Skip to main content

Ε.Ε.-ΗΠΑ: Οι Βρυξέλλες ελπίζουν σε έναν τερματισμό των εμπορικών διενέξεων με πρόεδρο τον Μπάιντεν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφορές αφού ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο σε μια «νέα διατλαντική ατζέντα», δήλωσε ο Γιοσέπ Μπορέλ την Τετάρτη, ορίζοντας τη λίστα επιθυμιών για καλύτερους εμπορικούς δεσμούς.

Μετά από τέσσερα χρόνια ατζέντας «η Αμερική πρώη» του Ντόναλντ Τραμπ, κατά την οποία η Ουάσιγκτον επέβαλε δασμούς  στις Βρυξέλλες για λόγους εθνικής ασφάλειας, η ΕΕ αναζητά τώρα στενή συνεργασία με τον Μπάιντεν για σχεδόν όλα τα θέματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ «πρέπει να συνεργαστούν στενά για την επίλυση διμερών συναλλαγών», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόταση προς τις κυβερνήσεις της ΕΕ, σημειώνοντας ότι  το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του παγκόσμιου εμπορίου.

Ωστόσο, το έγγραφο 12 σελίδων που παρουσίασε ο Μπορέλ ,επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δεν ανέφερε πώς να προχωρήσει, εκτός από το να απευθυνόμαστε σε «κοινές αξίες ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών».

Όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ελπίζει να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής το 2021 με τον Μπάιντεν. Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την προσέγγισή τους σε συνάντηση στις 10 Δεκεμβρίου.

Η ΕΕ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δασμούς από τις ΗΠΑ για το χάλυβα και το αλουμίνιο της, και και οι δύο πλευρές έχουν επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς, όπως στα αεροπλάνα της ΕΕ, το κρασί και το τυρί, σε μια διαμάχη σχετικά με τις επιδοτήσεις αεροσκαφών. Η Ουάσιγκτον έχει απειλήσει για περαιτέρω ποινές για τα σχέδια της ΕΕ για φορολόγηση εταιρειών ψηφιακών υπηρεσιών.

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης διαφορετικές απόψεις σχετικά με την αξία του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και το σύστημα επίλυσης των διαφορών, το οποίο η Ουάσιγκτον έχει παραλύσει εμποδίζοντας τον διορισμό δικαστών.

Υπό τον Τραμπ, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν τις προτάσεις που υπέβαλε η ΕΕ και άλλοι για την επίλυση μιας κρίσης στο Εφετείο του ΠΟΕ, ουσιαστικά το ανώτατο δικαστήριο του παγκόσμιου εμπορίου.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε τον Σεπτέμβριο ότι «οι μεγάλες δυνάμεις είτε αποσύρονται από τα θεσμικά όργανα είτε τους παίρνουν όμηρους για τα δικά τους συμφέροντα», σε μια λεπτή κάλυψη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην πρότασή της, η ΕΕ ανέφερε ότι ένα πρώτο βήμα θα ήταν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες να ολοκληρώσουν τον διορισμό ενός νέου γενικού διευθυντή του ΠΟΕ και να «διερευνήσουν πώς να αποκαταστήσουν τη βασική λειτουργία επίλυσης διαφορών με τη μεταρρύθμιση του δευτεροβάθμιου οργάνου».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα πρέπει επίσης να ανοίξουν έναν «διατλαντικό διάλογο» σχετικά με τη δύναμη των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, να βρουν δίκαιους τρόπους για τη φορολόγησή τους και να αντιμετωπίσουν τις «στρεβλώσεις της αγοράς στην ψηφιακή οικονομία».

Άλλοι τομείς εργασίας θα επικεντρωθούν στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς, στην τεχνητή νοημοσύνη, στη ροή δεδομένων και στη συνεργασία για τη ρύθμιση και τα πρότυπα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters.