Skip to main content

Ενημέρωση για την πορεία του τραπεζικού κλάδου ζητεί ο Γ. Δραγασάκης

Να υποβάλλουν έκθεση για την πορεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και για την αποτίμηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ζητά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, από τον πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Γιώργο Μιχελή, από τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπο Γκότση και από την πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.  

«Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η διαφάνεια και η δημόσια λογοδοσία όλων όσων ασκούν δημόσια εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα» τονίζει ο κ. Δραγασάκης και προσθέτει ότι «ως εκ τούτου, βούληση της κυβέρνησης είναι να φωτιστούν πλήρως, τόσο οι εξελίξεις που αφορούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όσο και όλες οι πτυχές των ανακεφαλαιοποιήσεων».

Στη σχετική επιστολή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ζητεί απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  • Ποιο είναι το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο για τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος μέχρι σήμερα. Ποιο από αυτά αντιστοιχεί σε διαδικασίες εξυγίανσης και ποιο σε κεφαλαιακή ενίσχυση, συνολικά και ανά περίπτωση.
  • Τι ποσά ανέκτησε μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο από αυτά που διέθεσε για το τραπεζικό σύστημα.
  • Ποια είναι διαχρονικά η εξέλιξη της συμμετοχής των Ταμείων και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών και ποιες οι απώλειες που έχουν υποστεί.
  • Ποια είναι η διαχρονική εξέλιξη των δανείων σε καθυστέρηση (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) μέχρι σήμερα και πώς κρίνετε ότι συνδέονται με τη δυσμενή κατάσταση στην οποία βρέθηκε το τραπεζικό σύστημα.
  • Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ώστε μελλοντικά να μη χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση.

Η επιστολή εστάλη την 1η Δεκεμβρίου.