Skip to main content

Τον Ιανουάριο η δημοπράτηση έργων για δίκτυα διανομής φ.α. σε 18 πόλεις

Τον Ιανουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η δημοπράτηση έργων για δίκτυα διανομής φυσικού αερίου σε 18 πόλεις, συνολικού προϋπολογισμού 172 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, υπογράφηκαν οι αποφάσεις ένταξης στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΣΠΑ 2014-2020) των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, των έργων κατασκευής δικτύων διανομής Φυσικού Αερίου σε 18 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ).

Ο προϋπολογισμός (πλέον ΦΠΑ) για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ανέρχεται σε 56,56 εκατ. ευρώ, για την Κεντρική Μακεδονία σε 40,15 εκατ. ευρώ και για την Στερεά Ελλάδα σε 42,27 εκατ. ευρώ.

Από αυτά τα ποσά, το 50% θα χρηματοδοτηθεί από τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ και το υπόλοιπο 50% από ήδη συναφθέν δάνειο με την Ε.Τ.Επ. ύψους 48 εκατ. ευρώ και από ίδια κεφάλαια της ΔΕΔΑ.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος ώστε εντός του Ιανουαρίου 2019 να δημοπρατηθεί το σύνολο των έργων.

Αναλυτικότερα θα δημοπρατηθούν, μέσω του πλαισίου που θέτει ο Ν.4412/2016 περί Δημοσίων Συμβάσεων τα κάτωθι υπό έργα:

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος: Θήβα – Άμφισσα, Λαμία – Καρπενήσι, Λειβαδιά, Χαλκίδα
  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Αλεξάνδρεια – Γιαννιτσά, Βέροια, Κατερίνη, Κιλκίς – Σέρρες,
  • Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης: Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη, Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ορεστιάδα

Οι παραπάνω διαγωνισμοί θα αφορούν τόσο το κατασκευαστικό έργο όσο και την προμήθεια υλικών, εκτός από την προμήθεια έξυπνων μετρητών, αποσυμπιεστών CNG και σταθμών μέτρησης – ρύθμισης που θα αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών, αλλά ταυτόχρονων, διαγωνιστικών διαδικασιών από τη ΔΕΔΑ.

Με βάση τον αναλυτικό χρονικό προγραμματισμό της ΔΕΔΑ, υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο 2019 θα έχουν εγκατασταθεί οι εργολαβίες στις 18 αυτές πόλεις και θα ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες.

Πρόκειται για τα πρώτα μεγάλα έργα αεριοδότησης στην ελληνική περιφέρεια, που θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων και την τόνωση των τοπικών οικονομικών τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, με τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που αυτά τα έργα θα επιφέρουν.

Η ΔΕΔΑ δεσμεύεται για την ανάπτυξη συνεργειών με τους κατά τόπους αυτοδιοικητικούς, επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς, με στόχο την μεγιστοποίηση των ωφελειών των τελικών καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών, ενώ όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η ελληνική περιφέρεια βγαίνει πλέον από την ενεργειακή απομόνωση και θα δει σύντομα τα απτά αποτελέσματα της συνολικής αναβάθμισης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ