Skip to main content

Ψάχνουν «luxleaks» σε όλη την Ευρώπη

Από την έντυπη έκδοση

Τη διεύρυνση της έρευνας για τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και οι οποίες τις βοηθούσαν να υπεκφεύγουν των φορολογικών τους υποχρεώσεων την περίοδο από το 2010 έως το 2013 ζήτησαν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Ε.Ε. και από τα 28 κράτη μέλη.

Η κίνηση αυτή της Κομισιόν λαμβάνει χώρα τη στιγμή που συνεχίζονται οι έρευνες για τις φορολογικές συμφωνίες που είχε συνάψει το Λουξεμβούργο με μεγάλες επιχειρήσεις, όπως Fiat, Αmazon, Starbucks και Apple.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε χθες ότι θα ζητήσει από τις κυβερνήσεις και των 28 χωρών μελών της Ε.Ε. να παρουσιάσουν μία πλήρη λίστα με τις επιχειρήσεις που υπέγραψαν ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες την περίοδο από το 2010 έως το 2013.

Η φοροαποφυγή, μολονότι νόμιμη, ανάγκασε τα τελευταία χρόνια τις αρχές να αναλάβουν δράση προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν το μερίδιο που τους αναλογεί. «Χρειαζόμαστε μία πλήρη εικόνα των φορολογικών πρακτικών στην Ε.Ε. προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν και σε ποια σημεία παραβιάζεται ο ανταγωνισμός στην ενιαία αγορά μέσω προνομιακών φορολογικών πλεονεκτημάτων», δήλωσε η επίτροπος της Ε.Ε. για τον Ανταγωνισμό Μάργκρεθ Βεστάγκερ.

Η απόφαση για αναζήτηση πληροφοριών πέραν των επτά χωρών που έχουν ήδη ζητηθεί θα προσφέρει μεγαλύτερη διαφάνεια και θα φωτίσει περισσότερες πτυχές σε μία έρευνα που άρχισε πριν από 18 μήνες.

Η Κομισιόν είχε ζητήσει πρόσφατα να γίνει επανεξέταση των φορολογικών ρυθμίσεων που ισχύουν σε Κύπρο, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία και Βρετανία, καθώς και στο Βέλγιο. Δεν είναι ωστόσο γνωστό εάν όλες οι κυβερνήσεις είναι πρόθυμες να ανταποκριθούν στο αίτημα αυτό.

Το Λουξεμβούργο ενεπλάκη πρόσφατα σε δικαστική διαμάχη με την Κομισιόν μετά την άρνησή του να αποκαλύψει ορισμένα φορολογικά έγγραφα. «Ευελπιστούμε ότι όλες οι χώρες μέλη θα ανταποκριθούν στο αίτημα της Κομισιόν. Εχουμε συνεχείς επαφές με το Λουξεμβούργο και περιμένουμε ανταπόκριση», είπε η επίτροπος για τον Ανταγωνισμό.  

Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν περιοριστεί στις φορολογικές συμφωνίες που είχαν υπογραφεί από τέσσερις πολυεθνικές – Apple στην Ιρλανδία, Amazon.com και Fiat στο Λουξεμβούργο και Starbucks Corp. στην Ολλανδία.

Μετά τις έρευνες αυτές, η Ιρλανδία είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να καταργήσει το φορολογικό «παραθυράκι», γνωστό ως «διπλό-ιρλανδικό», ενώ το Λουξεμβούργο επεξεργάζεται νομοθεσία προκειμένου να διασφαλίσει ότι η διαδικασία έγκρισης των φορολογικών κανόνων για τις επιχειρήσεις θα είναι περισσότερο διαφανής.                        

Για «ξέπλυμα»

Σε συμφωνία για τη θέσπιση κανόνων ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος, που διοχετεύεται σε χώρες μέλη της κοινότητας μέσω ανώνυμων εταιρειών, κατέληξαν τα κράτη της Ε.Ε.

Τα κράτη θα πρέπει να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους μετόχους και ιδιοκτήτες εταιρειών, συμπράξεων αλλά και οργανισμών κάθε είδους και μορφής προκειμένου να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιος καρπώνεται τα όποια κέρδη.