Skip to main content

Στη Βουλή η έκθεση πεπραγμένων της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Την έκθεση πεπραγμένων για τα έτη 2016 και 2017 παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Δημήτρης Κυριτσάκης.

Ο κ. Κυρατσάκης μίλησε για σημαντικό και αξιόλογο έργο της Επιτροπής, που είχε ως αποτέλεσμα να διεκπεραιωθούν από το 2009 μέχρι σήμερα 1.300 υποθέσεις για παράβαση των κανόνων ανταγωνισμού και να καταφέρει να έχει δεσπόζουσα θέση στην παγκόσμια κατάταξη στην αντιμετώπιση των καρτέλ, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στην ένατη θέση.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στους ελέγχους που έγιναν στις κατασκευαστικές εταιρείες, όπου διαπιστώθηκε μεγάλη παραβατικότητα. «Με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Επιτροπή και τα μέτρα που επιβάλαμε στις κατασκευαστικές εταιρείες, μπήκαν στον δημόσιο κορβανά 81 εκατ. ευρώ από εισπράξεις κατασκευαστικών εταιριών» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναφέρθηκε και στο πρόβλημα υποστελέχωσής της, σημειώνοντας πως «χωρίς στρατιώτες δεν κερδίζεται η μάχη», ενώ χαρακτήρισε «κακόβουλα» τα σχόλια ότι δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στον ρόλο και στο έργο της.

Σειρά ερωτήσεων, κυρίως από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δέχθηκε ο κ. Κυρατσάκης σχετικά με το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στις εταιρείες «Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως και Διανομής Ημερήσιου και Περιοδικού Τύπου-Ευρώπη» και «Άργος Ανώνυμη Εταιρεία Πρακτορεύσεως Διαχειρίσεως και Μεταφορών» για παράβαση των κανόνων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού αρνήθηκε ότι ήταν χαμηλό το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε στις δύο εταιρείες, αντιτείνοντας ότι υπολογίστηκε βάσει των στοιχείων των ισολογισμών που κατέθεσαν και τόνισε ότι το αρχικό πρόστιμο ήταν πολύ υψηλότερο, αλλά μειώθηκε κατά 30%, όπως ορίζει ο νόμος και ισχύει για όλους όσοι δέχονται να μπουν στη διαδικασία διευθέτησής του.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι από τον έλεγχο που διηνήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποδείχθηκε η ύπαρξη καρτέλ και για τη διανομή του Τύπου και για την αποστολή του.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Τασία Χριστοδουλοπούλου, επισήμανε ότι τα πρακτορεία Τύπου πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεσμεύονται από τις αρχές της ελευθερίας του Τύπου.

«Το γεγονός ότι υπήρχαν 17.000 σημεία διανομής και έπεσαν στα 6.000 δημιουργεί ερωτηματικά. Γιατί, αφού είναι τόσο ζημιογόνες, δεν τις κλείνουν;» διερωτήθηκε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Όπως είπε, «μονομερώς η εταιρεία “Άργος” ζήτησε να αλλάξουν οι συμβάσεις, ενώ η διάρκειά τους έληγε το 2019. Αυτό δεν ήταν τρανταχτό παράδειγμα για να κινήσετε τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων; Ελέγξατε να δείτε ποιος ήταν ο τζίρος το 2018 των δύο εταιρειών, για να δούμε αν ήταν ζημιογόνες και να ξέρουμε πώς κινούμαστε και αν θα τους επιβάλουμε μικρά πρόστιμα;» ρώτησε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών.

«Τα πρόστιμα είναι ένα εργαλείο της Επιτροπής, μαζί με άλλα που έχει για να κάνει τη δουλειά της. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι λαϊκό δικαστήριο. Κινούμαστε με βάση τα στοιχεία που έχουμε» αντέτεινε ο κ. Κυρατσάκης. Ταυτόχρονα, επέμεινε ότι αυτό που έκανε η Επιτροπή ήταν να υπολογίσει το πρόστιμο βάσει των ισολογισμών, έσοδα-έξοδα που κατέθεσαν οι δύο εταιρείες, σημειώνοντας ότι αν είναι ψεύτικα τα στοιχεία, αυτό δεν είναι δική του αρμοδιότητα να το ελέγξει, αλλά της δικαιοσύνης.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, είχε ζητήσει από την «Άργος» προθεσμία 40 ημερών, δηλαδή πριν λήξει η σύμβαση και αναπροσαρμοσαστούν οι τιμές. «Την προθεσμία τη ζήτησα για να έχουμε τα στοιχεία και να μην είμαστε αυθαίρετοι στην επιβολή του προστίμου. Κάλεσα την “Άργος” να φέρει όλα τα στοιχεία για να διαπιστώσουμε αν είναι καταχρηστική η ενέργειά της. Το αν παρακρατεί χρήματα από ασφαλιστικά ταμεία, δεν είναι θέμα της Επιτροπής μας. Καταγγελίες δεν υπήρχαν. Ούτε και τώρα υπάρχουν, παρά μόνο ορισμένα παράπονα. Κινηθήκαμε αυτεπάγγελτα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και ξεκινήσαμε έρευνα μετά από τηλεφωνήματα» ανέφερε. «Η εταιρεία “Άργος” είχε τιμωρηθεί και στο παρελθόν. Ο Τύπος πάντα μας ενδιέφερε και δεν έπαψε ποτέ να είναι στο μικροσκόπιο της Επιτροπής» συμπλήρωσε.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Συρίγος ρώτησε εάν διαπιστώθηκε συμπαιγνία των δύο εταιρειών «Άργος» και «Ευρώπη».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καβαδία σημείωσε ότι με βάση την απόφαση της Επιτροπής αναγνωρίστηκε η ύπαρξη καρτέλ στη διανομή του Τύπου και κάλεσε τον κ. Κυρατσάκη να απαντήσει εάν συμβαδίζει το ύψος του προστίμου που επιβλήθηκε με τον τζίρο των δύο εταιρειών, τονίζοντας ότι προκλήθηκε μεγάλος θόρυβος για το χαμηλό ύψος του. «Η συμφωνία Άργους-Ευρώπης λειτούργησε ως μονοπώλιο; Μήπως θα έπρεπε αποτελεσματικότερα η Επιτροπή να επέμβει στο μετοχικό των εταιρειών;» ρώτησε η κ. Καββαδία.

Ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι το ζήτημα της διανομής Τύπου υπήρξε προβληματικό επί σειρά ετών, με τους φορείς να πτωχεύουν ο ένας μετά τον άλλον.

Πηγή: ΑΜΠΕ