Υπέρ της προληπτικής γραμμής στήριξης για την επομένη της λήξης του μνημονίου τάσσονται οι αναλυτές της Societe Generale, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η χώρα αποκλείεται από την όποια στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Όσο η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας (investment grade), η Ελλάδα θα έχει ανάγκει από ένα οικονομικό πρόγραμμα, προκειμένου να διατηρήσει την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιβάν Μαμαλέτ, επικεφαλής οικονομολόγος της Societe Generale για το ευρώ, απαντώντας μέσω mail σε σχετική ερώτηση του CNBC. «Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι το λογικό είναι να ζητήσει η Ελλάδα μία προληπτική γραμμή στήριξης» τόνισε, προσθέτοντας ότι «μία τέτοια κίνηση θα διευκόλυνε και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές.
Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώντος, διαμηνύει πάντως με κάθε ευκαιρία ότι στόχος είναι η καθαρή έξοδος. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό μαξιλάρι, στο οποίο θα μπορεί να καταφύγει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Την αντίθεσή της στη στρατηγική αυτή έχει εκφράσει επανειλημμένα η Τράπεζα της Ελλάδας.
Νωρίτερα σε δηλώσεις του και πάλι στο CNBC ο κ. Μαμαλέτ σχολίαζε πως δεν έχει πειστεί ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Αν και αναγνώριζε ότι η ελληνική οικονομία γυρίζει σελίδα, τόνιζε: «Τα μεσοπρόθεσμα θεμελιώδη παραμένουν προβληματικά. Χωρίς μέτρα ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους, όπως αυτά που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το δημόσιο χρέος θα παραμείνει σε μη βιώσιμα επίπεδα».
naftemporiki.gr