Για την εμφάνιση επενδυτικών σχημάτων που στερούνται σχετικής άδειας προειδοποιεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σημειώνοντας ότι πρόκειται για funds, τα οποία επενδύουν σε περίπλοκα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία είναι ακατάλληλα για ιδιώτες επενδυτές.
Συγκεκριμένα, η Επ. Κεφαλαιαγοράς σημειώνει ότι τα συγκεκριμένα funds εστιάζουν σε Traded Life Policies, γνωστά και ως «ομόλογα του θανάτου», τα οποία αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής. Οι επενδυτές προσδοκούν κέρδη από την αγορά του δικαιώματος στις ασφαλιστικές καταβολές που θα ενεργοποιηθούν με το θάνατο του ασφαλισμένου.
Όπως σημειώνεται, οι σχετικές επενδύσεις συνήθως προωθούνται ως επενδύσεις με μεγάλη απόδοση, που δεν επηρεάζονται από τις αποδόσεις των χρηματιστηριακών αγορών. Στην πραγματικότητα, τα Traded Life Policies είναι επενδύσεις υψηλού κινδύνου για τους κατωτέρω λόγους:
- Χρησιμοποιούν περίπλοκες επενδυτικές στρατηγικές που εμπεριέχουν υπολογισμούς σχετικά με τη διάρκεια ζωής των ανθρώπων. Οι υπολογισμοί και οι προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν εσφαλμένοι με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μικρότερες των προβλεπομένων.
- Τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχήματα πρέπει να διατηρούν μεγάλα αποθέματα διαθεσίμων για να συντηρούνται οι επενδύσεις σε Traded Life Policies. Εάν ο διαχειριστής του επενδυτικού σχήματος χρειαστεί χρηματοδότηση και επιχειρήσει να πουλήσει μέρος των επενδύσεων σε Traded Life Policies, ενδέχεται να μη βρει αγοραστή ή να αναγκαστεί να πουλήσει με ζημιά. Εάν αυτό γίνει σε μεγάλη έκταση δημιουργείται πρόβλημα ρευστότητας το οποίο μπορεί να δυσχεράνει την εξαγορά μεριδίων εκ μέρους των επενδυτών ή και να μειώσει σημαντικά την αξία των επενδύσεών τους.
- Συχνά οι εν λόγω επενδύσεις αφορούν πολλές εταιρίες σε διαφορετικές χώρες. Αυτό δημιουργεί δυσκολία στη διαχείριση των επενδύσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των επενδυτών. Είναι εν γένει δύσκολο για τους επενδυτές αλλά και τους διανομείς των προϊόντων να αντιληφθούν πλήρως τον τρόπο λειτουργίας τους και τους κινδύνους που εμπεριέχουν.