Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης σήμερα στη λίστα που απέστειλε η Γερμανία στην Ελλάδα με στοιχεία Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία.
Στο ζήτημα των χιλιάδων δεδομένων με στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία που απέστειλαν οι φορολογικές αρχές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υπό τον τίτλο: «Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία βοηθά την Ελλάδα».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας ο υπουργός Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς είναι ο πιο σκληρός “εφοριακός”. Ο σοσιαλδημοκράτης δεν χάνει ευκαιρία να αγοράζει CD στα οποία καταγράφονται μαύροι λογαριασμοί. Ενίοτε τα έβαζε και με τράπεζες του εσωτερικού και του εξωτερικού οι οποίες καθιστούν ή καθιστούσαν δυνατή τη φοροδιαφυγή με τους λογαριασμούς αυτούς. Πλέον ο Βάλτερ Μπόργιανς προχωρά ένα βήμα παραπέρα και τροφοδοτεί την Ελλάδα με δεδομένα προσώπων για τα οποία υπάρχουν υπόνοιες φοροδιαφυγής. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Οικονομικών στο Ντίσελντορφ, εστάλησαν περισσότερα από 10.000 δεδομένα για τον έλεγχο πιθανών φοροφυγάδων. Πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς ελλήνων πολιτών και επιχειρήσεων στην Ελβετία. Εκτιμάται ότι στους εν λόγω λογαριασμούς είχαν κατατεθεί την τελευταία δεκαετία περίπου τέσσερα δις ευρώ. Ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών ενδεχομένως να είναι μαύρα».
Λίστα Λαγκάρντ, το «τέλειο σκάνδαλο»
«Η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία συντρέχει στη δίωξη Ελλήνων φοροφυγάδων», είναι ο σχετικός τίτλος στην ηλεκτρονική έκδοση της Die Zeit που σημειώνει: «Κάθε χρόνο η Ελλάδα έχει απώλειες 20 δισ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα. Η Αθήνα προτίθεται να αντιμετωπίσει τώρα την κατάσταση αυτή. Η Γερμανία στηρίζει τις έρευνες με 10.000 δεδομένα».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung παρατηρεί: «(…) Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα λαμβάνει από άλλες χώρες στοιχεία για πιθανούς φοροφυγάδες. Πρωτοσέλιδα είχε κάνει η λεγόμενη λίστα Λαγκάρντ – μία λίστα με ονόματα 2.000 και πλέον ελλήνων κατόχων λογαριασμών στον τραπεζικό όμιλο HSBC στην Ελβετία. Η λίστα δόθηκε για έλεγχο στις ελληνικές αρχές το 2010 από την τότε γαλλίδα υπουργό Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ. Περιέργως δεν ακολούθησε ποτέ ένας συστηματικός έλεγχος από τις φορολογικές αρχές. Η λίστα χάθηκε. Όταν έκανε αργότερα και πάλι την εμφάνισή της, έλειπαν ονόματα συγγενών του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Το τέλειο σκάνδαλο (…)».
Πηγή: Deutsche Welle