Την ανάγκη «να επανέλθει σύντομα η ομαλότητα» και η Βουλή «να σεβαστεί το γεγονός ότι έξι στους δέκα Έλληνες, δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές» απευθύνει με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εν όψει της προεδρικής εκλογής, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) Βασίλης Κορκίδης.
Η επιστολή που απεστάλη σήμερα, μία ημέρα μετά την πρώτη άκαρπη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει τις δυσκολίες των Ελλήνων επιχειρηματιών να ανταποκριθούν με συνέπεια στις υποχρεώσεις τους και στέλνει μήνυμα ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες «ζητούν τον σεβασμό και την τήρηση του πνεύματος του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πρόνοια για την επίτευξη συναίνεσης και ιδιαίτερα κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».
Ταυτοχρόνως, προειδοποιεί ότι οι συνέπειες για την αγορά μπορεί να είναι δραματικές.
«Ας μην ξεχνάμε ότι, μπορεί η Δημοκρατία να μην έχει αδιέξοδα, αλλά, εάν η μοναδική διέξοδος είναι ο κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη, τότε σίγουρα θα είμαστε οι μοναδικοί αυτόχειρες», επισημαίνει ο κ. Κορκίδης και προσθέτει: «Καλούμε όλα τα μέλη της Βουλής των Ελλήνων να σεβαστούν το γεγονός ότι έξι στους δέκα Έλληνες δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, ιδίως όταν αυτές δεν προκύπτουν από την απώλεια δεδηλωμένης εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση και να επιδείξουν στην τελική απόφασή τους σύνεση, συναίνεση και συνεννόηση για το καλό όλων μας».
‘Αλλωστε – όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ – σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1975 η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως σύμβολο του λαού, δεν είναι αποκλειστικό θέμα της εκάστοτε κυβερνητικής παράταξης, αλλά, πάνω από όλα, θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας και ελευθερίας ψήφου βουλευτών των ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων της Βουλής. Παράλληλα, ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι εάν δεν επικρατήσει η λογική και δεν επανέλθει σύντομα η ομαλότητα, οι οικονομικές συνέπειες από τις πολιτικές ευθύνες θα είναι δραματικές για την αγορά.
«Έπειτα από τόσες θυσίες και οδυνηρές προσπάθειες του ελληνικού λαού, είναι απογοητευτικό να επιστρέφουμε στην κινδυνολογία του “GREXIT” και του “BANK RUN”», αναφέρει στην επιστολή του.
Ακόμη, ο κ. Κορκίδης ενημερώνει τον πρόεδρο της Βουλής ότι τα μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΠ έλαβαν ομοφώνως την απόφαση να εκφράσουν στον κ. Μεϊμαράκη την «έντονη ανησυχία και αγωνία σύσσωμου του επιχειρηματικού κόσμου του Πειραιά, σχετικά με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις με την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και κατ’ επέκταση του προβληματισμού τους για την πιθανότητα προσφυγής σε πρόωρες, εθνικές εκλογές».
Στην επιστολή του ΕΒΕΠ, περιγράφεται η σημερινή κρίσιμη κατάσταση που – όπως αναφέρεται – επιτάσσει την εμπέδωση οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας και την προβολή αυτής της αναγκαίας συνθήκης ομαλότητας στο εξωτερικό.
«Όπως οι διεθνείς αγορές, έτσι και η εσωτερική αγορά, καθώς επίσης το ελληνικό εμπόριο και η βιομηχανία, σε καμία περίπτωση, δεν επιχαίρουν με την πιθανότητα διεξαγωγής πρόωρων εκλογών» τονίζεται και χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται ότι «βιώσαμε άλλωστε τι συνέβη στο Χρηματιστήριο, στα ομόλογα και στα spreds, όπου δυστυχώς, ήδη χάθηκαν 13 δισ. ευρώ από το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως λογιστικές απώλειες της αξίας μετοχών και ομολόγων, ενώ η ζημία από την πολιτική αβεβαιότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού η συνεχής εκλογολογία, δημιουργεί αναπόφευκτα αναταράξεις και η διαχείρισή τους, καθίσταται ολοένα δυσχερέστερη».
Τα μέλη του ΕΒΕΠ, επισημαίνουν προς τον πρόεδρο της Βουλής ότι βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο, μεταβατικό στάδιο, όπου η ελληνική οικονομία με εμφανή τα σημάδια από την εξαετή, βαθιά ύφεση, προσπαθεί να εξέλθει από αυτή και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει επουδενί να ανακοπεί ή να κινδυνεύσει η τροχιά σταθεροποίησής της.
Τονίζει μάλιστα πως γι αυτό η αγορά, ποτέ δεν επιθυμούσε τις πρόωρες εκλογές, ενώ πάγια θέση του επιχειρηματικού κόσμου είναι πως κάθε κυβέρνηση, που αναλαμβάνει την τύχη του τόπου, το μέλλον των παιδιών, αλλά και των επιχειρήσεων, πρέπει να εξαντλεί την τετραετία, που αποτελεί και προσδοκώμενη περίοδο άσκησης διακυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Πηγή: ΑΜΠΕ