Το 2018 ήταν μία χρονιά με πολλούς ηττημένους και ελάχιστους νικητές στις αγορές. Το 2019 η εικόνα ήταν εντελώς αντίθετη, με το σύνολο σχεδόν των κατηγοριών ενεργητικού να επιδίδονται σε ράλι και τις διάφορες αγορές να δίνουν μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή. Μεταξύ αυτών και το ελληνικό χρηματιστήριο, που όμως φαίνεται να χάνει στα σημεία από το…ρωσικό. Πολύ κοντά στις εντυπωσιακές επιδόσεις των μετοχών των δύο χωρών και ένας εκπρόσωπος των πολύτιμων μετάλλων, που χρησιμοποιείται από την αυτοκινητοβιομηχανία, την βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, αλλά και εκείνη του ιατρικού εξοπλισμού.
Αν και η περασμένη χρονιά είδε την εμπορική διαμάχη ΗΠΑ- Κίνας και το δράμα του Brexit να κορυφώνονται, την ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία να χτυπάει κόκκινο και μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις να σαρώνουν τον πλανήτη από το Χονγκ Κονγκ έως τη Μέση Ανατολή και από εκεί έως την Λατινική Αμερική, οι επενδυτές με μικρά μόνα διαλείμματα αναταραχής, διατήρησαν την ψυχραιμία τους, αλλά και μία αδικαιολόγητη κάποιες φορές αισιοδοξία. Τους αρκούσε που έβλεπαν την Fed σε μία στροφή 180 μοιρών να προχωρεί σε τρεις μειώσεις επιτοκίων και την ΕΚΤ να επιλέγει και εκείνη ακόμη περισσότερη χαλάρωση. Τονωτικές ενέσεις στο ηθικό των επενδυτών έδωσαν και οι πληροφορίες ότι μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, θα εγκαταλείψουν την συνταγή της αυστηρής πειθαρχίας και θα προωθήσουν νέα σχέδια τόνωσης της ανάπτυξης- αν και αυτό ακόμη δεν έχει γίνει πράξη.
Το Bloomberg παρουσιάζει τι κέρδος είχαν οι επενδυτές μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εάν στις αρχές της χρονιάς είχαν ποντάρει το ποσό των 10.000 δολαρίων.
Ρωσικές μετοχές
Παρά τις κόντρες της στο γεωπολιτικό πεδίο η Ρωσία είδε την οικονομία της να ανακάμπτει και την κερδοφορία των ρωσικών επιχειρήσεων να βελτιώνεται. Πολλές από αυτές, όπως οι παραγωγοί εμπορευμάτων, ύστερα από ένα εξαιρετικά δύσκολο 2018, επωφελήθηκαν από τη σταθερότητα στις αγορές πετρελαίου και ξένου συναλλάγματος. Έτσι μία επένδυση 10.000 δολ. στην αρχή της χρονιάς στον ρωσικό δείκτη RTS θα είχε φτάσει σήμερα στα 15.400 δολάρια.
Ελληνικό ενεργητικό
Η Ελλάδα στην έναρξη της δεκαετίας ήταν το συνώνυμο της κρίσης. Στην εκπνοή της εξελίσσεται σε φωτεινό παράδειγμα. Έτσι μία επένδυση 10.000 δολ. στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο θα σκαρφάλωνε στα 14.400 δολάρια, ενώ μία αντίστοιχη στα ελληνικα ομόλογα θα έφτανε τα 12.600 δολάρια. Το ελληνικό δεκαετές εμφανίζει φέτος το πιο εντυπωσιακό ράλι μεταξύ των κρατικών τίτλων 19 μεγάλων αγορών, που παρακολουθεί το Bloomberg.
Ουκρανικό νόμισμα
Το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση φέτος μεταξύ 130 νομισμάτων, που παρακολουθεί το Bloomberg, είναι η γρίβνα. Οι μεταρρυθμίσεις, αλλά και η αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με τη Ρωσία σημαίνουν ότι 10.000 δολ. στο ουκρανικό νόμισμα στις αρχές του έτους θα έφταναν σχεδόν τα 12.000 σήμερα.
Και το παλλάδιο
Ήταν το μέταλλο που έλαμψε περισσότερο από κάθε άλλο με την τιμή του να εκτινάσσεται 51% και να σπάει το φράγμα των 2.000 δολαρίων ανά ουγκιά. Εάν κάποιος είχε επενδύσει στις αρχές του έτους 10.000 δολάρια σε αυτό θα κατέληγε επομένως με περισσότερα από 15.000 δολ. σήμερα.