν στην κατάτμηση του έργου (ισχύς με δόσεις), κάτι στο οποίο ενδεχομένως να βρουν κοινό τόπο και με τους θεσμούς.

Αλλαγές στον «Ηρακλή ΙΙ»

Ο «Ηρακλής ΙΙ» θα ξεκινήσει σύντομα και οι τράπεζες αναμένεται να δώσουν τις προστάσεις τους προκειμένου να βελτιωθούν οι σχετικές συνθήκες και το πλαίσιο, μιας και τίθεται επί τάπητος το ζήτημα νέων κόκκινων δανείων που αφορούν την περίοδο της πανδημίας. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει δέσμευση της χώρας στο προηγούμενο Eurogroup να επιταχυνθεί η μείωση των κόκκινων δανείων μέσω του «Ηρακλή». Η αίτηση προς την Κομισιόν για το καινούργιο πρόγραμμα μπορεί να αφορά ρήτρες διαφορετικές για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων. Μέσα στις βελτιώσεις εισέρχεται και η δημιουργία Credit Bureau.

H συζήτηση στη σύσκεψη αφορούσε και τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Ρευστότητας από τις τράπεζες, που θα ελέγχεται από τον επόπτη της ΤτΕ κ. Πάσχα και θα καταγράφει κατά πόσον οι τράπεζες διοχετεύουν επαρκή ρευστότητα στην οικονομία.

Συστημική λύση

Ο «Ηρακλής» αποτέλεσε κορυφαία μεταρρύθμιση της ελληνικής κυβέρνησης, διότι μέσω αυτού του μηχανισμού τα κόκκινα δάνεια του τραπεζικού συστήματος μειώνονται κατά 30-35 δισ. ευρώ. Αυτό επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός στην έναρξη του 4ου Συνεδρίου Προσομοίωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που διοργανώνεται από την ομάδα φοιτητών «Get Involved» και υποστηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Αποτελεί μια συστημική λύση που αναδιοργανώνει και ισχυροποιεί το τραπεζικό σύστημα, αλλά και μια λύση που βασίζεται στην αγορά χωρίς να επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο. Μέσα σε έναν χρόνο οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και αναμένεται και η τέταρτη πριν από το τέλος του έτους. Το γεγονός αυτό, εν μέσω μάλιστα της πρωτοφανούς πανδημικής κρίσης, αποδεικνύει την έμπρακτη εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στον «Ηρακλή», αλλά και στις προοπτικές της χώρας.