Skip to main content

Εμπορεύματα: Οι μεγάλοι χαμένοι του εμπορικού πολέμου και του 2018

Πτώση μεγαλύτερη του 6% καταγράφει από τις αρχές του έτους ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg Commodity Index, καθώς πολλές από τις πρώτες ύλες, που τον αποτελούν βιώνουν ένα έτος ισχυρών πιέσεων. Η εξέλιξη αυτή είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα του εμπορικού πολέμου και αντανακλά την σημαντική επιβράδυνση μεγάλων οικονομιών και πρωτίστως της Κίνας. Και ενώ ευνοεί μεν μεγάλους εισαγωγείς, προκαλεί ισχυρό πονοκέφαλο σε χώρες παραγωγούς, που στηρίζουν τα κρατικά έσοδα στις εξαγωγές εμπορευμάτων, από τον Καναδά και την Αυστραλία έως την Νότιο Αφρική. 

Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, που παρουσιάζει απώλειες 13% φέτος. Ο χαλκός, ένα από τα σημαντικότερα βασικά μέταλλα, έχει δει την τιμή του να υποχωρεί 16% από τις αρχές του έτους, το σιδηρομετάλλευμα παρουσιάζει πτώση 6%, ενώ ακόμη και ο χρυσός που άλλοτε λειτουργούσε ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων στις αγορές, κινείται 5% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο του 2017. Eκ των αρνητικών πρωταγωνιστών και η ξυλεία με βουτιά 28%. 

Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global οι επενδυτές έχουν αποσύρει 11 δισ. δολάρια από funds εμπορευμάτων το τελευταίο εξάμηνο, ενώ τα στοιχήματα των hedge funds για ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2016, παρά την πρόσφατη συμφωνία του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να βάλουν μαχαίρι στην προσφορά. Η Σαουδική Αραβία επιχειρεί να ανατρέψει τα δεδομένα, κόβοντας την ροή προς τις ΗΠΑ. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει εάν αυτό θα είναι αρκετό. 

Με τον παγκόσμιο δείκτη της μεταποίησης να έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 μηνών και εν μέσω σφοδρών εμπορικών αντιπαραθέσεων και αυξημένου πολιτικού ρίσκου, η όρεξη για εμπορεύματα παραμένει περιορισμένη. Τα πράγματα δυσχεραίνει περισσότερο η ανατίμηση του δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί 7,5% έναντι του δολαρίου Αυστραλίας και 15% έναντι του ρεάλ Βραζιλίας, περίπου 13% έναντι του ραντ Αφρικής και 8% του πέσο της Χιλής.

Όλες οι παραπάνω είναι παραγωγοί εμπορευμάτων, που έζησαν ένα δύσκολο 2018 και περιμένουν νέες πιέσεις το 2019. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ