Skip to main content

WSJ: Πώς η Ελλάδα έγινε η «φωτεινή εξαίρεση» της μεταποίησης

Ύστερα από πολλά χρόνια κατά τα οποία η Ελλάδα ήταν το συνώνυμο της κρίσης, σήμερα εξελίσσεται σε «φωτεινή εξαίρεση» της παγκόσμιας οικονομίας. Όπως εξηγεί σε ανάλυσή της η Wall Street Journal «σε μία περίοδο κατά την οποία τα εργοστάσια ανά τον κόσμο δέχονται ισχυρές πιέσεις, η Ελλάδα εμφανίζει τον πιο ισχυρό μεταποιητικό κλάδο, με βάσει τους δείκτες μεταποιητικής δραστηριότητας». 

Η αμερικανική εφημερίδα σχολιάζει πως η χώρα μας προσφέρει ένα μάθημα για το πώς το μοντέλο μίας οικονομίας μπορεί να είναι κατάρα κάποιες φορές, αλλά να αποδειχθεί ευλογία άλλες. 

«Η αρνητική πλευρά του νομίσματος είναι δεν είμαστε όσο ανοιχτές είναι άλλες οικονομίες» εξηγεί ο Πάνος Τσακλόγλου, καθηγητής Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Η θετική πλευρά είναι πως όταν έχουμε επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ο αντίκτυπός της δεν είναι τόσο μεγάλος στην Ελλάδα». 

Ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος είναι σχετικά μικρός και συγκεντρωμένος σε βιομηχανίες, όπως αυτές των τροφίμων και των ποτών, οι οποίες έχουν εν πολλοίς μείνει αλώβητες από την παγκόσμια κάμψη της μεταποιητικής δραστηριότητας. Αντιθέτως στη Γερμανία, όπου μόλις πριν από δύο χρόνια ο μεταποιητικός κλάδος ήταν ο ισχυρότερος στην Ευρώπη, η εικόνα σήμερα είναι πολύ αδύναμη. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο ο ελληνικός δείκτης PMI για τη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 54,1 μονάδες. Ήταν το 30ος διαδοχικός μήνας κατά τον οποίο παρέμεινε πάνω από το όριο των 50 μονάδων, που διακρίνει την ανάπτυξη από την ύφεση. Τον ίδιο μήνα ο δείκτης PMI για την Ευρωζώνη έμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων για δέκατο διαδοχικό μήνα, με τις συνθήκες να είναι εξαιρετικά αδύναμες σε Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Από τις 30 χώρες, που παρακολουθεί η IHS Μarkit, οι 19 είδαν την μεταποίησή τους σε συρρίκνωση τον Νοέμβριο.

«Ο ελληνικός μεταποιητικός κλάδος εστιάζει στο εσωτερικό και η χώρα είναι λιγότερο ενσωματωμένη στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, κάτι που αποτελεί πλεονέκτημα όταν ξεσπούν εμπορικές εντάσεις. Οι εντάσεις αυτές αμβλύνθηκαν τον τελευταίο μήνα, αλλά η πίεση για αναστροφή της παγκοσμιοποίησης πιθανότατα θα έχει συνέχεια» αναφέρει η WSJ. 

Σημειώνεται ότι η μεταποίηση καλύπτει μόνο το 10% του ελληνικού ΑΕΠ, όπως συμβαίνει επίσης σε ΗΠΑ και Γαλλία. Αυτές οι οικονομίες, που στηρίζονται περισσότερο στις υπηρεσίες, έχουν αποδειχθεί πιο ανθεκτικές στις εμπορικές εντάσεις.

«Κατά μία έννοια η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Αφότου η χώρα πέρασε μία από τις βαθύτερες υφέσεις της σύγχρονης ιστορίας το 2009, ο μεταποιητικός δείκτης βρέθηκε σε συνεχή πτώση για αρκετά χρόνια. Έφτασε στο ναδίρ του το 2015, στις 30,2 μονάδες, όταν επεβλήθησαν capital controls. Η ανάκαμψη άρχισε το 2017» θυμίζει η WSJ. Σημειώνει δε πως έχει γίνει σημαντικη πρόοδος σε μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την ελληνική μεταποίηση, όπως είναι τα ρυθμιστικά εμπόδια και η φορολογία.

Ωστόσο η ελληνική οικονομία έχει μακρύ δρόμο ακόμη μπροστά της για να μιλήσουμε για πλήρη ανάκαμψη, καταλήγει το άρθρο της εφημερίδας. 

naftemporiki.gr