Skip to main content

Market Beat: Δεν ξέφυγαν από την ανησυχία για τον πληθωρισμό οι αγορές και η Αθήνα για την πανδημία

 

  • Η προοπτική της επιτάχυνσης του πληθωρισμού και μιας αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής αύξησε τις αποδόσεις των ομολόγων.
  • Στις ασιατικές συναλλαγές, η απόδοση των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου αγγίζει το 1,6136% μετά από μια ισχυρή άνοδο τη Δευτέρα. Η απόδοση του διετούς αυξήθηκε στο 0,3517%, μετά από το κλείσιμο στις ΗΠΑ που κατέληξε στο 0,318%.
  • Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί το δολάριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων, αυξήθηκε στο 94,423 μονάδες.
  • Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να σφίγγει τη νομισματικήπολιτική της, ανακοινώνοντας μείωση της μαζικής αγοράς ομολόγων τον επόμενο μήνα.
  • Με 2000 κρούσματα και περίπου 40 νεκρούς από τον -19 ανά ημέρα, η εικόνα που αφορά τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα διαφέρει προς το χειρότερο από τις υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης. Αυτό προκαλεί την επιφύλαξη των θεσμικών καθώς η οικονομική δραστηριότητα όσο πλησιάζει ο χειμώνας θα απειλείται από τα αναπόφευκτα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων.

Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν και το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο παρέμεινε σταθερό σήμερα Τρίτη. Διότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση τροφοδότησε τους φόβους για τον πληθωρισμό, θολώνοντας το κλίμα ψαλιδίζοντας παράλληλα το φρόνημα των επενδυτών, πριν από την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών κερδών των ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,9% στις αρχικές συναλλαγές, με επίγνωση πως οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν τη Δευτέρα με ήπιες απώλειες. Τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ, όπως τα e-minis για τον S&P 500, υποχώρησαν κατά 0,40%.

Εδώ οι επενδυτικές ανησυχίες είχαν πιθανά διαφορετική βάση. Με 2000 κρούσματα και περίπου 40 νεκρούς από τον Covid -19 ανά ημέρα, η εικόνα που αφορά τον έλεγχο της πανδημίας στη χώρα διαφέρει προς το χειρότερο από τις υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης. Αυτό προκαλεί την επιφύλαξη των θεσμικών καθώς η οικονομική δραστηριότητα όσο πλησιάζει ο χειμώνας θα απειλείται από τα αναπόφευκτα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων. Κάπως έτσι θα μπορούσε να δικαιολογηθεί το φαινόμενο στην άνοδο των διεθνών αγορών η Αθήνα να αντιδρά με καθυστέρηση και μικρά κέρδη ενώ στην κάθοδο οι απώλειες εδώ να είναι μεγαλύτερες από των υπόλοιπων αγορών μετοχών.

Το μήνυμα από τις συναλλαγές της δεύτερης εβδομάδας στην Αθηναϊκή αγορά είχε αφήσει μια θετική αύρα για τις εκτιμήσεις του καθένα, ανάλογα βεβαία με τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου. Ωστόσο η διαπραγμάτευση των μετοχών στην Αθήνα δεν κατάφερε να περάσει τον ΓΔ ούτε δευτερόλεπτο σε θετικό πεδίο. Οι ρυθμοί των συναλλαγών ήταν εξόχως χαμηλοί, αφού οι χρηματιστηριακές εταιρίες είχαν στο μεγαλύτερο διάστημα μια βουβή ηρεμία, καθώς οι πελάτες επενδυτές ήταν γεμάτοι επιφυλάξεις.

Η Αθήνα αναζητούσε πυθμένα ημέρας διαρκώς. Έτσι, πρώτη στάση στην χθεσινή κατρακύλα ήταν οι 888,7 μονάδες, στις 10:51. Μια μικρή αντίδραση ως τις 890,15 και το νέο χαμηλό ήρθε στις 11:53, ήταν οι 887,4 μονάδες. Μερικά λεπτά πριν τις 13:00 και μερικά μετά είχαμε την εγγραφή διπλού κατώτερου στις 885,5 μονάδες.  Αλλά δεν ήταν αρκετό για να οριστεί έστω πλάγια κίνηση, ήτοι μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης σε εκείνα τα επίπεδα. Έτσι, με το που πέρασε ο τζίρος τα 15,2 εκατ. ευρώ, στις 14:10, οι απώλειες της αθηναϊκής αγοράς ήταν κοντά στο -1% και ο ΓΔ στις 884 μονάδες. Τεχνικά, με χαμηλό κάτω από τις 884 μονάδες ο δείκτης είχε πιάσει τις τιμές των ΚΜΟ20 ημερών, με τη συμπλήρωση των 16 εκατ. ευρώ για τον τζίρο, με 2 εκατ. ως τότε αξία πακέτων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης μεταξύ άλλων τόνισε:  Παρότι το Χ.Α δεν έχει δώσει ακόμη αγοραστικό σήμα, οι Τράπεζες δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για αλλαγή επιπέδου. Η Αγορά μας είχε συνηθίσει να ακολουθεί τους Ξένους, ωστόσο έδειξε και πάλι ότι μπορεί να κινηθεί αυτόνομα από τις Διεθνείς Αγορές οι οποίες, σε αυτή τη φάση, ακολουθούν με καθυστέρηση την κίνηση. Ο Τραπεζικός κλάδος μας έχει εκπλήξει ευχάριστα, καθώς κάνει σοβαρές προσπάθειες να ανακτήσει κάτι από την παλιά του αίγλη. Πρώτος μας έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα και πλέον η συμπεριφορά του δείχνει ότι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει. Ο τζίρος συνεχίζει να είναι χαμηλός, με τους Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές να αλλάζουν μέρα με τη μέρα θέση. Αν τα επίπεδα κατοχυρωθούν, τότε μπορούμε και πάλι να δούμε μία κίνηση να εξελίσσεται με στόχο, αν μη τι άλλο, τα προηγούμενα υψηλά.

Μπορεί ο πληθωρισμός να “κτυπάει την πόρτα μας”, παρόλα αυτά ο σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης, μαζί με την Κρατική βοήθεια στην αύξηση του κόστους της Ενέργειας μπορούν, εν μέρει, να ισορροπήσουν την κατάσταση. Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι με την Αγορά, ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι ακόμα δεν έχουμε δει μαζικές εισροές νέων κεφαλαίων κάτι που αργά, ή γρήγορα θα συμβεί.

Θα σκεφθούν κάποιοι. Δεν κατάφεραν οι ισχυροί θεσμικοί, χθες, να ορθώσουν ένα ανάχωμα στις πιέσεις. Η στήλη εκτιμά πως δεν θέλησαν να παρέμβουν. Όσο το ενδιαφέρον παραμείνει χαμηλό, κάτι χρειάζεται να γίνει και για το μεροκάματο του επαγγελματία. Από την Τετάρτη ως την Παρασκευή, οι γίγαντες του χρηματοπιστωτικού τομέα στις ΗΠΑ ανακοινώνουν αποτελέσματα. Πιθανά να λειτουργήσουν στο τέλος της εβδομάδας, υπέρ την αύξησης του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε παγκόσμια κλίμακα για τον κλάδο. Και ο νοών… “μαζεύει” για να δώσει σε ανώτερα επίπεδα εντός στενού χρονικά ορίζοντα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Με απώλειες για δεύτερη συνεδρίαση στη σειρά ξεκίνησε την εβδομάδα η Wall Street στον απόηχο των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές μετά από αυτά θεωρούν ότι η Fed θα αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης. Η απασχόληση μπορεί να ήταν απογοητευτική ωστόσο δεν ήταν τόσο κακή ώστε να αλλάξει τα πλάνα της Κεντρικής Τράπεζας. Επιπλέον η ανεργία υποχώρησε στο 4,8%, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο Dow Jones υποχώρησε -0,72% ή 250,19 μονάδες στις 34.496,06, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,69% στις 4.361,19 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -0,64% στις 14.486,20 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+0,9%) και Salesforce.com (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Visa Inc. (-2,2%) και JP Morgan (-2,1%).

Η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στραμμένη και στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου των μεγάλων τραπεζικών ομίλων. Μεταξύ άλλων, οι JP Morgan, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Wells Fargo και Citigroup θα ανακοινώσουν αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας από την Τετάρτη. Επίσης, η Goldman Sachs, υποβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2022 στο 4% από 4,4% προηγουμένως, ενώ για το 2021 αναμένει ανάπτυξη 5,6% αντί για 5,7%. Για αυτά επικαλέστηκε τη διακοπή της δημοσιονομικής στήριξης από το Κογκρέσο και την πιο αργή από την αναμενόμενη ανάκαμψη των καταναλωτικών δαπανών, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών.

Η  απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου παρέμεινε στο 1,61% και το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1559 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Μετά από μια εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας  διακυμάνσεων που προκάλεσε η άνοδος των επιτοκίων και οι ανησυχίες για πληθωριστικές πιέσεις στις αγορές.O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις +0,05% στις 457,53 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,72% στις 7.146,85 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα -0,05% στις 15.199,14 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,16% στις 6.570,54 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο Ιταλικός ΜΙΒ υποχώρησε κατά -0,46% ενώ ο ΙΒΕΧ στην Ισπανία έχασε -0,81%.

Ο  αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Klaas Knot δήλωσε χθες πως οι επενδυτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο αύξησης του πληθωρισμού για να αποφύγουν απότομες προσαρμογές, ακόμη και αν η αύξηση των τιμών εξακολουθεί να είναι προσωρινή. «Εξακολουθώ να εκτιμώ ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα είναι σε μεγάλο βαθμό προσωρινή, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη άλλα σενάρια με διαρθρωτικά υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερα επιτόκια».

ΧΑ

Με ανεύρεση ισορροπίας στις 884 μονάδες απώλειες -0,96% κατόπιν γενικευμένων πιέσεων,

Η αγορά στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εμφάνισε απώλειες με τάση ανεξάρτητη σε σχέση με την πορεία που εμφάνιζαν τα μισά από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κινήθηκαν με εναλλαγές πρόσημου μεταβολής. Πτωτικά αρχικά αλλά με ανοδική αντίδραση μόλις διαπιστώθηκε η διάθεση για ρίσκο στις αγορές της Νέας Υόρκης. Εδώ, επικράτησαν ρευστοποιήσεις μετά το άνοιγμα. Ο ΓΔ από τις 891,5 μονάδες με απώλεια 7,5 μονάδων και πιέσεις ακόμα και στις δημοπρασίες για την τιμή κλεισίματος, εμφάνισε απώλειες -0,96%.

Οι επενδυτές στην Αθήνα εμφάνισαν σταθερότητα στη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων, κινώντας τους βασικούς δείκτες όλο και χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής από την πρώτη ως την τελευταία ώρα.

Η αγορά είχε χαμηλότερο ημερήσιο τζίρο. Ενώ με σταθερή υπεροχή της προσφοράς μετά τις 10:37, που εμφανίστηκε το ανώτερο μέρας, ήρθε το πρώτο ελάχιστο μέρας ήταν οι 888,7 μονάδες, στις 10:51. Μια μικρή αντίδραση ως τις 890,15 και το νέο χαμηλό ήρθε στις 11:53 ήταν οι 887,4 μονάδες. Μερικά λεπτά πριν τις 13:00 και μερικά μετά είχαμε την εγγραφή διπλού κατώτερου στις 885,5 μονάδες.  Αλλά δεν ήταν αρκετό για να οριστεί έστω πλάγια κίνηση ήτοι μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης σε εκείνα τα επίπεδα. Έτσι με το που πέρασε ο τζίρος τα 15,2 εκατ. ευρώ στις 14:10  οι απώλειες της αθηναϊκής αγοράς ήταν κοντά στο -1% και ο ΓΔ στις 884 μονάδες. Για να κατρακυλήσει μετά ως τις 883,51 στις 15:16. Ήταν το κατώτερο μέρας που επανεμφανίστηκε στις 16:09. Στις 17:00 μετά από αντίδραση ανοδική αφέθηκε στις 884,92. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,96% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,07%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.

Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 884,05 από 892,60 μονάδες με μεταβολή -0,96% ή 8,55 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 35,137 από 66,320 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 4,649 εκατ. και αφορούσε τις ΚΑΜΠ (2,246 εκατ. ευρώ), ΜΥΤΙΛ (1,192 εκατ. ευρώ), ΛΑΜΔΑ (0,637 εκατ. ευρώ), ΣΑΡ (445.000 ευρώ), ΕΠΣΙΛ (114.000 ευρώ), ΠΕΙΡ (14.877 ευρώ).

Τη διακύμανση (7,96 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 15:16 δηλαδή στο δεύτερο μέρος, και ήταν οι 883,51 από 886,89 μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 10:37 λιγότερο από 10 λεπτά μετά το άνοιγμα  και ήταν οι 891,47 από 896,07 μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 26 από 58 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 79 από 46 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,275 από 63,876 δις ευρώ την Παρασκευή.

Την Παρασκευή  ο ΔΤΡ έκλεισε στις 563,06 μονάδες. Αλλά σήμερα με πτώση -0,37% οδηγήθηκε στις 560,97 χωρίς να περάσει ουσιαστικά κάτω από τις 561 Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου συνολικά ήταν 10,122 εκατ. ευρώ και η ΑΛΦΑ (-0,49%) απασχόλησε 5,987 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,82%) 1,893 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,39%) 0,990 εκατ. και η ΕΥΡΩΒ (+0,48%) 1,202 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,85% στις 2139,09 από 2157,41 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  16,26 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσης, ενώ ο FTSEΜ είχε απώλειες -1,58%. Το ρόλο των μετοχών του FTSE25 που ώθησαν ανοδικά με τα οποία κέρδη τους ανάθεσαν οι επενδυτές στις ΣΑΡ +1,14%, και ΕΥΡΩΒ +0,48%. Στον αντίποδα blue chip με πτώση μεγαλύτερη του -1,50% εμφανίστηκαν οι ΕΛΧΑ -1,79%,  ΤΕΝΕΡΓ -1,74%, ΕΕΕ -1,68%, ΔΕΗ -1,58% και ΜΟΗ -1,52%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Σε δοκιμασία, βάσει στατιστικής, ο FTSE25 και τα αισιόδοξα στοιχήματα

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25  διαρκώς σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,91 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 18,32 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2155,35 μονάδες, ήρθε στις 10:37. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:17 και ήταν οι 2137,72. Το κλείσιμο στις 2139,09 από 2157,41 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,85% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 4,649 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 11/10.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ανήλθε στα 350 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 2150,00 μονάδες, κατώτερο τις 2134,75 και τελευταίες πράξεις στις 2140,00, με τιμή κλεισίματος στις 2142,00 από 2161,25 και περιορίστηκαν σε 5420 από 5508 οι ανοικτές θέσεις. Επίσης άλλαξαν χέρια 201 ΣΜΕ λήξης Νοεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 2149,75 μονάδες, κατώτερο τις 2128,00 και τελευταίες πράξεις στις 2138,75, με κλείσιμο στις 2139,50 από 2158,25 και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν στις 413 από 304.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη οι όγκοι δεν βελτιώθηκαν. Στα calls του 25άρη της σειράς Οκτωβρίου ο όγκος ήταν 15 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς διακινήθηκαν 40 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2150 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Οκτωβρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Στα δικαιώματα πώλησης της επόμενης σειράς λήξης Νοεμβρίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση ζητούμενο παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα από τη ζώνη μεταξύ 2170 και 2180 μονάδων ενώ ορισμένοι αναφέρουν το χάσμα στις 2184 ως σημαντικό και ακολουθεί το επίπεδο των 2200 μονάδων, προκειμένου ο FTSE25 να κινηθεί προς τις 2207 και 2231 – 2240 μονάδες. Αν χαθεί η ζώνη στήριξης μεταξύ 2134 – 2145 από όπου διέρχονται οι ΚΜΟ 30,60 και 90 ημερών, οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στις 2106 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων), 2095 και 2006 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων).

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, Δεκεμβρίου, δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 561,75 από 563,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 7 από 7.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημείωσε στο χθεσινό του σχόλιο: Μπροστά μας έχουμε την Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, περιμένοντας να δούμε τις αποφάσεις της γ.σ. στις 19 Οκτωβρίου. Τεχνικά ο τίτλος μας έδωσε αγοραστικό σήμα, πλησιάζοντας την αντίσταση του επιπέδου των 9 ευρώ, τιμή την οποία είχε όταν ανακοινώθηκε επίσημα η αύξηση κεφαλαίου. Πολλά μάτια, πιο μεσοπρόθεσμων Επενδυτών είναι στραμμένα στον τίτλο, με την κάλυψη της Α.Μ.Κ., ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα υλοποιηθεί, να είναι δεδομένη. Ο Τραπεζικός κλάδος μας έχει εκπλήξει ευχάριστα, καθώς κάνει σοβαρές προσπάθειες να ανακτήσει κάτι από την παλιά του αίγλη. Πρώτος μας έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα και πλέον η συμπεριφορά του δείχνει ότι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης συνολικά. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 1909 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,11 ευρώ και δημιουργήθηκαν 50.481 από 49.832 ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1487 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με κλείσιμο στα 2,56 ευρώ και τα  ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 27.126 από 26.823.

Της ΕΥΡΩΒ με 281 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 0,843 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ διαμορφώθηκαν σε 32.084 από 32.121.  

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 307 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου με τιμή κλεισίματος τα 1,43 ευρώ και 22.808 από 22.829 ανοικτά ΣΜΕ

Τα καλύτερα σε όγκο από τα μη τραπεζικά ήταν τα 591 από 1533 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, τα 468 από 339 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Δεκεμβρίου με αμέσως επόμενα σε όγκο τα 237 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Δεκεμβρίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περίπου ίδιο έναντι της προηγούμενης συνόδου  και αφορούσε τα 15.500 συμβόλαια για ΕΛΠΕ, τα 4.791 για ΕΤΕ, τα 3.000 για ΜΟΗ, και τα 800 για ΜΠΕΛΑ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Η αισθητή αυτονόμηση της Λεωφόρου Αθηνών από τα Διεθνή Χρηματιστήρια το τελευταίο διάστημα, είναι μια εξέλιξη που τροφοδοτεί με αισιοδοξία την Ελληνική Αγορά, σε μια περίοδο που τα μεγάλα επιχειρηματικά deals και οι συζητήσεις για τις επόμενες κινήσεις, βρίσκονται καθημερινά στο τραπέζι. Παρότι το Χ.Α δεν έχει δώσει ακόμη αγοραστικό σήμα, οι Τράπεζες δείχνουν ότι μπορούν να αποτελέσουν καταλύτη για αλλαγή επιπέδου. Η Αγορά μας είχε συνηθίσει να ακολουθεί τους Ξένους, ωστόσο έδειξε και πάλι ότι μπορεί να κινηθεί αυτόνομα από τις Διεθνείς Αγορές οι οποίες, σε αυτή τη φάση, ακολουθούν με καθυστέρηση την κίνηση. Θυμίζουμε ότι το ίδιο συνέβη και στην κορύφωσή της ένα μήνα πριν.

Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει εβδομάδα χωρίς επιχειρηματικά νέα, κάτι που είχαμε ξεχάσει πολλά χρόνια τώρα. Τα αποτελέσματα του 6μηνου ήταν καλύτερα των αναμενομένων, ενώ οι επιχειρηματικές συζητήσεις σε όλους τους κλάδους δε σταματάνε. Η ανακοίνωση της εξαγοράς της Intrasoft International με συνολικό τίμημα 235 εκατ., από τον Δανέζικο γίγαντα των 5 δισ. NetCompany, έκανε αίσθηση την Παρασκευή. Η Ιντρακόμ πλέον, από θέση ισχύος, βλέπει με άλλο μάτι το αύριο, ενώ ο κλάδος Πληροφορικής στην Ελλάδα, δείχνει ότι έχει όλα τα εχέγγυα για μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Θυμίζουμε ότι 7 δισ. ευρώ, περιμένουν υπομονετικά, από το Ταμείο Ανάκαμψης, τον κλάδο τα επόμενα χρόνια.

Από την άλλη, μπροστά μας έχουμε την Α.Μ.Κ. της ΔΕΗ, περιμένοντας να δούμε τις αποφάσεις της γ.σ. στις 19 Οκτωβρίου. Τεχνικά ο τίτλος μας έδωσε αγοραστικό σήμα, πλησιάζοντας την αντίσταση του επιπέδου των 9 ευρώ, τιμή την οποία είχε όταν ανακοινώθηκε επίσημα η αύξηση κεφαλαίου. Πολλά μάτια, πιο μεσοπρόθεσμων Επενδυτών είναι στραμμένα στον τίτλο, με την κάλυψη της Α.Μ.Κ., ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα υλοποιηθεί, να είναι δεδομένη.

Ο Τραπεζικός κλάδος μας έχει εκπλήξει ευχάριστα, καθώς κάνει σοβαρές προσπάθειες να ανακτήσει κάτι από την παλιά του αίγλη. Πρώτος μας έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα και πλέον η συμπεριφορά του δείχνει ότι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει. Μπορεί να έχει γίνει “out”, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι μπορεί πιο εύκολα να προσελκύσει νέα κεφάλαια και να δώσει τον απαραίτητο καταλύτη στην Ελληνική Αγορά, για να αλλάξει επιτέλους επίπεδο.

Ο τζίρος συνεχίζει να είναι χαμηλός, με τους Δεικτοβαρείς πρωταγωνιστές να αλλάζουν μέρα με τη μέρα θέση. Αν τα επίπεδα κατοχυρωθούν, τότε μπορούμε και πάλι να δούμε μία κίνηση να εξελίσσεται με στόχο, αν μη τι άλλο, τα προηγούμενα υψηλά.

Μπορεί ο πληθωρισμός να “κτυπάει την πόρτα μας”, παρόλα αυτά ο σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης, μαζί με την Κρατική βοήθεια στην αύξηση του κόστους της Ενέργειας μπορούν, εν μέρει, να ισορροπήσουν την κατάσταση.

Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι με την Αγορά, ενώ είμαστε πεπεισμένοι ότι ακόμα δεν έχουμε δει μαζικές εισροές νέων κεφαλαίων κάτι που αργά, ή γρήγορα θα συμβεί.

Συνάμα Ξένοι και Έλληνες βλέπουν με άλλο μάτι την πραγματική Οικονομία, με το επιχειρείν να κερδίζει έδαφος. Το real estate σταθερά σε ανοδική πορεία, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου από την κρίση του Covid. Η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση, μιας και μετά από 10 χρόνια απραξίας έχει σημαντικά πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις και πλέον βρίσκεται με κεφάλαια τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών υποχώρησαν και το δολάριο ως ασφαλές καταφύγιο παρέμεινε σταθερό σήμερα Τρίτη. Διότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση τροφοδότησε τους φόβους για τον πληθωρισμό, θολώνοντας το κλίμα ψαλιδίζοντας παράλληλα το φρόνημα των επενδυτών, πριν από την έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών κερδών των ΗΠΑ.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μειώθηκε κατά 0,9% στις αρχικές συναλλαγές, με επίγνωση πως οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν τη Δευτέρα με ήπιες απώλειες. Αλλά και στις 8:20 δική μας ώρα ο δείκτης υποχωρούσε -1,00% και ήταν στις 635,58 μονάδες. Τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ, όπως τα e-minis για τον S&P 500, υποχώρησαν κατά 0,40%.

Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχωρούν -0,43%, ενώ ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας αν και υποχώρησε αρχικά -1,03%, στις 8:25 όμως έχανε -0,86% και ήταν στις 28254 μονάδες.

Ο δείκτης CSI300 των blue-chip της Κίνας ήταν -1,51% χαμηλότερα, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ άνοιξε πτώση 1,35% αλλά στις 8:25 ώρα Ελλάδος είχε μεταβολή -1,07%.

«Οι οικονομίες φαίνεται να εισέρχονται σε μια φάση με μεγαλύτερες προκλήσεις στην εξέλιξη του κύκλου και πιστεύουμε ότι οι επενδυτές και οι εταιρείες θα παρακολουθούν τον τρόπο με τον οποίο μειώνονται τα οικονομικά δεδομένα και τα εταιρικά αποτελέσματα πριν από την εκτίμηση της βραχυπρόθεσμης κατεύθυνσης». Ανέφεραν αναλυτές της ANZ σε σημείωμά τους.