Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, φοβούμενη την αντίδραση της Τεχεράνης μετά το θάνατο του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ στο Ιράκ.
‘Εντονη και η αντίδραση των αγορών, που ιστορικά δείχνουν ότι πετρέλαιο και μετοχές είναι οι μεγάλοι «κερδισμένοι» κάθε φορά που ξεσπάει μια κρίση στη Μέση Ανατολή. Μια ανάφλεξη στην περιοχή βάζει «φωτιά» και στις τιμές του μαύρου χρυσού, ενώ και ο μετοχές, παρά τις αρχικές απώλειες, καταγράφουν κέρδη, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τα ασφαλή καταφύγια του χρυσού και των κρατικών ομολόγων, όπως δείχνει ανάλυση του CNBC.
Οι τιμές του αργού έκαναν άλμα 3% χθες, μετά τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στο Ιράκ και τον θάνατο του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, ενός από τους πιο ισχυρούς άνδρες στο Ιράν. Οι επενδυτές σε κατάσταση πανικού στράφηκαν προς την ασφάλεια του χρυσού, των ομολόγων και του γιέν και μακριά από τις αμερικανικές μετοχές.
Σύμφωνα όμως με ανάλυση των ιστορικών δεδομένων του CNBC, οι απώλειες των μετοχών θα είναι πρόσκαιρες και θα αντιστραφούν τους προσεχείς μήνες. Το CNBC χρησιμοποίησε το εργαλείο Kensho για να αναλύσει τη «συμπεριφορά» των αγορών έπειτα από 20 κρίσεις στη Μέση Ανατολή στη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας. Στις κρίσεις περιλαμβάνονται και οι πρόσφατες επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία, τον Σεπτέμβριο. Η ανάλυση διαπιστώνει ότι οι τιμές του πετρελαίου ενισχύονται έως και πάνω από 80% το μήνα έπειτα από το ξέσπασμα μιας κρίσης. Χρυσός και μετοχές ακολουθούν σε κέρδη.
Σε χρονικό ορίζοντα τριμήνου, μετοχές και πετρέλαιο επιδίδονται σε ράλι, ενώ στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός, χάνουν τα κέρδη τους. Στο τρίμηνο έπειτα από μια κρίση στη Μέση Ανατολή, το πετρέλαιο εμφανίζει κατά μέσο όρο κέρδη πάνω από 9% και ο S&P 500 σχεδόν 3%, όπως δείχνει η ανάλυση του CNBC.
H πετρελαϊκή βιομηχανία προετοιμάζεται για την κλιμάκωση της έντασης και τον πιθανό αντίκτυπο στις τιμές του αργού. Το Ιράκ αποτελεί τη δεύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ, αντλώντας 4,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Οι γείτονες του Ιράκ στην περιοχή -Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Ιράν- παράγουν συνολικά 15 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών μεταφέρεται από τον Περσικό Κόλπο διαμέσου των Στενών του Ορμούζ, με την Τεχεράνη να απειλεί ότι θα τα κλείσει σε περίπτωση πολέμου.
Η γεωπολιτική αστάθεια οδήγησε σε άλμα 4,8% των τιμών του αμερικανικού αργού, σε υψηλά οκτώ μηνών, αυξάνοντας κατακόρυφα και τη μεταβλητότητα των τιμών. To αμερικανικό αργό ξεπέρασε τα 63 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ φλερτάρει πλέον με τα 70 δολάρια το βαρέλι.
naftemporiki.gr