Skip to main content

Μοσκοβισί: Σημαντικός εταίρος πρώτα για την Ελλάδα το ΔΝΤ

Πολύ σημαντικό εταίρο «πρώτα για την Ελλάδα, καθώς η παρουσία του βοήθησε πολύ», χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί ασφάλεια στα ευρωπαϊκά κράτη – μέλη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «πάντα προσπαθούμε να βρούμε ορθολογικούς τρόπους για να φτάσουμε σε αυτόν το στόχο».

Αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους, εξέφρασε την ελπίδα στο Eurogroup της Δευτέρας να ξεκινήσει η συζήτηση, πέρα από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, και για το τι μπορεί να γίνει μεσοπρόθεσμα αλλά να εφαρμοστεί στο τέλος του προγράμματος.

Ο κ. Μοσκοβισί είπε ότι «θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρωζώνης» και, σε ό,τι αφορά την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, δήλωσε πως είναι «μία από τις κρίσιμες συναντήσεις στην οποία θα αποτιμήσουμε την πρόοδο και θα προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα, ή θα σταθμίσουμε αν δεν είμαστε ακόμα εκεί και θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα να είναι μια σημαντική και θετική συνεδρίαση, για την Ελλάδα, για το ελληνικό πρόγραμμα και για τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος, ωστόσο υπενθύμισε ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένα ζητήματα που πρέπει να κλείσουν. «Η πρόθεση είναι να δουλέψουμε σοβαρά εντός χρονοδιαγραμμάτων ώστε να έχουμε ένα ουσιώδες Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Δεν είναι μια κατάσταση του όλα ή τίποτα, ποτέ, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα αν αυτή η συνάντηση είναι επιτυχής», επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρώτα συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μετά συζήτηση για το χρέος

Εξάλλου, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Μοσκοβισί στάθηκε εκ νέου στην ανάγκη επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο πριν από το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, αλλά και στη σημασία της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική, ελκυστική και αξιόπιστη η ελληνική οικονομία.

Όπως είπε, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος χρειάζεται συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. «Μετά θα έρθει η συζήτηση για το χρέος», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι «αν οι ελληνικές αρχές αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος».

Ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η κρίση δεν επιβλήθηκε από τους δανειστές αλλά προϋπήρχε και χαρακτήρισε έξυπνες και παραγωγικές τις προτάσεις που καταθέτει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ανέφερε επίσης ότι δεν αποκόμισε την αίσθηση πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκέφτεται εκλογές, αλλά «είναι στο χέρι των Ελλήνων να επιλέξουν πότε θέλουν να τις κάνουν», ενώ απαντώντας σε αιτιάσεις πως στην Ευρωζώνη μετρά μόνο η γνώμη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε πως «απαντώ με ένα χαμόγελο» και πρόσθεσε ότι «ο κ. Γιούνκερ κι εγώ είμαστε σθεναρά κατά του Grexit».