Skip to main content

Πλειστηριασμοί και Ελληνικό έστειλαν για Μάρτιο τη δόση των 5,7 δισ.

Από την έντυπη έκδοση 

Του Νίκου Μπέλλου
[email protected]

Τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που ξεκινούν αύριο αναμένουν οι θεσμοί προκειμένου να αξιολογήσουν το νέο σύστημα, πριν δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, η οποία δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν από τα μέσα Μαρτίου. Κοντά σε συμφωνία για το χρέος βρίσκονται οι Ευρωπαίοι εταίροι με το ΔΝΤ.

Παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρωθεί από ελληνικής πλευράς 108 από τα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, το Εurogroup δεν έλαβε χθες απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, εξαιτίας κυρίως των πλειστηριασμών, αλλά και της επένδυσης στο Ελληνικό. 

Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες αποδίδουν τη μη λήψη απόφασης στις μεγάλες πιέσεις για ανεμπόδιστη υλοποίηση των πλειστηριασμών στην Ελλάδα που ασκεί και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο Ιταλός αξιωματούχος της Ευρωζώνης θεωρεί καθοριστικής σημασίας για τις ελληνικές τράπεζες την επιτάχυνση των πλειστηριασμών και αυτό θέλει να εξασφαλίσει, μέσω της αύξησης της πίεσης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αποκάλυπταν ότι υπήρξε έντονη συζήτηση για το θέμα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Μάριο Ντράγκι εντός της αίθουσας πριν από την έναρξη της συνεδρίασης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπήρξε «θερμή» συζήτηση Τσακαλώτου – Ντράγκι, εντός της αίθουσας, ο πρόεδρος του Εurogroup Μάριο Σεντένο είπε ότι ενίοτε γίνονται και δυναμικές συζητήσεις, ωστόσο χθες είπε ότι δεν έγινε κάτι ιδιαίτερο. Επί της ουσίας ανέφερε ότι μετά την έναρξη εφαρμογής των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα γίνει μια αξιολόγηση για να διαπιστωθεί στην πράξη αν λειτουργεί το νέο σύστημα σε όλη την Ελλάδα. Εκτίμησε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες βδομάδες.

Για το ίδιο θέμα ο επίτροπος Μοσκοβισί είπε ότι δεν πρόκειται να αναφερθεί στο τι έγινε στη συνεδρίαση (μεταξύ Τσακαλώτου – Ντράγκι), ωστόσο πρόσθεσε ότι δίνεται από τους δημοσιογράφους μεγάλη έμφαση σε ένα πράγμα, ενώ η ουσία είναι ότι έγιναν πολλά στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχειρούσαν χθες να υποβαθμίσουν το πρόβλημα, ενώ ακόμη και η έκθεση συμμόρφωσης που παρουσιάστηκε στους υπουργούς αναφέρει ότι οι δύο εκκρεμότητες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες. Ειδικότερα, για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η έκθεση αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο τονίζεται ότι ο αριθμός τους είναι σχετικά περιορισμένος, όσο και η γεωγραφική κάλυψη. Οι θεσμοί ζητούν περισσότερο χρόνο να εκτιμήσουν την αποτελεσματικότητά τους.

Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, οι θεσμοί θέλουν να διαπιστώσουν στην πράξη την αποτελεσματικότητα του μέτρου, γιατί εκείνο που ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η ανεμπόδιστη πραγματοποίηση των πλειστηριασμών και η κάλυψη της επικράτειας. 
Για το Ελληνικό, που είναι το άλλο προαπαιτούμενο, ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ πριν από το τέλος του μήνα σχετικά με το προεδρικό διάταγμα.

Πάντως, στην έκθεση συμμόρφωσης αναγνωρίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων εξαρτάται και από τρίτα μέρη, δεν βρίσκεται δηλαδή εντελώς στη διακριτική ευχέρεια των ελληνικών αρχών. 

Στην αρχική εισήγηση που έκανε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων Πιερ Μοσκοβισί, επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πολύ σημαντική πρόοδος, αφού εκπληρώθηκε το 99% των προαπαιτούμενων, ενώ κάλεσε τους υπουργούς να σταλεί από το Εurogroup ένα σαφέστατο μήνυμα ότι η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης είναι προ των πυλών. Θα πρέπει επίσης να στείλουμε το μήνυμα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν μέσα στους επόμενους έξι μήνες για την προετοιμασία της εξόδου από το πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα να μπει σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης με ελάφρυνση του χρέους, υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος.

Στηρίζει τον Ισπανό
Το Eurogroup ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η πρόταση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να υιοθετηθεί επίσημα από το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. Επί της διαδικασίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ζητήσει την άποψη τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και του δ.σ. της ΕΚΤ. Στη συνέχεια αναμένεται να υιοθετήσει την τελική του απόφαση στη συνεδρίασή του στις 22-23 Μαρτίου.

Απέκλεισε «κούρεμα»
Τα εύσημά του αποδίδει στην Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αποκλείοντας ωστόσο «κούρεμα» χρέους. 
«Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που δέχεται ακόμη βοήθεια και στην οποία το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο» σημειώνει ο Ρέγκλινγκ. «Και είναι σωστό αυτό, γιατί η Ελλάδα έχει ακόμη πράγματα να κάνει. Αλλά και εκεί έχει κάνει μεγάλες προόδους. Ο επικεφαλής του ESM υποστηρίζει ότι η εξυγίανση της Ελλάδας είναι βιώσιμη. «Όπως σας είπα, η χώρα πρέπει να κάνει ακόμη κι άλλα, αλλά η πρόοδος είναι ισχυρή. Φέτος αναμένουμε ανάπτυξη της τάξης του 2,5%».

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για «κούρεμα» του χρέους, ο Ρέγκλινγκ είναι κατηγορηματικός. «Η Ελλάδα πήρε σημαντικές ελαφρύνσεις. Το 2012 ιδιώτες δανειστές δέχτηκαν κούρεμα χρέους πάνω από 50%. Αλλά οι δημόσιοι πιστωτές δεν δέχονται κάτι τέτοιο. Αντ’ αυτού όμως εξασφαλίζουμε ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού χωρίς κόστος για τον Γερμανό φορολογούμενο. Γίνονται σκέψεις μήπως στο τέλος του προγράμματος χρειάζονται ελαφρύνσεις, όπως για παράδειγμα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, αλλά αυτό δεν αποτελεί κούρεμα χρέους».  

Πού συγκλίνουν – πού διαφωνούν Ε.Ε. και ΔΝΤ για το χρέος
Αναφορικά με τις συζητήσεις για το χρέος, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ αποκάλυψε ότι «δεν είμαστε μακριά από μια οριστική συμφωνία». Όπως είπε, οι χώρες της Ευρωζώνης θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να υπάρξει λύση στο ζήτημα του χρέους, λύση που περνάει από μια συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα. «Είδα την προηγούμενη βδομάδα την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι και συζήτησα μαζί της το θέμα, είμαστε σε καλό δρόμο για να φτάσουμε σε μια συμφωνία, ώστε να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το ζήτημα του χρέους και να ρίξουμε το βάρος μας στην ενίσχυση της Ευρωζώνης» κατέληξε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 είναι το βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων για το χρέος. Ο διεθνής οργανισμός δεν αμφισβητεί τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί μέχρι και το 2022, δεδομένου ότι η επίτευξή του είναι εξασφαλισμένη μέχρι και το 2020 με τα πρόσθετα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Βουλή, δηλαδή τη μείωση των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου 2019 και τη μείωση του αφορολόγητου 12 μήνες αργότερα. Εκείνο που αμφισβητεί το ΔΝΤ είναι ο καθορισμός πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, θεωρώντας ότι ο στόχος αυτός είναι υπερβολικά φιλόδοξος και δεν μπορεί να επιτευχθεί. Οι συζητήσεις μεταξύ των Ευρωπαίων και το ΔΝΤ έχουν επικεντρωθεί στο θέμα αυτό, γιατί αν για παράδειγμα μειωθεί ο στόχος έστω και σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ, θα πρέπει να ληφθούν περισσότερα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Από την έκθεση συμμόρφωσης προκύπτει επίσης μια άλλη σημαντική εξέλιξη, που είναι η αύξηση του ποσού του αποθεματικού (μαξιλάρι) για την εξασφάλιση της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές. Στην προηγούμενη έκθεση, στις 20 Ιανουαρίου, το μαξιλάρι για την επόμενη μέρα μετά την έξοδο από το πρόγραμμα καθοριζόταν σε 10,2 δισ. ευρώ, ενώ στην έκθεση που παρουσιάστηκε χθες το ποσό έχει αυξηθεί στα 16,4 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 3 δισ. ευρώ του 5ετούς ομολόγου.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό της δόσης της τρίτης αξιολόγησης ανέρχεται σε 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. θα δοθούν τώρα και αφορούν: 3,3 δισ. ευρώ κάλυψη δανειακών αναγκών, 1,9 δισ. ευρώ για το μαξιλάρι και 500 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών θα δοθεί μετά τον Απρίλιο.