Skip to main content

Β. Κορκίδης: Η αγορά δεν έχει να φοβάται πολλά, αλλά δεν χρειάζεται νέες περιπέτειες

Το κλίμα οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας το οποίο έχει δημιουργηθεί προκαλεί τεράστια προβλήματα στην οικονομία, κλυδωνισμούς στο τραπεζικό σύστημα και στη γενικότερη λειτουργία της αγοράς, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Βασίλης Κορκίδης.

Από την αρχή της κρίσης, το 2009, η Ελλάδα έχει αλλάξει τρεις κυβερνήσεις, σημείωσε ο κ. Κορκίδης συμπληρώνοντας ότι δημιουργήθηκε ένα εύθραυστο οικονομικό περιβάλλον, όπου η εφαρμογή της πολιτικής της τρόικας έκανε το έργο της κυβέρνησης δυσκολότερο.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ελληνική αγορά έχει περάσει τόσα δεινά την εξαετία της ύφεσης που πλέον δεν φοβάται πολλά, ωστόσο δεν επιθυμεί άλλες περιπέτειες.

«Η σημερινή κρίσιμη κατάσταση και πολλοί σοβαροί παράγοντες επιβάλλουν τη γενική οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας μας. Όπως οι διεθνείς αγορές, έτσι και η εσωτερική αγορά και το ελληνικό εμπόριο δεν επιχαίρει με τη πιθανότητα πρόωρων εκλογών. Αλλωστε είδαμε τι συνέβη στο Χρηματιστήριο, στα ομόλογα και στα spreads, όπου δυστυχώς ήδη χάθηκαν 11 δις ευρώ μέσα σε τρεις ημέρες από το Χρηματιστήριο και το ΤΧΣ, ως λογιστικές απώλειες της αξίας μετοχών και ομολόγων», είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

Εάν η διαδικασία εκλογής Προέδρου οδηγήσει τελικά σε πρόωρες εκλογές, τότε είναι βέβαιο ότι η υπόλοιπη χειμερινή περίοδος και ιδιαίτερα οι τακτικές εκπτώσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου «θα πάνε περίπατο», επεσήμανε ο κ. Κορκίδης, ενώ εκτίμησε ότι για τη χριστουγεννιάτικη αγορά δεν θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα, «αφού ο Έλληνας πάνω από όλα και πολύ σωστά, βάζει την οικογένεια του. Δεν θα επιτρέψει λοιπόν στο μέτρο που μπορεί, να της λείψει κάτι από το εορταστικό οικογενειακό τραπέζι, ούτε θα στερήσει τη χαρά των χριστουγεννιάτικων δώρων από τα παιδιά του».

Ο κ. Κορκίδης εκτιμά ότι η οικονομική, πολιτική και κυρίως κοινωνική πραγματικότητα επιβάλλουν να μην οπισθοχωρήσουμε, αλλά να προχωρήσουμε με άξονα πολιτικές συγκλίσεις και κοινωνικές συναινέσεις.