Skip to main content

ΙΝΣΕΤΕ: Χαμηλότερες «πτήσεις» για τα περιφερειακά αεροδρόμια, εν μέσω Brexit και… Τουρκίας

Πτωτικές τάσεις παρουσιάζουν οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης στα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας φέτος, ύστερα από ένα άκρως δυναμικό 2018. Αυτό επισημαίνεται σε μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ υπό τον τίτλο «Outlook 2019-οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2019». H αβεβαιότητα για το Brexit, η επιδείνωση του οικονομικού κλίματος ανά την Ευρωζώνη, αλλά και η δυναμική επιστροφή της Τουρκίας φαίνεται να ασκούν πιέσεις. 

Με βάση τα στοιχεία προγραμματισμού πτήσεων της 31ης Ιανουαρίου και τις τελευταίες εξελίξεις στις οικονομίες των αγορών μας, τα περιφερειακά αεροδρόμια πρέπει να ετοιμάζονται μάλλον για χαμηλότερες πτήσεις, αν και το ινστιτούτο σημειώνει πως ο προγραμματισμός αλλάζει συνεχώς και κατά συνέπεια δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με τη μελέτη, παρατηρείται μείωση 7% (-1,3 εκατ. θέσεις) στον προγραμματισμό θέσεων των αεροπορικών εταιρειών, μετά την ιδιαιτέρως υψηλή αύξηση 21% στον προγραμματισμό θέσεων για την περυσινή σεζόν και σε συνέχεια επαναλαμβανόμενων αυξήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Αυτή μπορεί εν μέρει να θεωρηθεί και ως «διόρθωση».

Για τη μειωμένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων τη θερινή περίοδο του 2019 σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν:

– Η επιβράδυνση της οικονομίας στην Ευρωζώνη: Οι οικονομίες της Ευρωζώνης προβλέπεται το 2019 να αναπτυχθούν με μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με το 2018 αλλά και σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις.

– Η μη ολοκλήρωση της συμφωνίας της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για τους όρους του BREXIT και η ανασφάλεια που δημιουργεί η προοπτική ενός no-deal. 

– Η δυναμική επάνοδος της Τουρκίας ως τουριστικού προορισμού (με πολύ ανταγωνιστικές τιμές).

– Η χρεωκοπία της εταιρείας Germania, η οποία είχε προγραμματίσει περίπου 381.000 θέσεις.

– Το ζεστό περυσινό καλοκαίρι στην Ευρώπη, που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά σε αυτές τις χώρες, είτε οδηγώντας σε «staycations» είτε σε αναβολή της λήψης της απόφασης για διακοπές στο εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τις αγορές που καταγράφονται μειώσεις στον προγραμματισμό θέσεων προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας, αυτές είναι οι εξής: Γερμανία (-16% ή -624 χιλ. θέσεις), Ην.Βασιλείου (-6% ή -259 χιλ.), Ρωσίας (-14% ή -165 χιλ.), Σουηδίας (-21% ή -155 χιλ.) και Ελβετία (-27% ή -147 χιλ.).

Στον αντίποδα, αυξήσεις καταγράφονται από τις αγορές της Γαλλίας (+15% ή +146 χιλ. θέσεις), της Πολωνίας (+4% ή +52 χιλ.), της Τουρκίας (+51% ή +48 χιλ.), της Ιταλίας (+3% ή +37 χιλ.) και της Ρουμανίας (+23% ή +32 χιλ.).

naftemporiki.gr