Toυ Ole Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank
Ο κλάδος ενέργειας εξακολουθεί να μειώνει τη συνολική απόδοση των εμπορευμάτων. Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ορισμένες αρχικές ενδείξεις για ανάκαμψη γρήγορα εξαφανίστηκαν. Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg (Bloomberg Commodity Index), ο οποίος παρακολουθεί 22 βασικά εμπορεύματα, έφτασε σε νέο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ των τελευταίων 5,5 ετών, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε ο αρνητικός συνδυασμός της άφθονης προσφοράς, των συγκρατημένων προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη και της διαρκούς ενίσχυσης του δολαρίου.
Τα πολύτιμα μέταλλα αποτέλεσαν την έκπληξη όσον αφορά την απόδοσή τους, παρά το ελβετικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα για τον χρυσό και το συνεχές ράλι στο δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα, ιδιαίτερα, κατέγραψε κέρδη έναντι του ιαπωνικού γιεν, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της 7ετίας. Μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για τον χρυσό στις 30 Νοεμβρίου, στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών την περασμένη Δευτέρα σημειώθηκαν μόνο πωλήσεις. Ωστόσο, η απότομη ανάκαμψη, μετά τη μικρή υποβάθμιση της Ιαπωνίας από την Moody’s, αποτέλεσε ξεκάθαρη ένδειξη ότι η περίοδος των πωλήσεων για τον χρυσό και, ιδιαίτερα, για τον άργυρο παρήλθε, και ξαφνικά στο επίκεντρο βρέθηκε ο περιορισμός των ζημιών από τις θέσεις πώλησης.
Ο άργυρος κατέγραψε εντυπωσιακό ράλι της τάξης του 18,7% από το κατώτατο όριο στο υψηλότερο, και κατά τη διάρκεια αυτή εξαφάνισε πολλές από τις πρόσφατες θέσεις πώλησης. Ο χρυσός κατόρθωσε να σημειώσει εκ νέου άνοδο ξεπερνώντας τα 1.200 USD/ ουγκιά – τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο. Αυτή η θετική απόδοση υποδεικνύει μια μικρή απομάκρυνση από τους πρόσφατους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά, όπως είναι η αύξηση του δολαρίου, η πτωτική πορεία των τιμών του αργού πετρελαίου και η πεποίθηση ότι η βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ, όπως επισημάνθηκε από την αναφορά με τα ενισχυμένα -σε σχέση με τα αναμενόμενα- στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, θα πυροδοτήσει μια επίσημη αύξηση των επιτοκίων από πλευράς της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Πιέσεις στην αγορά πετρελαίου, καθώς η Σαουδική Αραβία έχει τον πρώτο λόγο
Οι τιμές του αργού πετρελαίου κατόρθωσαν να σημειώσουν μικρή ανάκαμψη από την κατάρρευσή τους και την κατάσταση υπερπώλησης που σημειώθηκε μετά την απόφαση-έκπληξη του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του. Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη, με τόσο το αργό πετρέλαιο WTI όσο και το Brent να παραμένουν σταθερά σε αρνητικό έδαφος.
Από τεχνική άποψη, το μόνο που κατόρθωσαν τα WTI και Brent ήταν να ανακτήσουν περίπου το 38,2% από τις πρόσφατες μαζικές πωλήσεις τους, γεγονός που αποτελεί σαφή ένδειξη ότι οποιαδήποτε άνοδος εξακολουθεί να θεωρείται ως ευκαιρία πωλήσεων, παρά την κατάρρευση της τιμής κατά 36% κάτω από τον μέσο όρο των 109 USD/ βαρέλι που έχει επικρατήσει τα τελευταία τέσσερα έτη στο αργό πετρέλαιο Brent – τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς. Σε αυτήν τη βάση, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την τιμή παραμένει h πτώση – κάτι που καταδεικνύει και η αγορά των options μέσω του αυξημένου κόστους αγοράς προστασίας σε περίπτωση περαιτέρω πτώσης των τιμών.
Για άλλη μια φορά, ο συνδυασμός των σχολίων και των ενεργειών από την Σαουδική Αραβία και άλλα πλούσια παραγωγικά κράτη του Κόλπου συντέλεσε στην περαιτέρω υποχώρηση των τιμών. Ο μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ ανακοίνωσε μείωση στην επίσημη τιμή πώλησης του αργού πετρελαίου με ελαφριά πυκνότητα (light crude) τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ασία για τον Ιανουάριο. Οι πελάτες από την Ασία θα είναι σε θέση να αγοράζουν αργό πετρέλαιο ελαφριάς πυκνότητας από το αραβικό βασίλειο σε τιμή 2 USD/ βαρέλι χαμηλότερη από τον δείκτη αναφοράς αργού πετρελαίου των Ομάν και Ντουμπάι. Η τιμή αυτή συνιστά τη μεγαλύτερη έκπτωση σε πελάτες της Ασίας τα τελευταία 14 έτη και καταδεικνύει το μέγεθος αύξησης του ανταγωνισμού για το μερίδιο αγοράς, καθώς ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης στην περιοχή έχει επιβραδυνθεί – μια περιοχή η οποία μέχρι πρόσφατα διέθετε ακόρεστη δίψα για ενέργεια.
ύμφωνα με τα σχόλια ενός αξιωματούχου για θέματα πετρελαίου από τον Κόλπο στη Wall Street Journal, τα μέλη είναι προετοιμασμένοι να αφήσουν την τιμή του αργού πετρελαίου να πέσει στα 60 USD/ βαρέλι, με σκοπό να πυροδοτήσουν μείωση στην παραγωγή από μη-μέλη του ΟΠΕΚ, κυρίως από τις ΗΠΑ, όπου η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου έχει αυξηθεί δραματικά από το 2011. Με αυτό ως δεδομένο, επί του παρόντος η αγορά θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο ο ΟΠΕΚ να αντιδράσει σε περαιτέρω πτώση των τιμών, και σε αυτήν τη φάση μόνο μια ένδειξη για επιβράδυνση της παραγωγής από κάποια άλλη πλευρά μπορεί να στηρίξει την τιμή.
Σε αυτή τη βάση, εξακολουθούμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο είναι το όριο αντοχής ορισμένων από των πιο αδύναμων παραγωγών, οπότε πλέον μεγάλη έμφαση θα δοθεί στο κόστος αναχρηματοδότησης εταιρειών μη επενδυτικής κατηγορίας. Από τον Ιούνιο, τα κέρδη από τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης για εταιρείες μη επενδυτικής κατηγορίας του κλάδου ενέργειας έχουν υπερδιπλασιαστεί, ενώ ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου έχουν δει την αξία των μετοχών τους στην αγορά να μειώνεται κάτω από το ήμισυ.
Οι τιμές τροφίμων παγκοσμίως στο χαμηλότερο επίπεδο της 3ετίας
Σε όλον τον κόσμο, οι καταναλωτές, οι οποίοι επί του παρόντος επωφελούνται από την πτώση των τιμών πετρελαίου, μπορούν επίσης να εφησυχάσουν, καθώς οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να κινούνται πτωτικά. Ο δείκτης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών για 73 εμπορεύματα τροφίμων σημειώνει πτώση τους τελευταίους τρεις μήνες, οδεύοντας προς το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2011 και, αυτήν τη στιγμή, είναι κατά 6,4% χαμηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική αύξηση του δολαρίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων λίγων μηνών, η εν λόγω μείωση δεν έχει γίνει πλήρως αισθητή σε όλους τους καταναλωτές, ειδικά στα φτωχότερα κράτη. Σύμφωνα με τον FAO «ο δείκτης φαίνεται να έχει φτάσει στο κατώτατο όριο, με αυξημένη την πιθανότητα για ενίσχυση της αξίας του τους επερχόμενους μήνες». Συνεπώς, ενδέχεται να έχουν ήδη σημειωθεί οι μεγαλύτερες μειώσεις για την ώρα.
Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν στην πρόσφατη αδυναμία της τιμής, προέρχονται από τα επίπεδα-ρεκόρ των σοδειών, κυρίως στις ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με την πτωτική πορεία των τιμών της ζάχαρης και του γάλατος. Αντίθετα, διαπιστώνει κανείς μια συνεχή αύξηση των τιμών του κρέατος της τάξης άνω του 13% σε ετήσια βάση.