Skip to main content

Εκταμίευση 2,72 δισ. από τον ESM για την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς

Βρυξέλλες, 

Του Νίκου Μπέλλου

Το διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), δηλαδή του ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης αποφάσισε σήμερα το πρωί την εκταμίευση 2,72 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως επισημαίνει ο ΕΜΣ, το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί από τα 10 δισ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί σε ειδικό λογαριασμό και προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μέσω της χρηματοδοτικής συνδρομής που αποφασίστηκε τον περασμένο Αύγουστο για την Ελλάδα.

Η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα ήταν ένας βασικός στόχος του τρίτου προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι μετά την εξυγίανσή τους οι τράπεζες θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν και πάλι τη χορήγηση δανείων σε ελληνικές επιχειρήσεις και να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η σημερινή απόφαση έρχεται μετά την προχθεσινή έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου αναδιάρθρωσης της τράπεζας, το οποίο χαρακτηρίστηκε συμβατό με τους ευρωπαϊκού κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Μετά τη σημερινή εκταμίευση στον ESM παραμένουν διαθέσιμα για τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος 7,28 δισ. ευρώ.