Skip to main content

Με αιχμές για τις «πολιτικές αδυναμίες» της Ευρωζώνης το αντίο του Κερέ

Με κριτική στις κυβερνήσεις που περιμένουν υπερβολικά πολλά από την ΕΚΤ και ξεχνούν τις δικές τους ευθύνες αποχαιρετά ο Μπενουά Κερέ το πόστο του στην κεντρική τράπεζα.

Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η οχταετής θητεία του και μπορεί πλέον να είναι και πιο ευθύς στις βολές του. Κληθείς να σχολιάσει λοιπόν τα περί «πολιτικοποίησης» της ΕΚΤ και υπέρβασης της εντολής της, σημειώνει στην Liberation: «Η πολιτικοποίηση της ΕΚΤ είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας του πολιτικού πυλώνα της Οικονομικής και Νομισματικής ένωσης». Όπως εξηγεί, «η απουσία συντονισμού στο δημοσιονομικό πεδίο, σημαίνει ότι καλούμαστε εμείς να κάνουμε τη δουλειά».

Συνεχίζει δε τονίζοντας πως «ορισμένοι εγκαλούν την ΕΚΤ ότι κάνει υπερβολικά πολλά και δεν είναι αρκετά πραγματιστική στις αποφάσεις της. Αλλά οι υπεβολικές προσδοκίες, που έχουν όλοι από την ΕΚΤ, απλώς αντανκλούν την πολιτική αδυναμία». 

Επισημαίνει δε πως οι χώρες που έχουν «ελάχιστο σεβασμό» για τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς κανόνες, θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρη τη νομισματική ένωση, ενώ ασκεί κριτική και σε εκείνες που αδυνατούν να εστιάσουν στο συλλογικό συμφέρον. 

Υπό τις συνθήκες αυτές, όπως επισημαίνει, η Ευρωζώνη έχει άμεση ανάγκη από έναν κεντρικό προϋπολογισμό, αλλά και μία ισχυρή αρχή, που θα λαμβάνει συλλογικές αποφάσεις για τις δαπάνες. «Όσο αυτό δεν υπάρχει, θα ευχόμαστε απλώς να μην συμβεί μία νέα κρίση» καταλήγει. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters