Τη χειρότερή τους ημέρα από τον Φεβρουάριο βιώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει σε χαμηλό δύο ετών.
Η αισιοδοξία για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποδείχθηκε πρόσκαιρη, ενώ η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στο Βανκούβερ και η επικείμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών.
Οι τελευταίοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δυσχεράνει σημαντικά τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης στο φλέγον ζήτημα των εμπορικών δασμών.
Αυτήν την ώρα (5.20 μ.μ.) ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 διολισθαίνει κατά 2,7%, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 3%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί κατά 2,9%.
Στον ευρωπαϊκό νότο, απώλειες 3,1% καταγράφει ο ιταλικός FTSE MIB, με τον ισπανικό IBEX 35 να διολισθαίνει κατά 2,5%. Στο κόκκινο, με πιο ήπιες απώλειες ωστόσο σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρέθηκε και η Αθήνα, όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,74%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει κατά 2,7%. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο συγκεκριμένος δείκτης έχει χάσει 1,4 τρισ. δολάρια (1,2 τρισ. ευρώ) της αγοραίας αξίας του καθώς οι φόβοι αύξησης των επιτοκίων και η επιβράδυνση της ανάπτυξης οδηγούν σε ρευστοποιήσεις.
Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται τα ορυκτά, λόγω της υψηλής έκθεσης στην κινεζική οικονομία, ενώ απώλειες εμφανίζουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
«Ο Άγιος Βασίλης θα οδηγεί αρκούδα φέτος», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγμάτευσης στο γερμανικό asset manager MPPM EK, Γκιγιέρμο Ερνάντεζ Σάμπερε, σύμφωνα με το Bloomberg, κάνοντας λόγο για αρνητικό κλίμα.
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης έχει προκαλέσει εκροές κεφαλαίων ύψους 62 δισ. δολαρίων (54,5 δισ. ευρώ) από την Ευρώπη φέτος.
Την ίδια ώρα, σημαντικές απώλειες καταγράφονται στην έναρξη της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να πραγματοποιεί «βουτιά» 500 μονάδων ή 2%, εν μέσω των ανησυχιών για τις εμπορικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διολισθαίνει κατά 1,4%, με τον ευρύτερο δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,9%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό πίεση βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 2%.
Στο διεθνές κλίμα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η νέα «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου, καθώς οι προτεινόμενες μειώσεις της παγκόσμιας παραγωγής δεν «πείθουν» τους επενδυτές, οδηγώντας την τιμή του Brent κάτω του επιπέδου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.
naftemporiki.gr