Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει και πάλι βιομηχανική χώρα εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως η κοινωνία έχει ωριμάσει και η τεχνολογία είναι σε μετάβαση, γεγονός που αποτελεί πλεονέκτημα.
Μιλώντας στο συνέδριο του ΣΕΒ για την 4η βιομηχανική επανάσταση ο υπουργός αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Ωστόσο όπως είπε αυτό μπορεί να μετατραπεί σε πλεονέκτημα, προσελκύοντας επενδύσεις. «Μπορούμε να τρέξουμε, αν το κράτος δώσει τα αναγκαία κίνητρα. Βούλησή μας είναι να δώσουμε μεγάλη έμφαση στην βιομηχανία, χωρίς να απαξιώνω τον τουρισμό. Έχουμε ανταγωνιστικό μειονέκτημα στην ενέργεια λόγω της κατάστασης της ΔΕΗ αλλά θα προσπαθήσουμε να βρούμε διόδους να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ανήγγειλε επίσης ότι την Δευτέρα θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την δραστηριοποίηση ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών στον αναπτυξιακό νόμο ενώ το Πάσχα θα είναι έτοιμη, από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, η ψηφιακή πλατφόρμα για την παρακολούθηση των επενδύσεων που εντάσσονται σε αυτόν.
Σημείωσε επιπλέον ότι προχωρά η απλούστευση των διαδικασιών καθώς με το σημερινό καθεστώς χρειάζονται 43 βήματα και 7 χρόνια για ολοκλήρωση μιας επένδυσης στον αναπτυξιακό ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο ΕΣΠΑ. Έκανε εξάλλου γνωστό ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας (όπου αποσύρθηκε το δίκτυο υψηλής ταχύτητας 5g υπό τον φόβο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία) τον επισκέφθηκε και ζήτησε να γίνει έλεγχος της ακτινοβολίας από τον Δημόκριτο ώστε να απαντηθούν οι ανησυχίες.
Την ανάγκη να υπάρξει εθνικό σχέδιο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας συνολικά και όχι μόνο της βιομηχανίας επεσήμανε η πρώην υπουργός και Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, ‘Αννα Διαμαντοπούλου. Δεν είμαστε, είπε, σε ευχάριστη θέση αλλά υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που είναι στην παγκόσμια πρωτοπορία. Πρότεινε δε μετά την απολογνιτοποίηση, η Δυτική Μακεδονία να γίνει η πρώτη ψηφιακή περιοχή της χώρας.
Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ