Skip to main content

Βουλγαρία: Επιλέγει Turkstream, παρακάμπτει Ουκρανία

Η Βουλγαρία θα αρχίσει από 1ης Ιανουαρίου να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τη ρωσική Gazprom μέσω της Τουρκίας και δεν θα χρησιμοποιεί πλέον τον διάδρομο που διέρχεται από Ουκρανία και Ρουμανία.

΄Οπως τόνισε η υπουργός Ενέργειας της χώρας, Τεμενούζκα Πέτκοβα,  ο νέος διάδρομος μέσω του αγωγού Turkstream αποτελεί μια πιο οικονομικά βιώσιμη λύση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε 5% μείωση των τιμών φυσικού αερίου, σε ετήσια βάση. Η Βουλγαρία καλύπτει σχεδόν το σύνολο των αναγκών της σε φυσικό αέριο -περίπου 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως- μέσω των προμηθειών από την Gazprom

«Αλλάζουμε το σημείο εισόδου για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο λόγος; Ο οικονομικός αντίκτυπος και οι καλύτερες συνθήκες για τους καταναλωτές της Βουλγαρίας», δήλωσε η κ. Πέτκοβα. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του φορέα διαχείρισης του δικτύου φυσικού αερίου, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, η Βουλγαρία έχει κατασκευάσει μια σύνδεση 11 χιλιομέτρων μεταξύ του εθνικού δικτύου και του αγωγού TurkStream της Ρωσίας στα σύνορα με την Τουρκία και είναι έτοιμη να δεχθεί εισροές φυσικού αερίου. 

Ο νέος αγωγός TurkStream, που θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές Ιανουαρίου, θα συνδέσει τη Ρωσία με την Τουρκία δια θαλάσσης, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Η Βουλγαρία, που εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, είχε βρεθεί σε αδιέξοδο τον Ιανουάριο του 2009, κατά τη διάρκεια της ρωσοουκρανικής κρίσης εξαιτίας της οποίας διακόπηκαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Για να μην εξαρτάται πλήρως από τη Ρωσία, η Σόφια επιδιώκει να βρει και άλλες πηγές ενέργειας. Για τον λόγο αυτό ξεκίνησε την άνοιξη την κατασκευή ενός αγωγού για να συνδεθεί με τον Tanap/Tap που μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς τη δυτική Ευρώπη. Άρχισε επίσης να παραλαμβάνει μικρές ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου αερίου. Παράλληλα, επιδιώκει να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό κόμβο για το φυσικό αέριο προς τη δυτική Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό κατασκευάζει από τον Σεπτέμβριο έναν αγωγό μήκους 474 χιλιομέτρων που θα συνδέσει τον Turkstream με τη Σερβία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters