Skip to main content

Σημάδια αποκλιμάκωσης για τον πληθωρισμό στην Τουρκία

Από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών υπαναχώρησε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία, ο οποίος παρουσίασε τις πρώτες ενδείξεις αποκλιμάκωσης.

Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο στο 21,62%, υποχωρώντας από το 25% του Οκτωβρίου.

Αποκλιμάκωση σημειώθηκε και σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς ο δείκτης τιμών υποχώρησε κατά 1,44% έναντι αύξησης κατά 2,67% τον προηγούμενο μήνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν μείωση του πληθωρισμού στο 0,75% σε μηνιαίο επίπεδο και στο 22,6% σε ετήσιο επίπεδο.

Της πτώσης ηγήθηκε ο κλάδος των μεταφορών, όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 6,46%, ενώ αντίστοιχα, οι τιμές σε τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά περιορίστηκαν κατά 0,74%.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης τιμών παραγωγού συρρικνώθηκε κατά 2,53% τον Νοέμβριο, παρότι σε ετήσιο επίπεδο εμφάνισε αύξηση της τάξης του 38,54%.

Ο πληθωρισμός έχει καταστεί τους τελευταίους μήνες, ως η κύρια πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, με την κεντρική τράπεζα να αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις εκ μέρους του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον της αύξησης των επιτοκίων.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, φέρεται να οφείλεται στη μείωση των φόρων για μία σειρά καταναλωτικών προϊόντων, στο πλαίσιο των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

naftemporiki.gr