Στην αναζωπύρωση φόβων σχετικά με το μέλλον της Ευρωζώνης οδηγούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, επισημαίνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times σε εκτενές δημοσίευμά της.
Τα πολιτικά προβλήματα της Ελλάδας επανήλθαν ως απειλή στη διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας τη μεγαλύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1980 στο Χρηματιστήριο Αθηνών και μετασεισμικές δονήσεις σε όλες τις διεθνείς αγορές, αναφέρει η εφημερίδα.
Συγκριμένα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως οι φόβοι για την Ελλάδα τροφοδότησαν ευρύτερη διολίσθηση στα διεθνή χρηματιστήρια, που είχαν ήδη τρομοκρατηθεί με την κάθετη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και τη βουτιά στο χρηματιστήριο της Κίνας.
Τη βύθιση την προκάλεσε η ανακοίνωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν εξασφαλίσει επαρκή στήριξη για τον υποψήφιό του, μπορεί να ακολουθήσουν πρόωρες γενικές εκλογές, που οι επενδυτές φοβούνται ότι θα ανεβάσουν στην ηγεσία το ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τους FT, αν είναι αυτό το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης, θα αναθερμάνει τους φόβους για τη θέση της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να επαναδιαπραγματευθεί το δανειακό βάρος και να αυξήσει τις κρατικές δαπάνες, φέρνοντας την Αθήνα σε σύγκρουση με τους πιστωτές της.
«Η Ελλάδα στις επόμενες έξι εβδομάδες ίσως αποδειχθεί πιο σημαντική για τις διεθνείς αγορές απ’ όσο ήταν η Ρωσία και η Ουκρανία το 2014», σχολίασε ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, ανώτατος οικονομολόγος της Renaissance Capital. «Πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ίσως υποχρεώσει την Ευρωζώνη να επιλέξει ανάμεσα στη δημοσιονομική ενοποίηση (τη διαγραφή του ελληνικού χρέους) και την πρώτη έξοδο από το ευρώ».
Οι FT αναφέρονται στη χθεσινή βουτιά 12,8% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ σημειώνουν πως η αγωνία για την πολιτική αναταραχή έκανε τους επενδυτές να προεξοφλούν περισσότερες πιθανότητες να κηρύξει η Ελλάδα στάση πληρωμής του χρέους της, ανεβάζοντας το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού της κυβέρνησης πάνω από τα μακροπρόθεσμα επιτόκια.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη πως ένα εσωτερικό υπόμνημα που διέρρευσε από αναλυτή της Capital Group, ο οποίος ήταν παρών σε συναντήσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τους επενδυτές στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, περιέγραψε τα σχέδια του κόμματος για τη χώρα ως «χειρότερα από κομμουνισμό», σχολιάζοντας ότι όσοι βρίσκονταν στη συνάντηση ήθελαν «να πουλήσουν ό,τι είχαν στην Ελλάδα». Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε ότι ο αναλυτής ήταν παρών στις συναντήσεις.
Το μεγάλο δανειακό βάρος της χώρας και η πολιτική αναταραχή έχουν καθιερώσει το στάτους της στους επενδυτές ως μιας από τις πιο αδύναμες της Ευρωζώνης, παρά την πρόσφατη επιστροφή στην ανάπτυξη, παρατηρούν οι FT.
Κατά τη διάρκεια του «φλας κραχ» του Οκτωβρίου στις αγορές ομολόγων, το κόστος δανεισμού εκτινάχθηκε πάνω από το 9%, επίπεδο που πολλοί Ευρωπαίοι επενδυτές θεωρούν αφόρητο για την Ελλάδα. Χθες, τα yields στα 3ετή ομόλογα ανήλθαν για πρώτη φορά πάνω από το 8%, υψηλότερα κατά 25 μονάδες βάσης από τα 10ετή yields, μέγεθος που, σύμφωνα με τους FT, δείχνει τη μεγάλη ανησυχία των επενδυτών για την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει το βραχυπρόθεσμο χρέος.