Skip to main content

Τετράμηνο με «ασφυκτικές» διαπραγματεύσεις

Από την έντυπη έκδοση 

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Τέσσερις μήνες καταιγιστικών εξελίξεων και σκληρών διαπραγματεύσεων χωρίζουν την ελληνική κυβέρνηση από την επίτευξη πλήρους συμφωνίας με τους δανειστές επί όλων των ανοικτών θεμάτων. Από αύριο Πέμπτη, που καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, που είναι και η τελική ημερομηνία-ορόσημο, θα πρέπει να έχουν κλειδώσει όλα τα ανοικτά θέματα: από την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, η οποία πήγε τουλάχιστον έναν μήνα πίσω μετά τις εξελίξεις στο Eurogroup της Δευτέρας, μέχρι το θέμα του χρέους αλλά και της «επόμενης ημέρας» για την ελληνική οικονομία, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται η περίοδος μετά τις 20 Αυγούστου. 

Τα τεχνικά κλιμάκια θα αναλάβουν από αύριο δουλειά προκειμένου να προετοιμάσουν τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους επικεφαλής των θεσμών. Η πρώτη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και των υπόλοιπων μελών της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους «τέσσερις» είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Με τους θεσμούς στην Αθήνα, η κυβέρνηση θα έχει μία μόνο «ευκαιρία» να αποδείξει ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών λειτουργεί βάσει των όσων έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Η επόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου είναι η επίσημη «πρεμιέρα» για τους υποχρεωτικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς εφόσον οι επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες (σ.σ. δεύτερη ημερομηνία-ορόσημο για τους πλειστηριασμούς είναι η 1η Μαΐου, ημερομηνία καθολικής ηλεκτρονικής διενέργειας των πλειστηριασμών και με επισπεύδοντα το Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία). Κανονικά ο νόμος ορίζει ως ημερομηνία υποχρεωτικής διενέργειας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών τη σημερινή (21 Φεβρουαρίου). Ωστόσο, με νομική ερμηνεία που έγινε από τους συμβολαιογράφους, ορίστηκε ότι η σημερινή ημέρα είναι τελικώς η τελευταία κατά την οποία μπορούν να διενεργηθούν οι πλειστηριασμοί στα Ειρηνοδικεία.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση πρέπει στις 28 Φεβρουαρίου να επιδείξει έργο στους δανειστές όσον αφορά το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών, που ήταν άλλωστε αυτό που μπλόκαρε επί της ουσίας τη δόση των 5,7 δισ. ευρώ στο Eurogroup της Δευτέρας. Πάντως, το ποιο ακριβώς είναι το έργο που θέλουν να δουν οι θεσμοί όσον αφορά το θέμα των πλειστηριασμών παραμένει γκρίζα ζώνη για την ελληνική κυβέρνηση. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν μιλώντας στη «Ν» ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος ποσοτικός στόχος ο οποίος θα πρέπει να επιτευχθεί. Μένει λοιπόν να φανεί στην πράξη αν η διενέργεια των περίπου 360 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα θεωρηθούν αρκετοί από τους δανειστές για να εκτιμήσουν ως εκπληρωμένο και το συγκεκριμένο προαπαιτούμενο.  

Μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια για επιδόσεις στο μέτωπο των πλειστηριασμών δεν υπάρχουν, επειδή την ακριβώς επόμενη ημέρα (1η Μαρτίου) είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Euro Working Group, η οποία και θα προετοιμάσει το Eurogroup του Μαρτίου, που είναι προγραμματισμένο για τις 12 του μήνα. Με ικανοποιητική επίδοση στο θέμα των πλειστηριασμών θα «ξεκλειδώσει» η δόση των 5,7 δισ. ευρώ, η οποία όμως δεν αναμένεται να εκταμιευτεί παρά τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου, δεδομένου ότι μετά το Eurogroup θα πρέπει να ανάψει το πράσινο φως και από τα τοπικά κοινοβούλια (μεταξύ των οποίων και το γερμανικό) πριν φτάσει η υπόθεση στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. 

Αμέσως μετά τις εορτές του Πάσχα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί η δεύτερη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα για την 4η αξιολόγηση, με στόχο αυτή τη φορά ακόμη και να υπάρξει τεχνική συμφωνία επί των 88 προαπαιτούμενων. Ζητούμενο είναι η 4η αξιολόγηση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Eurogroup του Μαΐου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Τον Απρίλιο πρέπει να υπάρξει συμφωνία -σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο- και για τρία ακόμη κρίσιμα ζητήματα: 

1. Την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 
2. Το περιεχόμενο της γαλλικής πρότασης για σύνδεση των μέτρων διευθέτησης του ελληνικού χρέους με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ. 
3. Το περιεχόμενο του «κουμπαρά» (cash buffer) που θα υπάρχει στη διάθεση του υπουργείου Οικονομικών για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας σε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τις αγορές. 

Στο Eurogroup του Ιουνίου, που θα πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο, θα πρέπει Ελλάδα και θεσμοί να καταλήξουν πλέον σε πλήρη συμφωνία επί όλων των θεμάτων: χρέος, επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο τουλάχιστον μέχρι το 2023, αξιοποίηση αδιάθετων κεφαλαίων από το 3ο μνημόνιο κ.λπ. Περιθώρια χρονικών αποκλίσεων δεν υπάρχουν, καθώς μετά τις 20 Αυγούστου δεν επιτρέπεται να εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα του ESM.