Skip to main content

Αγορές: Απώλειες άνω του 2% στην Ευρώπη, σε χαμηλό δύο ετών ο FTSE 100

Διευρυμένες απώλειες της τάξης άνω του 2% καταγράφονται σήμερα στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, εν μέσω των διεθνών ανησυχιών για τον κίνδυνο επιδείνωσης των σινο-αμερικανικών εμπορικών σχέσεων.

Μάλιστα, η σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στο Βανκούβερ και η επικείμενη έκδοσή της στις ΗΠΑ, με την κατηγορία της παραβίασης των κυρώσεων εις βάρος του Ιράν, έρχονται να εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών.

Οι τελευταίοι θεωρούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα δυσχεράνει σημαντικά τις σχέσεις Κίνας – ΗΠΑ, ελαχιστοποιώντας τα περιθώρια εξεύρεσης λύσης στο φλέγον ζήτημα των εμπορικών δασμών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει απώλειες άνω του 2%, καθώς υποχωρεί κατά 2,30% στις 346,21 μονάδες.

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX διολισθαίνει κατά 2,36% και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει απώλειες κατά 2,56% στις 6.738 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.

Ίδιο το σκηνικό και στην ευρω-περιφέρεια, καθώς ο γαλλικός CAC 40 μειώνεται κατά 2,62% και ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση κατά 2,31%. Στη Μαδρίτη, ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 2,17%.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκεται ο κλάδος της ορυκτής ενέργειας, ο οποίος «βουλιάζει» στο 3,5% εξαιτίας της υψηλής έκθεσης στην κινεζική οικονομία. Χαρακτηριστικά, οι μετοχές των βρετανικών Antofagasta και Glencore διολισθαίνουν άνω του 5%.

«Πρωταγωνιστής» είναι και ο κλάδος των αυτοκινήτων, ο οποίος υποχωρεί κατά 3% καθώς οι μετοχές των Faurecia, Valeo και Daimler εμφανίζουν κάμψη κοντά στο 4%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπό πίεση βρέθηκαν το πρωί της Πέμπτης και τα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον δείκτη MSCI Ασίας – Ειρηνικού να παρουσιάζει πτώση της τάξης του 2%.

Την ίδια ώρα, σημαντικές απώλειες καταγράφονται και στα προ-συμβόλαια της Wall Street, με τις απώλειες για τον Dow Jones να προσεγγίζουν τις 450 μονάδες, εν μέσω των ανησυχιών για τις εμπορικές εξελίξεις.

Στο διεθνές κλίμα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η νέα «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου, καθώς οι προτεινόμενες μειώσεις της παγκόσμιας παραγωγής δεν «πείθουν» τους επενδυτές, οδηγώντας την τιμή του Brent κάτω του επιπέδου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

naftemporiki.gr