Από την έντυπη έκδοση
* Στο ερώτημα ποιος κυβερνάει την αγορά της Αθήνας η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη. Άλλες μέρες υπάρχει σαφής αποστασιοποίηση από τη δυναμική των ευρωπαϊκών αγορών και μερικές, η ταύτιση των ημερήσιων διαγραμμάτων των βασικών δεικτών τονίζει την απόλυτη συμφωνία της αθηναϊκής αγοράς με όσα δονούν την επενδυτική κοινότητα στην Ευρώπη. Κάπως έτσι είχαν τα πράγματα στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Το χρηματιστήριο άνοιξε με ανοδικό χάσμα 5,2 μονάδων στις 765,79 και με κίνηση νευρική αλλά ανοδική χτύπησε ανώτερο στις 767,75. Ο χρόνος σε λεπτά και τα κεφάλαια που απαιτήθηκαν ήταν τόσο λιγοστά, ώστε οι πιέσεις που ξέσπασαν μετά τις 10:47 έφεραν στις 11:24 το χαμηλό στις 759,05, με κλείσιμο την προηγούμενη στις 760,59 μονάδες. Το εντυπωσιακό ήταν ότι μια ανάλογη πορεία εμφάνισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες και υπήρξε συντονισμός στην εγγραφή του κατώτερου πρώτου μέρους.
* Η συνέχεια ήταν ανοδική και για τους ευρωπαϊκούς δεν υπήρξε πέρασμα σε αρνητικό πεδίο έστω και για λίγο, όπως μαρτυρά το χαμηλό που προαναφέραμε. Για τη στήλη αυτή η πορεία έχει πολλά θετικά, καθώς οι πιέσεις χάλασαν την αρχική ενθουσιώδη διαπραγμάτευση τόσο όσο χρειαζότανε για να κλείσει το μεγάλο χάσμα της έναρξης. Οι ισχυροί παράγοντες κινήθηκαν σαν να έλεγαν προς κάθε κατεύθυνση: Εντάξει, αφού στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά υπάρχει αισιοδοξία, μπορούν οι αποτιμήσεις στην αθηναϊκή να βελτιωθούν, αλλά, κυρίες και κύριοι, μην το παραξηλώνετε με τόσο επιβαρυμένη εικόνα στα μακροοικονομικά. Όμως η πορεία είχε πάρει τη μορφή του V και με τη συμπλήρωση 21 εκατ. ευρώ στον τζίρο (1,463 εκατ. σε πακέτα) στις 13:40 ο Γ.Δ. ήταν στις 765,2 μονάδες με κέρδη 0,60%.
* Συνήθως ένα καλό πρώτο μέρος, με γρήγορη εγγραφή του ανώτερου, δεν είναι εγγύηση για τη δυναμική στην Αθήνα στο δεύτερο, όπως έχουμε επισημάνει για να βοηθήσουμε όσους αναζητούν πρόβλεψη για την τάση ενδοσυνεδριακά. Μπορεί κάποιοι να τους χαρακτηρίζουν τζογαδόρους, αλλά στην παρουσία τους οφείλεται σε ένα ποσοστό το όποιο βάθος υπάρχει στις συναλλαγές. Το κλείσιμο στο τέλος των δημοπρασιών ήταν ψηλότερα του μέσου της ημερήσιας διακύμανσης. Καθώς το V ήταν ημιτελές, αφού από τις 11:50 και επί ώρες η κίνηση περιορίστηκε ανάμεσα στις 761 και 766 μονάδες. Η εικόνα στο κλείσιμο των τραπεζικών μετοχών, με δύο ανοδικές που έκλεισαν πιο κοντά στο ανώτερο ημέρας και δύο πτωτικές με κλείσιμο στο μέσο της ημερήσιας διακύμανσης, ειδοποιεί για τη δυσκολία να απαλλαγεί ο κλάδος από το πέπλο των επιφυλάξεων που τον σκεπάζει.
* Η αγορά κυβερνήθηκε από κινήσεις και εκτιμήσεις των ξένων θεσμικών μαζί με τα στατιστικά… του COVID. Όσα πρότεινε για τον τραπεζικό κλάδο η Bank of America συμφωνούν με τις μεταβολές των τραπεζικών μετοχών. Αναβάθμισε σε «buy» (αγορά), από «underperform» (υστέρηση έναντι του κλάδου) τη σύσταση για την ΕΤΕ (+2,65%), διατήρησε τη σύσταση «buy» για τη ΕΥΡΩΒ (+1,72%), ανεβάζοντας την τιμή – στόχο, υποβάθμισε σε «neutral» (ουδέτερη στάση), από «buy» τη σύσταση για την ΑΛΦΑ -0,19% και διατήρησε τη σύσταση «underperform» για την ΠΕΙΡ (-1,04%). Τοποθετήθηκε επίσης θετικά για τον ΟΠΑΠ (+1,16%) χωρίς τιμές στόχους. Χθες συνέβαλαν στην περαιτέρω απομάκρυνση της αγοράς από το χαμηλό του 2021 κατά 49 μονάδες τα κέρδη των ΔΕΗ ΜΠΕΛΑ και ΑΡΑΙΓ, για τις οποίες οι προοπτικές καθορίζονται από την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Στην Ελλάδα οι κυβερνώντες πολλές φορές σκέφτηκαν και λίγες αναρωτήθηκαν δημόσια ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο. Μερικές φορές η απάντηση είναι απλή. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που η «σωστή» απάντηση γεννάει σειρά επακόλουθων ερωτημάτων. Για παράδειγμα, με την επιστροφή της ανοδικής τάσης στην εμφάνιση κρουσμάτων Covid-19 σε διάφορες περιοχές της χώρας μάθαμε ότι το πλήθος των εργαζόμενων στον υγειονομικό τομέα που έχει εμβολιαστεί είναι περίπου το 50% του συνόλου. Το συμπέρασμα που προκύπτει αυθόρμητα -και χωρίς διάθεση να θίξουμε το δικαίωμα της επιλογής για τον καθένα- είναι ότι ένας στους δύο στον τομέα που εξ αντικειμένου είναι ο πλέον κοντά στην πανδημία, αρνήθηκε αυτό το δικαίωμα. Ωστόσο, αν πάμε λίγο παραπέρα τη σκέψη μας, όλοι αυτοί απαντούν «όχι» σε όποιους τους απευθύνουν το ερώτημα για τη συμμετοχή τους στον εμβολιασμό. Διευρύνοντας το ποσοστό των σκεπτικιστών έναντι κάθε μορφής εμβολίου. Συνεπώς, τη χώρα στο υγειονομικό πεδίο κυβερνάει ο φόβος. Η πιο στέρεη βάση των επιφυλάξεων.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης