Για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα η περιφέρεια της Σικελίας πουλά άδειες για πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου. Οι ακτιβιστές μιλούν, όμως, για λάθος δρόμο και αντιπροτείνουν την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών.
Όπως γράφει η Deutsche Welle, η Λικάτα είναι ένα μικρό ειδυλλιακό λιμάνι στα νότια της Σικελίας με υπέροχη θέα στη θάλασσα. Ίσως όμως πολύ σύντομα πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου να χαλάσουν το όμορφο τοπίο. Την ώρα που η τοπική κυβέρνηση στο Παλέρμο αναζητεί επικερδείς τρόπους για να μειώσει το έλλειμμα των 4 δισ. στα δημόσια ταμεία, οι κάτοικοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει στην υγεία τους η άντληση πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή μπροστά από την πόλη τους.
Από κοινού με τις περιφερειακές αρχές η κυβέρνηση στη Ρώμη προτίθεται να χορηγήσει άδειες για 10 πλατφόρμες και πολυάριθμες γεωτρήσεις. Ο κυβερνήτης της Σικελίας Ροζάριο Κροτσέτα εκτιμά ότι η χορήγηση αδειών θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 350 – 500 εκατ. ευρώ.
Απειλείται ακόμα και ο τουρισμός
Όμως, μέχρι στιγμής τα έσοδα από τις υφιστάμενες πλατφόρμες δεν ξεπερνούν τα 1,7 εκατ. ευρώ. Για να πετύχουμε έσοδα 500 εκατ. θα πρέπει το μισό νησί να γεμίσει πλατφόρμες, εκτιμά η Τζοβάνα Σεγκρέτο από τη διεύθυνση περιβάλλοντος της τοπικής κυβέρνησης στο Παλέρμο, διαπιστώνοντας μια στροφή της Ιταλίας στο πετρέλαιο.
«Όλα αυτά είναι αντίθετα προς τις διεθνείς τάσεις, το πρωτόκολλο του Κιότο και την πολιτική της Ε.Ε. που επιδιώκει αξιοποίηση λιγότερων ορυκτών πηγών ενέργειας και περισσότερων εναλλακτικών», τονίζει. Παρατηρεί δε πως με τόσες ώρες ηλιοφάνειας τη μέρα το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου θα ήταν σε θέση να τροφοδοτεί τη μισή Ιταλία.
Οι κάτοικοι ανησυχούν για την οικολογική καταστροφή που συντελείται ήδη στα ανοιχτά της Σικελίας. Οι εκρήξεις στον πυθμένα της θάλασσας με στόχο τον εντοπισμό πετρελαίου προκαλούν τον θάνατο των ψαριών και καταστρέφουν την χλωρίδα.
Παράλληλα, ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας μόλυνσης των στενών της Μεσσήνης, μεταξύ Σικελίας και ηπειρωτικής Ιταλίας, η οποία εκτός από το μοναδικό οικολογικό σύστημα θα έπληττε και τον τουρισμό από τον οποίο ζει η Σικελία.
Πηγή: Deutsche Welle