Skip to main content

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία πλησιάζει στο 20%, αλλά ο Ερντογάν βρίσκει τις τιμές πολύ προσιτές!

Καλπάζει ο πληθωρισμός στην Τουρκία, αλλά ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν διστάζει να δηλώνει ότι « οι τιμές είναι αρκετά καλές»!

Ο Τούρκος Πρόεδρος επισκέφτηκε χθες σούπερ μάρκετ Αγροτικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού στην Κωνσταντινούπολη και  έκανε τα ψώνια του μπροστά στις κάμερες. Όπως είπε μάλιστα στους δημοσιογράφους «οι τιμές ήταν πολύ προσιτές» στα περισσότερα προϊόντα. Σήμερα πάντως, η Στατιστική  Υπηρεσία (TUIK) ανακοίνωσε ότι ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 1,25 % σε σχέση με τον Αύγουστο και σκαρφάλωσε στο 19,58 % σε ετήσια βάση. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, έχει αυξηθεί η  μέση τιμή των 318 από τα 415 είδη που περιλαμβάνονται στον σχετικό δείκτη. Οι τιμές των τροφίμων  έχουν αυξηθεί σε ετήσια βάση κατά  28,79 %, των μη αλκοολούχων ποτών 28,79 %, τα είδη οικιακής χρήσης με 23,27 % και τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία με 23,27 %, αντίστοιχα. Τον Σεπτέμβριο ,την μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν τα σχολικά είδη (5,15 %) και τα προϊόντα  οικιακής χρήσης με 3,33 % .

Αυξάνεται η δυσαρέσκεια                      

Οι απότομες αυξήσεις των τιμών είναι πλέον ιδιαίτερα αισθητές στα νοικοκυριά , με αποτέλεσμα να αυξάνεται και η λαϊκή δυσαρέσκεια. «Ένα πράγμα είναι σαφές: οι τιμές στην Τουρκία θα συνεχίσουν να αυξάνονται και δεν φαίνεται να υπάρχει τέλος στην σπείρα του πληθωρισμού, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση Ερντογάν», γράφει η γερμανική , οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα, «ελάχιστοι στην Τουρκία πιστεύουν ότι τα δημοσιευμένα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι σωστά . Το 94% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των τιμών είναι ακόμη υψηλότερος», σημειώνει η εφημερίδα. Σύμφωνα με την Handelsblatt, «λόγω των υψηλών τιμών ,η πολιτική βάση του Ερντογάν καταρρέει ,γεγονός που θα μπορούσε να κοστίσει στον Τούρκο πρόεδρο την επανεκλογή του σε δύο χρόνια».

Ο Τούρκος πρόεδρος απηύθυνε βέβαια έκκληση στους πολίτες να ψωνίζουν από τα καταστήματα των Αγροτικών Πιστωτικών Συνεταιρισμών. «Εδώ οι τιμές είναι πολύ προσιτές για το πορτοφόλι των πολιτών μας», είπε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι έχει δώσει οδηγίες για τη δημιουργία 1000 τέτοιων συνεταιριστικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα.

Όπως γράφει όμως η εφημερίδα Birgun, οι ζημίες του Αγροτικού Πιστωτικού Συνεταιρισμού αυξάνονται συνεχώς και από 46 εκατομμύρια λίρες το 2019 έφτασαν το 2020 τα  58 εκατομμύρια.

ΜΨ