Skip to main content

Tην κατάργηση της εισφοράς 0,6% στις χορηγήσεις των επιχειρήσεων ζητεί ο ΣΕΒΕ

Την κατάργηση της εισφοράς 0,6% στις χορηγήσεις των επιχειρήσεων, ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, Κυριάκος Λουφάκης, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ), Θεμιστοκλή Καλπακτσόγλου.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα για κατάργηση της εισφοράς 0,6% (στον αγροτικό τομέα η εισφορά ανέρχεται σε 0,12%) του Ν. 128/75 στις χορηγήσεις των επιχειρήσεων και ιδίως των εξαγωγικών, που θα βοηθήσει έστω και μερικώς στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, σε μια περίοδο που η ρευστότητα και μάλιστα με επαχθείς μη ανταγωνιστικούς όρους είναι το ζητούμενο.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Λουφάκης, η εν λόγω κατάργηση πρέπει να προχωρήσει κατά προτεραιότητα για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως ανάλογα είχε γίνει στο παρελθόν με τον ΕΦΤΕ, ενώ άμεση θα πρέπει να είναι η κατάργηση της εισφοράς για το πρόγραμμα ασφάλισης-χρηματοδότησης ΟΑΕΠ-ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ.

Συγχρόνως, εξέφρασε την ικανοποίηση του ΣΕΒΕ για την πρόσφατη συμφωνία της διοίκησης του Οργανισμού με  όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες για το πρόγραμμα ΟΑΕΠ-ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ για τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων που  ξεκινούν πλέον από 3,60% (στο οποίο προστίθενται έξοδα σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώνει η κάθε Τράπεζα). «Εκτιμούμε ότι η εν λόγω μείωση θα συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση του ιδιαίτερα χρήσιμου αυτού προγράμματος από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ακόμη δε περισσότερο αν συνδυαστεί με την προαναφερόμενη κατάργηση της εισφοράς του Ν. 128/75» δήλωσε ενδεικτικά.

Ο κ. Λουφάκης κατέθεσε αίτημα για τη  δυνατότητα αύξησης του ποσοστού κάλυψης στις ασφαλιστικές πιστώσεις ειδικά ως προς το εν λόγω πρόγραμμα, ώστε από 80% που είναι σήμερα (με ανώτατο ανακυκλούμενο πιστωτικό όριο ανά εξαγωγέα το 1.000.000 ευρώ) να γίνει αντίστοιχο με αυτό του  εξαγωγικού factoring που φθάνει μέχρι και το 100% της ονομαστικής αξίας των τιμολογίων.