Skip to main content

BBG: Η Ελλάδα σχεδιάζει νέες ομολογιακές εκδόσεις 7 δισ. ευρώ το 2020

‘Έπειτα από μία δεκαετία κρίσης που κατέστησε την Ελλάδα «παρία» των αγορών, η χώρα απολαμβάνει πλέον την πολυτέλεια να έχει καλύψει πλήρως τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για το 2020. Παρ’ όλα αυτά ο προϋπολογισμός του 2020 προβλέπει νέες ομολογιακές εκδόσεις. Επιδίωξη της Αθήνας είναι να εκμεταλλευθεί το θετικό momentum ώστε να αποπληρώσει πρόωρα μέρος των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά κυρίως να μειώσει το ύψος του συνολικού χρέους, όπως αναφέρει το Bloomberg. Στόχος και η εμπιστοσύνη των οίκων, με επαναφορά στην investment-grade βαθμίδα.

Παρά το «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπυ 32 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει το θετικό κλίμα του 2019, με τις αποδόσεις να έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Οκτώβριο. Στόχος είναι η μείωση του συνολικού χρέους, που διαμορφώνεται στα 329,3 δισ. ευρώ το 2019, όχι μόνο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αλλά και σε απόλυτους αριθμούς, αναφέρει το BBG.

Oι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας για το 2020 υπολογίζονται στο 1,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό. Αλλά αυτό το ποσό αναμένεται να καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης(SMPs και ANFAs).

H απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει υποχωρήσει περίπου 68% από τις αρχές του έτους και κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με την απόδοση του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου. Παράλληλα, η Ελλάδα δανείσθηκε τον Οκτώβριο με αρνητικό επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 και 26 εβδομάδων. 

Γι αυτό, όπως υπογραμμίζει το BBG, η Ελλάδα ίσως να προσπαθήσει να επωφεληθεί του θετικού momentum ώστε να μειώσει κατά 4 με 5 δισ. ευρώ το συνολικό ποσό εντόκων γραμματίων, που ανέρχονται στα 12,6 δισ. ευρώ. Να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ομολόγων, ύψους 4 δισ. ευρώ, που εκδόθηκιαν το 2012 μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -του γνωστού PSI- και τα οποία οι ομολογιούχοι δεν τα αντάλλαξαν στο debt swap του 2017. Επιπλέον, θα μπορούσε να αποπληρώσει ενωρίτερα του χρονοδιαγράμματος επιπλέον δάνεια 2 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Εάν η κυβέρνηση προχωρήσει με τα παραπάνω σχέδια, τότε θα υπάρξουν περιθώρια για νέες εκδόσεις ύψους 7 δισ. ευρώ χωρίς να επιβαρυνθεί το ήδη υψηλό δημόσιο χρέος. Τελικός στόχος της Ελλάδας είναι να επανέλθει στην υψηλή επενδυτική βαθμίδα(Investment-grade) από τους οίκους αξιολόγησης. Η Standard & Poor’s αναβάθμισε το ελληνικό αξίοχρεο στο ΒΒ- από Β+ τον Οκτώβριο, τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιθυμητό στόχο. Η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα επίσης τρεις βαθμίδες κάτω του Investment grade και η Moody’s τέσσερις.

naftemporiki.gr