Skip to main content

Σοφόν… το ασαφές: Δεν αποτέλεσε έκπληξη η πτώση

Από την έντυπη έκδοση

*Με θετικό βήμα άρχισαν χθες οι συναλλαγές στην Ευρώπη και στην Αθήνα, όπου οι τιμές κινήθηκαν την πρώτη ώρα πλάγια και σε στενό εύρος με κατώτερο τις 892 και ανώτερο τις 895 μονάδες. Ο δε τζίρος στο πρώτο ημίωρο των αρχικών εντυπώσεων ήταν κοντά στα 5 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζοντας τη στάση των ισχυρών θεσμικών που περιγράφεται από τη φράση «βλέποντας και κάνοντας». Με άλλα λόγια, θεωρήσαμε πως απουσίαζαν οι επενδυτές με σαφείς στόχους για τις κινήσεις τους και γι’ αυτό στις 11:13 ο Γ.Δ. πέρασε κάτω από τις 892, αλλά και χαμηλότερα από τις 891 μονάδες που ήταν το κλείσιμο της Παρασκευής. Οδηγός της καθόδου ήταν πάλι ο τραπεζικός κλάδος, που πριν από τη συμπλήρωση του ημιώρου είχε περάσει σε απώλειες. Στις λίγες μετοχές του 25άρη που παρουσίαζαν κέρδη στις 11:15, ήτοι ΑΡΑΙΓ, ΕΕΕ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΟΤΕ, οι περισσότερες ήταν πτωτικές την περασμένη εβδομάδα.

*Ο κύβος είχε ριφθεί και έδειξε ρευστοποιήσεις για ενθυλάκωση κερδών, με τη λογική «κάλλιο πέντε και στο χέρι…». Έτσι, με τη συμπλήρωση 60 λεπτών ο Γ.Δ. εμφάνιζε απώλειες και η θετική εικόνα είχε πλήρως ανατραπεί, χωρίς προβολή σοβαρών αντιστάσεων μετά τα πρώτα τρία τέταρτα. Δεν αποτέλεσε συνεπώς έκπληξη το φαινόμενο να πλέουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες σε μια θάλασσα κερδών και ο μέσος όρος της αθηναϊκής αγοράς να χάνει περίπου 1% λίγα λεπτά πριν από την έναρξη των συναλλαγών στη Wall Street. Η δυναμική ήταν η κλασική των πτωτικών συνεδριάσεων, με άρνηση των ισχυρών να προβάλλουν αντιστάσεις. Δηλαδή, εμφάνιση του ανώτερου ημέρας στα πρώτα λεπτά και αναζήτηση πυθμένα διαρκείας στη συνέχεια. Η κλιμάκωση των πιέσεων προκαλούσε εγγραφή νεότερου χαμηλού ανά μία ή μιάμιση ώρα.

*Χθες, με ανώτερο τις 895, στις 11:36, το χαμηλό ήταν οι 886,3 μονάδες. Στις 13:00 ο Γ.Δ. είχε κατώτερο τις 885,8, στις 14:20 είχε κατέβει στις 884,7 και μετά τις 15:30 είχε περάσει στα επίπεδα γύρω από τις 882. Για να περιγράψουμε την επιφύλαξη των ενεργών θεσμικών αξίζει να σημειώσουμε πως από τις 15:20 ως το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης ο Γ.Δ. κινήθηκε πλάγια ανάμεσα στις 880 και 883,7 μονάδες και στις 16:45 εμφάνιζε μεταβολή                 -1,02%, καθώς καθόταν ακριβώς πάνω στις 882, έχοντας γράψει νέο κατώτερο στις 881,89. Εμφανίστηκε συνεπώς μια καθοδική δυναμική χωρίς ταλαντεύσεις, ανεξάρτητη από τις υπόλοιπες αγορές μετοχών του πλανήτη. Άρα, είχε βάση στοιχεία ή προσδοκίες αποκλειστικά ελληνικού χαρακτήρα και με αυτήν ο τζίρος έπιασε τα 50 εκατ. ευρώ 12 λεπτά πριν από το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Από τα ανωτέρω θελήσαμε να φανεί πως αντίδραση δεν υπήρξε, αλλά άμυνα στην πίεση μετά τις 14:30 εμφανίστηκε.

*Το αρνητικότερο εξ όλων των μηνυμάτων που έστειλε το ταμπλό ήταν το μέγεθος των απωλειών ορισμένων blue chip που, καθώς υποχωρούσαν, συμπίεζαν τις τιμές των βασικών δεικτών, με την -γνωστής αμυντικής λειτουργίας παρουσία τις δύσκολες μέρες- ΕΕΕ στο +1,80% στα τελευταία λεπτά και τελικά κέρδη 1,26%. Το κλείσιμο στο κατώτερο ημέρας για τον 25άρη, που σημειώθηκε στις δημοπρασίες, μπορεί να μην αποτελέσει αφορμή για συνέχεια στο ξεπούλημα σήμερα. Το πιθανότερο είναι να υπάρξει διαφοροποίηση στις μεταβολές των τραπεζών, καθώς οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι θα αρχίσουν να ενσωματώνουν στις προσδοκώμενες τιμές τη δυνητική βελτίωση ανά τράπεζα από την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής». 

Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

*Όταν οι πολιτικές δυνάμεις θέλουν, μπορούν να μη διχάζουν τους πολίτες. Στα πρωτοσέλιδα, όμως, είχαμε πάλι την προβολή υπαινιγμών για λάθη και παραλείψεις του πρόσφατου και απώτερου παρελθόντος γύρω από τα ζητήματα που η Τουρκία προβάλλει εδώ και τώρα. Η δουλειά των πολιτικών επιτρέπεται να περιλαμβάνει την προσπάθεια για την επανεκλογή τους, αλλά στο κέντρο της βρίσκεται η εντολή των πολιτών να τους εκπροσωπούν. Όχι μόνο νομοθετώντας, αλλά και δρώντας αποτελεσματικά σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από όσα αρχίζουν να «ομολογούν» οι πολιτικοί αναλυτές και δεν διαψεύδουν οι εν ενεργεία πολιτικοί, το πολιτικό δυναμικό απέφυγε, όπως και σε πολλά διαφορετικής φύσεως προβλήματα, να ξεκαθαρίσει τις διαφωνίες με την Τουρκία, προσδιορίζοντας την υφαλοκρηπίδα μας. Έτσι, τώρα στον «φάκελο» συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου απουσιάζουν τα στοιχεία των ενεργειών που απαιτούνται για να αποδώσει η διεθνής κοινότητα τη δέουσα προσοχή στις αιτιάσεις της ελληνικής πλευράς. Αντί των διαβρωτικών ανασκολοπίσεων του παρελθόντος, το παρόν επιβάλλει ομαδική δουλειά συντονισμένα και γρήγορα.

Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης